Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesänopeudet ovat taas teillä – monen autoilijan vauhti lisääntyi jo etuajassa ja yli kesärajoitustenkin

Keväällä suurien ylinopeuksien määrä lisääntyy. Talvirajoitukset poistettiin teiden varsilta viimeistään perjantaina.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Uudellamaalla kesänopeusrajoitukset vaihdettiin torstaina. Liikennepäivystäjä Petra Latvasalo käyttää vaihtuvia liikenteenohjauslaitteita Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksessa.
Uudellamaalla kesänopeusrajoitukset vaihdettiin torstaina. Liikennepäivystäjä Petra Latvasalo käyttää vaihtuvia liikenteenohjauslaitteita Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Viimeisetkin talven ja pimeän ajan alennetut nopeusrajoitukset ovat poistuneet teiden varsilta. Tiet ovat olleet Etelä- ja Keski-Suomessa sulia jo viikkojen ajan.

Monet autoilijat ja motoristit eivät malta pitää vauhtiaan kurissa, kun pitkän talven jälkeen edessä avautuu sula ja kuiva asfaltti. Poliisin mukaan keväisin tienkäyttäjien nopeudet nousevat herkästi liikaa.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan, ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan etenkin keväisin poliisin valvonnassa jää kiinni isoja ylinopeuksia ajavia.

”Isot ylinopeudet tahtovat lisääntyä keväisin, kun moottoripyörät ja kesäautot otetaan käyttöön, aurinko paistaa, tiet kuivuvat ja tulee kevättä rintaan.”

Kun kesänopeudet tulevat voimaan ja autoilijat saavat ajaa hieman kovempaa, isot ylinopeudet vähenevät.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisarion Jussi Päivänsalon mukaan poliisi toivoo, että tienpitäjä muuttaisi kesärajoitukset kuntoon mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun keli keväällä muuttuu. Poliisi valvoo kuitenkin liikennettä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti.

”Toki on mahdollisuus käyttää liukumaa sakon määräämisessä. Aivan kuten kaikessa valvonnassa, olosuhteet täytyy ottaa huomioon kokonaisuutena.”

Poliisi pyrkii keväisin tiedottamaan ja näkymään teillä, jotta autoilijat ja motoristit muistaisivat maltin.

Poliisi huomauttaa, että esimerkiksi moottoripyörällä keuliminen yleisessä liikenteessä luokitellaan liikenneturvallisuudesta piittaamattomuudeksi. Siitä seuraa sakon lisäksi väliaikainen ajokielto.

Monen motoristin kesäkausi päättyykin jo kevään ensimmäisiin ajopäiviin, poliisi kertoo.

Nyt pääteiden tuntinopeusrajoitukset nousevat 80 kilometristä 100 kilometriin ja moottoriteillä 100 kilometristä 120 kilometriin. Päällystevaurioiden takia joillakin tieosuuksilla on väliaikaisia nopeusrajoituksia.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka kertoo, että moottoriteillä on käytetty hyvällä kelillä 120 kilometrin tuntinopeusrajoitusta jo aiemmin.

”Maaliskuun alkupuolella otettiin käyttöön mahdollisuus pitää rajoitus 120 kilometrissä päiväsaikaan hyvällä kelillä.”

Poliisi huomauttaa, että nopeusrajoitusten noustua ajoneuvon nopeudeksi pitää yhä valita tilanteeseen sopiva nopeus.

”Säätila ja liikennemäärät edelleen vaikuttavat kokonaisuuteen. Emme Suomessa tarvitsisi erillisiä kesä- ja talvinopeuksia, jos ihmiset ymmärtäisivät tilannenopeuden merkityksen ja osaisivat huomioida sääolosuhteet”, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat