Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvakodeille ei löydy sopivia tiloja

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan väkivaltaa kokeneiden naisten suojelu ei toimi nykyisellään. Lähes puolet suomalaisnaisista on kokenut tutkimuksen mukaan fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Pääkaupunkiseudulla on huutava pula turvakotipaikoista.
Pääkaupunkiseudulla on huutava pula turvakotipaikoista. Kuva: Rio Gandara / HS

Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista, mutta väkivaltaa kokeneiden suojelu ei toteudu nykyisellään, ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoo.

Esimerkiksi turvakotipaikkoja ei ole kaikille tarvitseville.

Viime vuonna Helsingissä sijaitsevasta pääkaupunkiseudun turvakodista ja salaisessa osoitteessa sijaitsevasta Mona-turvakodista käännytettiin yhteensä 528 aikuista, koska turvakotien paikat olivat täynnä. Vantaan turvakodissa ilman paikkaa jäi 237 aikuista ja noin 250 lasta.

Turvakotipaikkoja pitäisi Suomessa lisätä nykyisestä 118 paikasta 550:een paikkaan, vaatii elokuussa voimaan tullut, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä koskeva Istanbulin sopimus.

”Turvakotiverkosto ei ole maantieteellisesti kattava, vaan matka turvakotiin voi olla esimerkiksi Pohjois-Suomessa satoja kilometrejä”, sanoo Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen.

Uusia paikkoja saadaan pikku hiljaa, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla niiden lisäämistä jarruttaa sopivien tilojen puute, sanoo kehittämispäällikkö Helena Ewalds Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Ewalds pitää tärkeänä, että uusia turvakotipaikkoja saataisiin pääkaupunkiseudun lisäksi alueille, joilta ne puuttuvat kokonaan.

”Kaikilla alueilla ei ole tosin ollut niihin hakijoita. Paikkojen tarve voi olla aaltoilevaa, mutta toiminnan pitää pyöriä, vaikkei kaikkina aikoina olisikaan asiakkaita”, hän kertoo.

Tällä hetkellä perusteilla ei ole uusia turvakoteja.

Amnestyn mukaan Istanbulin sopimuksen jälkeen ei ole tapahtunut paljoakaan, vaan sopimuksen täytäntöönpano pitäisi ottaa huomioon ensi viikolla alkavassa hallituksen kehysriihessä.

Kaksi vuotta sitten julkaistun EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Lähes puolet suomalaisnaisista oli kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen.

Turvakodeilla on suuri merkitys jopa hengenvaarallisissa tilanteissa ja väkivaltakierteen katkaisemisessa, Ewalds sanoo.

”Siellä väkivallan kohteeksi joutunut saa apua miettimään, miten tilanne saadaan katki. Myös lapset saavat apua.”

Vaarantavatko puuttuvat turvakotipaikat joidenkin ihmisten tilannetta?

”Toivottavasti ei. Ketään ei jätetä kadulle, vaikka turvakotiin ei mahtuisi. Voi siirtyä toiseen turvakotiin, jäädä odottamaan paikkaa tai saada muuta apua, kuten turva-asunnon sosiaalipäivystyksen kautta.”

Turvakotien lisäksi myös muissa väkivaltaa kokeneiden palveluissa on Amnestyn mukaan puutteita. Suurin osa seksuaalista väkivaltaa kokeneista jää Noposen mukaan vaille tarvitsemaansa apua ja tukea.

”Yleensä väkivalta on kumppanin tai tutun tekemää. Väkivalta ei ole mitenkään vähenemään päin”, Noponen sanoo.

Euroopan neuvoston suosituksen mukaan Suomessa pitäisi olla 13 raiskauskriisikeskusta. Nyt on vain yksi keskus, jolla on toimintaa Helsingissä ja Jyväskylässä. Lisäksi väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille tarvittaisiin myös Amnestyn mukaan matalan kynnyksen palvelukeskuksia.

”Tällä hetkellä ei ole järjestelmällistä, miten esimerkiksi raiskaus osataan tutkia sairaalassa ja ohjata uhri muihin palveluihin, kuten psykoterapiaan. Uhrin saama tuki voi riippua asuinpaikasta ja myös sattumasta.”

Ewalds myöntää, että väkivaltaa kokeneiden tuessa on kehittämistä. Asia otetaan hänen mukaansa paremmin huomioon nyt, kun tuen antaminen lähisuhdeväkivallan kohteelle tai sen uhan alla elävälle on kirjattu sosiaalihuoltolaissa kunnan tehtäväksi.

”Viranomaisten pitää tunnistaa väkivallan uhrit ja huolehtia siitä, kuka heitä auttaa”, Ewalds sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat