Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyselytutkimus: Opiskelijoita huolettaa opintotukikuukausien määrä, mutta he uskovat työllistyvänsä

Noin neljännes opiskelijoista arvelee ottavansa opintolainaa seuraavan 12 kuukauden aikana, kertoo Opiskelijabarometri 2014.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Opiskelijat osoittivat mieltään opintotuen puolesta Helsingissä 9. maaliskuuta.
Opiskelijat osoittivat mieltään opintotuen puolesta Helsingissä 9. maaliskuuta. Kuva: Sami Kero / HS

Noin joka kymmenes korkeakouluopiskelija on huolissaan opintotukikuukausien riittävyydestä opintojensa rahoittamiseksi, kertoo opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön Otuksen julkaisema Opiskelijabarometri 2014.

Barometrin mukaan ammattikorkeakouluopiskelijoista 56 prosenttia arvioi opintotukikuukausiensa riittävän tutkinnon suorittamiseen. Yliopisto-opiskelijoista niin uskoi 44 prosenttia.

14 prosentilla yliopisto-opiskelijoista ja seitsemällä prosentilla ammattikorkeakouluopiskelijoista opintotukikuukaudet olivat loppuneet jo opintojen aikana.

Barometrin mukaan noin puolet korkeakouluopiskelijoista käy töissä päätoimisesti tai osa-aikaisesti. Heistä noin puolet kokee, että voi soveltaa työnsä sisältöjä opinnoissaan tai opintoja työssään.

Työssäkäymisellä on kuitenkin myös varjopuolensa. Syyksi opintojen tavoitteita hitaampaan etenemiseen barometriin vastanneet opiskelijat ilmoittivat useimmin nimenomaan työssäkäynnin.

Opiskelijat pitävät kuitenkin uranäkymiään valoisina. Noin 80 prosenttia korkeakouluopiskelijoista pitääkin vähintään melko todennäköisenä myöhempää työllistymistä opiskelemalleen alalle, kertoo barometri.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman mukaan korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta leikataan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa. Se merkitsee noin neljäsosan leikkausta.

Opiskelijajärjestöt ovat arvostelleet opintotukiuudistusta muun muassa siksi, että tuen leikkaus ajaisi opiskelijat ottamaan opintolainaa, jotta he voisivat tulla taloudellisesti toimeen.

Barometrin vastaajista 24 prosenttia arvelee ottavansa opintolainaa seuraavan 12 kuukauden aikana.

Barometrin mukaan yliopisto-opiskelijoista 31 prosenttia ja ammattikorkeakouluopiskelijoista 24 prosenttia uskoo saavansa taloudellista tukea vanhemmiltaan.

Opiskelijabarometri on valtakunnallinen korkeakouluopiskelijoille osoitettu kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi loppuvuodesta 2014 ja alkuvuodesta 2015 yhteensä 5 969 korkeakouluopiskelijaa.

Heistä 1 484 oli ammattikorkeakouluopiskelijoita ja 4 485 yliopisto-opiskelijoita.

”Opintotukiteema ei ollut tällaisena mukana edellisessä kyselyssä. Vastauksia olisi mukava vertailla kahden vuoden takaiseen, mutta se ei ole tällä aineistolla mahdollista”, sanoo Otuksen tutkija Juhani Saari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat