Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten palkkatulot ovat pienentyneet enemmän kuin muun väestön – yli 65-vuotiaiden tulot ovat kasvaneet selvästi

Uran alkuun on vaikeampi päästä, ja seuraukset voivat tuntua pitkään.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Alle 35-vuotiaista työvoiman ulkopuolella tai työttömänä oli viime vuonna liki 70 000 suomalaista enemmän kuin finanssikriisin alla vuonna 2008.
Alle 35-vuotiaista työvoiman ulkopuolella tai työttömänä oli viime vuonna liki 70 000 suomalaista enemmän kuin finanssikriisin alla vuonna 2008. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Eläkeläisten tulot kasvavat

 Kaikista ikäryhmistä eniten tulot ovat kasvaneet eläkeikäisillä.

 Yksi luonnollinen selitys on, että heikko taloussuhdanne heijastuu palkkoihin paljon enemmän kuin maksettaviin eläkkeisiin.

 Toinen selitys on, että eläkkeelle jää yhä parempaa eläkettä kartuttaneita ihmisiä.

Pitkään jatkunut talouden alavire uhkaa nykynuorten koko työuran näkymiä.

Nuorten käytettävissä olevat tulot ovat pienentyneet viime vuosina selvästi enemmän kuin muun väestön, kertovat Tilastokeskuksen perjantaina julkistamat luvut. Pudotus johtuu lähinnä palkkatulojen vähenemisestä.

Erikoistutkija Juha Tuomala Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta kertoo, että heikon suhdanteen aikaan työmarkkinoille tulevat voivat tutkimusten mukaan kärsiä uran vaikeasta alusta senkin jälkeen, kun talouden kurssi on kääntynyt.

”Jos työuran alkupäässä on työttömyyttä, se näkyy koko myöhemmällä työuralla ja tulevissa palkoissa”, Tuomala sanoo.

Alle 25-vuotiaiden kotitalouksien tulot pienenivät vuosina 2010–2014 keskimäärin liki kuusi prosenttia. 25–34-vuotiaiden tulot puolestaan pienenivät Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin kaksi prosenttia eli noin kaksinkertaisesti kaikkiin aikuisiin verrattuna.

”Heikko suhdannetilanne vaikuttaa nuoriin kaikkein eniten”, Tuomala sanoo. ”Nuoret ovat tyypillisesti yksityisellä sektorilla lyhyissä työsuhteissa.”

Samaan aikaan yli 65-vuotiaiden käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet selvästi. Kyse on lähinnä siitä, että työelämästä siirtyy pois hyvän eläkkeen kartuttaneita ihmisiä.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi löytää nuorten tulojen heikkenemiselle kaksi merkittävää syytä: yhä useampi nuori on työtön ja yhä useampi opiskelee.

Alle 35-vuotiaista työvoiman ulkopuolella tai työttömänä oli viime vuonna liki 70 000 suomalaista enemmän kuin finanssikriisin alla vuonna 2008.

Alle 25-vuotiaiden tulojen pudotus näyttää dramaattiselta, mutta Suoniemi pitää tätä ryhmää erilaisena kuin muita. Parikymppiset voivat pitkittää opintojaan, jos töitä ei näytä olevan. Tämä pienentää koko ikäryhmän keskimääräisiä ansioita.

Taantuma on pudottanut selvästi myös työelämään jo siirtyneiden eli 25–34-vuotiaiden ansioita. Tämä voi olla merkki pitkäaikaisista vaikutuksista.

”30 ikävuoden jälkeen tuloasema alkaa vakiintua”, Suoniemi sanoo.

Kotitalouksien tulot ovat 2010-luvun taantumassa muuttuneet toisin kuin 1990-alun lamassa. Yli 35-vuotiaiden reaaliset eli nykyrahassa mitatut tulot ovat nyt laskeneet paljon vähemmän kuin tuolloin.

1990-luvulla pudotus oli raju, mutta toisaalta reipas nousu oli alkoi pian laman päättymisen jälkeen.

Mitä nuorten tilanteen parantamiseksi sitten voisi tehdä?

Suoniemen mielestä nuorten tulojen pieneneminen ei ole välttämättä paha asia, jos se tarkoittaa paremman koulutuksen hankkimista.

Suoniemi moittii valtion tekemiä koulutusleikkauksia. Hänen mielestään koulutuksen tuomat hyödyt olisivat suuremmat kuin leikkausten synnyttämät säästöt.

Tuomala suhtautuu varovaisen myönteisesti nuorten työllistämiseen palkkatukien avulla. Keino on kuitenkin kiistelty.

Yksi muutos varmasti parantaisi nuorten asemaa työmarkkinoilla.

”Nuorten työllisyystilanteeseen parhaiten vaikuttaisi se, että talous kasvaisi”, Tuomala tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat