Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutiaiset ovat jo liikkeellä ainakin Etelä-Suomessa

Puutiaiset kömpivät karikkeesta, kun lämpötila nousee viiteen asteeseen.

Kotimaa
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki.
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva
Fakta

Puutiaisaivokuumetta pistemäisesti Manner-Suomessa

 Puutiaisaivokuumevirusta on löytynyt punkeista Ahvenanmaalta, Turun saaristosta, Lappeenrannan seudulta, Kokkolan saaristosta, Simon Maksniemestä ja Helsingin Isosaaresta.

 THL:n mukaan vuonna 2014 puutiaisaivokuumeeseen sairastuneiden 47 ihmisen tartuntapaikat ovat Ahvenanmaa, Turun saaristo, Lappeenrannan seutu, Kemin seutu, Raahen saaristo, Kotkan saaristo ja Kuopion seutu.

 Uutena tartunta-alueena nousivat esiin Raaseporin alue, Lohjanjärven rantaseutu, Kirkkonummen rannikkoalue ja Jollaksen ranta Helsingissä. Yksi tartunta oli peräisin Joensuun Kiihtelysvaarasta.

 Jo aiemmin todettuja tartuntapaikkoja ovat muun muassa Närpiö, Maalahti ja Sipoon saaristo.

Kevään eteneminen on saanut ensimmäiset punkit eli puutiaiset kömpimään ulos talvehtimispaikastaan karikkeen sisältä. Punkkeja on liikkeellä ainakin jo Lounais- ja Etelä-Suomessa.

Amanuenssi Ritva Penttinen Turun yliopiston biologian laitokselta kertoo, että puutiaiset alkavat liikkua, kun lämpötila on viisi astetta.

”Sain jo helmikuussa tietoa, että Turun seudulla koirista oli löydetty puutiaisia. Ei tämä ole vielä mikään sesonkiaika, mutta hyvä tiedostaa, että niitä voi olla jo nyt liikkeellä”, Penttinen sanoo.

Ensimmäisenä punkkien heräämisen havaitsevat yleensä koiranomistajat, sillä lemmikit rymyävät paikoissa, joista punkit pääsevät helposti tarttumaan. Ainakin etelässä koiranomistajien kannattaa jo harkita punkkisuojauksen hankkimista lemmikeille.

Punkit levittävät Suomessa borreliabakteeria ja puutiaisaivokuumevirusta. Noin joka neljännen tai joka viidennen puutiaisen arvioidaan kantavan borreliaa. Puutiaisaivokuumevirusta kantaa noin yksi prosentti puutiaisista.

Puutiaisaivokuumeeseen on rokote, jota suositellaan ihmisille, jotka liikkuvat paljon luonnossa alueilla, joilla riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on merkittävä.

”Tällä hetkellä kansallisessa ohjelmassa vain ahvenanmaalaiset ovat oikeutettuja rokotteen ensisarjaan”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Muille rokote on maksullinen.

THL ja Rokotusasiantuntijatyöryhmä ovat ehdottaneet sosiaali- ja terveysministeriölle, että rokoteohjelmaan lisättäisiin Simon ja Paraisten asukkaat. Myös näillä alueilla puutiaisaivokuumeen ilmaantuminen on lisääntynyt.

Lisäksi ehdotetaan maksuttomia tehosteannoksia ahvenanmaalaisille. Toistaiseksi ehdotukset eivät ole menneet läpi.

Borreliaan ei ole rokotetta, mutta sitä hoidetaan antibiooteilla.

Turun yliopistossa tutkitaan parhaillaan viime kesänä yleisöltä kerättyjä punkkinäytteitä. Suomalaiset lähettivät tutkijoille yli 6 600 kirjettä, jotka sisälsivät 20 000 punkkia eri puolilta maata.

”Nyt ne kaikki ovat syväjäässä, missä ne säilyvät hyvin kuten myös bakteerit ja taudinaiheuttajat”, Ritva Penttinen sanoo.

Tutkijat selvittävät punkeista, ovatko ne tavallisia puutiaisia vai idästä tulleita taiga-punkkeja. Lisäksi selvitetään kantavatko ne borreliaa tai puutiaisaivokuumevirusta. Aineistosta saadaan maantieteellistä kuvaa taigapunkin levinneisyydestä sekä taudinaiheuttajien yleisyydestä.

Pekka Sakki / Lehtikuva
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki.
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat