Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi sopimus vaatii puhdistamaan laivojen painovedet – miljoonien lisälasku merenkululle

Kansainvälisellä sopimukselle pyritään estämään vieraslajien leviäminen.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Tankkeri Baltic Ambition ja rahtilaiva Sea Enterpriser Suomenlahdella heinäkuussa 2014.
Tankkeri Baltic Ambition ja rahtilaiva Sea Enterpriser Suomenlahdella heinäkuussa 2014. Kuva: Leif Rosas

Suomeen suuntautuvalle alusliikenteelle arvioidaan syntyvän noin 150 miljoonan euron lisälasku laivojen painolastivesien käsittelystä. Summassa ovat mukana kotimaiset ja ulkomaalaiset varustamot. Puhdistuslaitteet voivat maksaa jopa miljoonan alusta kohti.

Suomen eduskunta näyttää vihreää valoa kansainväliselle sopimukselle painolastivesien käsittelystä. Hallituksen esitys on jo hyväksytty eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

Sopimus sisältää määräyksiä painolastivesien käsittelystä aluksilla ja käsittelemättömien painolastivesien päästökiellosta. Tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää haitallisten vieraslajien leviämistä painolastivesien mukana. Vieraslajeista voi aiheutua vahinkoa Itämeren meriympäristölle ja ihmisten terveydelle.

Painolastivettä tarvitaan aluksen vakavoittamiseksi sekä kulkusyvyyden säätämiseksi.

Painolastivesisopimus on tasaveroinen kaikille maille, toisin kuin rikkidirektiivi, joka asettaa Itämeren rantavaltioille huomattavasti tiukemmat päästörajat kuin esimerkiksi Välimeren maille.

Liikennevaliokunta kannatti sopimuksen tavoitteita, mutta harmitteli merenkululle ja vientiteollisuudelle aiheutuvaa kustannusten kasvua. Valiokunnan mukaan testiolosuhteissa testatut puhdistuslaitteistot eivät toimi käytännössä.

”Ongelma meille on, että ei ole löydetty laitteistoa, joka toimisi Itämeren olosuhteissa”, Suomen Varustamojen toimitusjohtaja Olof Wide´n vahvistaa.

Samaa sanoo ESL Shipping Oy:n toimitusjohtaja Mikki Koskinen.

”Me näemme, että painolastivesivaatimus on hankalampi kuin rikkidirektiivi, koska Itämerellä on vähäsuolainen, kylmä ja samea vesi, jossa puhdistuslaitteet eivät toimi. Meillä on kolmesta laitteesta huonot kokemukset.”

Hän sanoo, että puhdistuslaitteet maksavat uuteen laivaan noin 0,4–0,5 miljoonaa ja vanhoihin laivoihin lähes miljoonan. Lisäkustannuksia tulee laivojen seisonta-ajasta asennuksen aikana.

Koskinen toivoisi jonkinlaista erivapausjärjestelyä esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisessä lähiliikenteessä.

Yleissopimus tulee kansainvälisesti voimaan vuoden päästä siitä, kun vähintään 30 valtiota, joiden yhteinen kauppalaivasto muodostaa vähintään 35 prosenttia maailman kauppalaivaston bruttovetoisuudesta, on ratifioinut yleissopimuksen.

Yleissopimus tulee voimaan aikaisintaan vuoden 2017 aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat