Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joko multasormi kihelmöi? – Puutarha kannattaa herätellä kevääseen varovasti

Marttojen puutarhaneuvoja muistuttaa yhä yöpakkasten vaarasta, joten kasveja ei kannata houkutella kasvuun liian varhain.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lämpimät säät houkuttelevat puutarhanhoitoon.
Lämpimät säät houkuttelevat puutarhanhoitoon. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kotipuutarhureiden sormet jo syyhyävät, kun Etelä-Suomessa ensimmäiset lumikellot ja krookukset ovat ponnistaneet maan pinnalle. Keski-Suomessakin pälvet kasvavat päivä päivältä.

Mitä puutarhassa uskaltaa jo tehdä, kun lämmöstä ja auringosta huolimatta eletään vasta huhtikuun alkua?

Marttaliiton varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmasen mukaan puutarhan kevättöitä voi jo varovasti aloitella.

”Tähän aikaan voi jo tehdä pintapuolista siistimistä. Puita ja pensaita voi leikata”, Kuosmanen sanoo.

”Aurinkoisilla paikoilla leskenlehdet jo kukkivat, ja hirveä hinkuhan sitä on tehdä puutarhatöitä. Vielä puutarhaa ei silti kannata hirveästi houkutella kasvuun, jos tulee yöpakkasia.”

Puista ja pensaista voi poistaa kuolleet ja vioittuneet oksat. Omenapuita voi leikata niin pitkään kun silmut ovat lepotilassa. Koivua, vaahteraa, kirsikka- ja luumupuuta ei kannata leikata keväisin mahlavirtauksen takia.

Pensaita leikataan lajikohtaisesti: osa alas, osasta yksittäisiä oksia. Isot leikkaukset tehdään aina pensaiden ollessa lepotilassa.

”Jos pensasaita on jäänyt viime kesänä leikkaamatta, sitä voi tarvittaessa siistiä. Kuusiaitoja olisi kannattanut leikata jo vähän aiemmin. Nyt niissä on jo pihkavuodon vaara”, Kuosmanen sanoo.

Marjapensaista poistetaan vanhimpia oksia. Mustaherukkapensaat kannattaa tarkastaa äkämäpunkin varalta. Kuosmasen mukaan äkämäpunkin vioittamat silmut turpoavat pyöreiksi palloiksi. Turvonneet silmut kerätään tai niiden vioittamat oksat leikataan pois ja hävitetään polttamalla.

Kuosmanen kehottaa pitämään talvisuojat vielä ruusupenkkien ja nuorten havukasvien päällä, kunnes maa on sulanut. Perennapenkkiä voi siistiä ja poistaa sieltä talventörröttäjät.

”Jos maa on paljastunut, varovasti voi jo haravoidakin. Paksun lehtikarikkeen haravointi jouduttaa maan sulamista, mutta toisaalta karike antaa suojaa, jos tulee vielä yöpakkasia”, Kuosmanen sanoo.

Nurmikkoa kannattaa haravoida alkukeväästä varovasti. Se kannattaa haravoida kunnolla vasta sitten, kun piha on kuivunut.

Jos pihaa haluaa kaunistaa ruukkukukilla, pientä kylmää kestävät ruukkunarsissit ja muut sipulikukat ovat yhä varma valinta. Sipulikukkien jälkeen seuraavaksi parhaiten kylmää kestävät orvokit ja kevätesikot. Nekin kannattaa muistaa totuttaa kylmään hiljakseen.

Jos elävien kasvien kanssa haluaa vielä odotella kevään etenemistä, puutarhatyöt voi aloittaa pihakompostin huollosta. Sulamassa oleva komposti kannattaa kääntää, jotta se saa ilmaa ja käynnistyy paremmin.

”Jos kompottiainesta puristaa kädessä ja siitä irtoaa vettä, sinne kannattaa lisätä kuiviketta”, Kuosmanen sanoo.

”Puutarhajätekompostiin voi heittää vähän kanankakkarakeita vauhdittamaan sitä. Siitä se saa typpiä. Puutarhajätteessähän on kaikkea muuta paitsi sitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat