Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomailla kuolee vuosittain satoja suomalaisia – valtio ei maksa kotiin­kuljetusta eikä hautaus­kuluja

”Vainajan kotiuttamisen kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin, riippuen tietysti lähtömaasta”, kertoo Flora Kuparinen ulkoministeriöstä.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Pekka Elomaa
Sinkkiarkkua siirrettiin Finnairin lentokoneeseen huhtikuussa 1998.
Sinkkiarkkua siirrettiin Finnairin lentokoneeseen huhtikuussa 1998. Kuva: Pekka Elomaa

Ulkomailla kuolee vuosittain satoja suomalaisia. Ulkoministeriön mukaan lukumäärä oli 520 vuonna 2015 ja 512 vuonna 2014. Jos vainajalla ei ole ollut matkustajavakuutusta, kuolemaa seuraavat kulut saattavat tulla ikävänä yllätyksenä omaisille.

Suomen valtio ei korvaa ulkomailla kuolleiden kansalaisten kotiinkuljetusta eikä hautauskuluja ulkomailla.

Useimmat suomalaiset matkustajavakuutukset korvaavat vainajan kotiinkuljetuksen tai ”kohtuulliset kotiinkuljetuskulut” tai vaihtoehtoisesti hautauskulut ulkomailla.

Jos omaiset eivät maksa vainajan hautaus- tai kotiutuskuluja, paikallisviranomaiset hautaavat vainajan tuntemattomien hautaan, ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan.

HS uutisoi perjantaina Tiina-Maria Aallosta, jonka äiti oli saanut yllättäen sydäninfarktin lomamatkallaan Meksikossa. Nainen on parhaillaan sairaalahoidossa Meksikossa.

Saksalainen vakuutusyhtiö Allianz on kieltäytynyt korvaamasta sairaanhoitokuluja lainkaan, sillä se katsoi Aallon äidin sairastaneen keuhkoahtaumataudin aiheuttaneen sydänkohtauksen.

Suomen suurlähetystö ja Cancunin kunniakonsuli ovat auttaneet perhettä muun muassa neuvotteluissa sairaalan kanssa, mutta rahallista apua sairaalamaksuihin tai ambulanssilentoon ulkoministeriö ei anna.

Kuolemantapauksessa apua voi hakea lähimmästä Suomen edustustosta. Edustusto välittää tiedon kuolemasta vainajan omaisille ja voi antaa tietoa ja apua muun muassa vainajan hautaamisesta, tuhkauksesta tai Suomeen kuljettamisesta.

Myös paikallisen suomalaisen seurakunnan yhteyshenkilöiltä saa käytännön neuvoja ja tukea tarvittaessa. Suomalaisia seurakuntia löytyy useista maista eri maanosissa.

Neuvoja ja apuja enempää ei kuitenkaan miltään taholta saa, jos vainajalla ei ole ollut matkustajavakuutusta.

”Vainajan kotiuttamisen kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin, riippuen tietysti lähtömaasta”, ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen kertoo.

Hintaan vaikuttaa lähtömaan lisäksi muutkin tekijät.

”Vainajan kotiuttaminen arkussa on aina kalliimpaa kuin uurnassa tuhkattuna. Ulkomaiset hautaustoimistot, jotka hoitavat kotiutusjärjestelyt ja -lennot, ovat yksityisyrittäjiä, joten hinta saattaa vaihdella senkin mukaan, kuka kotiutuksen hoitaa”, Kuparinen selittää.

Ulkoministeriön mukaan paikallisia hautauksia järjestetään vain muutamia vuodessa ja suurin osa ulkomailla kuolleista kotiutetaan Suomeen.

”Noin kahdella kolmasosalla ulkomailla kuolleista on ollut matkustajavakuutus, joka on kustantanut vainajan kotiinkuljetuksen. Lopuissa tapauksista omaiset ovat kustantaneet vainajan kotiutuksen itse”, Kuparinen kertoo.

Luvuissa on mukana sekä ulkosuomalaisia että ulkomaanmatkalla menehtyneitä Suomen kansalaisia. Matkaajia kuolee eniten suosituissa matkakohteissa: Thaimaassa, Virossa ja Espanjassa.

Korkealle listalla nousevat myös Ruotsin ja Australian luvut, sillä maissa asuu runsaasti suomalaisia pysyvästi.

Se, ettei valtio osallistu ulkomailla kuolleiden kansalaisten kotiuttamisen kustannuksiin, on Flora Kuparisen mukaan periaatepäätös, joka on kirjattu konsulipalvelulakiin.

”Poikkeuksia päätökseen ei valitettavasti tehdä, vaikka omaisilla ei olisikaan varaa kustantaa vainajan kotiutusta. Tuossa tilanteessa paras vaihtoehto on yrittää saada lainaa vainajan kotiutusta varten”, Kuparinen toteaa.

Myös Tiina-Maria Aalto on etsinyt Facebookin kautta rahoitusta äitinsä auttamiseksi. Paikallinen yksityissairaala Cancunissa on perinyt Aallon äidin hoidosta 70 000 euron laskua.

Matkavakuutus onkin ulkomaanmatkustajalle tärkeä.

”Luonnollisesti harva meistä pohtii matkavakuutuksen tarvetta tästä näkökulmasta. Vakuutus on kuitenkin väärä säästökohde, sillä matkalla voi tapahtua mitä tahansa ja siihen on hyvä varautua”, Kuparinen toteaa.

Ennen matkavakuutuksen ottamista kannattaa tutustua vakuutusehtoihin huolella. Ulkomaista vakuutusta ottaessa kannattaa olla erityisen huolellinen, sillä niiden ehdot saattavat poiketa suomalaisista vakuutuksista merkittävästi.

Tiina-Maria Aallon äidin tapauksessa saksalaisen vakuutusyhtiön Allianzin vakuutus oli otettu matkanjärjestäjä Finnmatkojen kautta.

HS uutisoi perjantaina siitä, että kyseisen Finnmatkojen myymän vakuutuksen ehdot poikkeavat sekä suomalaisten vakuutusyhtiöiden että muiden suurten matkanjärjestäjien myymien vakuutusten ehdoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat