Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret ikäluokat ovat voittajia – suomalaisten luottamus eläke­järjestelmään on heikentynyt

1940- ja 1950-luvuilla syntyneet hyötyivät eläkemaksuista, jotka olivat vain murto-osa nykyiseen verrattuna.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Anne Toni-Loppi ja Julia Romanenko.
Anne Toni-Loppi ja Julia Romanenko. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Mihin eläkemaksut menevät?

 Yrityksissä työtä tekevien palkkasummasta keskimäärin 24 prosenttia menee eläkemaksuihin. Työntekijän maksuosuus on 5,7–7,2 prosenttia, loput maksaa työnantaja.

 Maksut kerryttävät eläkettä, mutta ne eivät mene säästöön omaa eläkettä varten, vaan niillä lähinnä maksetaan edellisten sukupolvien eläkkeitä.

 Maksuista viidesosa menee eläkerahastoihin ja loput nykyeläkkeiden maksuun. Suhde on Eläketurvakeskuksen mukaan pysynyt pitkään ennallaan.

 Eläkerahastoissa on varoja runsaat 180 miljardia euroa eli yli kolminkertainen määrä valtion budjettiin verrattuna. Toisaalta eläkelupausten arvo on 600–700 miljardia euroa.

Mitä lähempänä talvisotaa on syntynyt, sitä enemmän saa vastinetta palkasta pidätetyille eläkemaksuille.

Eduskunnan käsiteltäväksi tuleva kansalaisaloite eläkkeiden kohentamisesta on herättänyt kiivasta keskustelua eläkkeiden suuruudesta ja siitä, kuka on eläkejärjestelmän voittaja ja kuka häviäjä.

Eläketurvakeskuksen (ETK) loppuvuodesta valmistunut laskelma osoittaa, että sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat saavat selvästi enemmän vastinetta eläkemaksuilleen kuin myöhemmin viime vuosisadalla syntyneet.

Kun palkasta perityille eläkemaksuille laskee tuottoprosentin, vuonna 1940 syntyneet saavat eläkkeen, joka vastaa 6,5 prosentin reaalista eli kuluttajahintojen muutoksesta puhdistettua tuottoa. Vuoden 1970 jälkeen syntyneet saavat tyytyä 2,3 prosentin tuottoon.

Samansuuntaiseen lopputulokseen päästään myös muilla laskutavoilla.

Jos on syntynyt 1950-luvun alkupuolella tai sitä ennen, koko elinikänä maksettavien eläkkeiden nykyarvo on jopa merkittävästi suurempi kun elinaikaisten eläkemaksujen arvo. Sitä nuoremmilla tilanne on päinvastainen, eli maksujen nykyarvo nousee suuremmaksi kuin eläkkeen arvo.

ETK:n ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki kertoo, että ilmiö johtuu lähinnä eläkemaksujen noususta.

Kun nykyistä eläkejärjestelmää rakennettiin 1960-luvulla, palkoista napattiin eläkettä varten vain noin viisi prosenttia. Tätä nykyä maksut ovat 24 prosenttia palkkasummasta.

Maksettavien eläkkeiden suuruus herättää nyt tavallistakin enemmän keskustelua. Yli 85 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan eläkkeen laskutavan muuttamista.

Aloitteen mukaan maksettavien eläkkeiden pitäisi kasvaa yhtä tahtia palkkojen kanssa. Tätä nykyä eläkkeet eivät muutu ansioiden vaan lähinnä inflaation eli kuluttajahintojen muutoksen mukaan.

Eläkkeen jääminen pieneksi on monen iäkkään murhe. Myös helsinkiläinen Anne Toni-Loppi on ryhtynyt pohtimaan eläkkeensä suuruutta, sillä hän täyttää tämän vuoden lopulla 63 vuotta ja jää eläkkeelle.

Pääsiäisen alla hän selvitti ensimmäistä kertaa eläkkeensä suuruuden: noin 1 600 euroa kuussa.

”Olin hämmästynyt, miten pieni se on”, hän kertoo. ”Jos olisin yksineläjä, olisin lirissä.”

Toni-Lopin mukaan eläkejärjestelmässä epäreilua on se, että naisten pienemmät palkat ja pidemmät perhevapaat tuntuvat pienempänä eläkkeenä.

Kansalaisaloitetta perustellaan muun muassa eläkeläisten köyhyyskierteen ehkäisemisellä.

Köyhyys uhkaa erityisesti iäkkäitä yksin eläviä. Suhteellisesti köyhien osuus 65-vuotiaista on Suomessa selvästi pienempi kuin keskimäärin muissa rikkaissa länsimaissa, mutta 75-vuotiaissa osuus on jo suurempi.

Toisaalta kaikkien eläkkeiden nostaminen köyhyyden ehkäisemiseksi olisi kallis muutos. ETK:n arvion mukaan eläkerahastot olisi käytetty loppuun 2060-luvulla.

Jos tilanteeseen ei varauduttaisi, palkoista menisikin tuolloin yhtäkkiä yli kymmenesosa lisää eläkemaksuihin. Muutoksen maksajia olisivat vuoden 1990 jälkeen syntyneet.

Nykypäivän nuoria odottaa paitsi pitempi elinikä myös pidempi työura. Helsinkiläisellä Julia Romanenkolla, 25, on eläkeikään vielä yli neljä vuosikymmentä aikaa.

Sirpa Räihä / HS
Julia Romanenko sanoo, että eläkkeen pitäisi olla ainakin 60 prosenttia työuran ansioista.
Julia Romanenko sanoo, että eläkkeen pitäisi olla ainakin 60 prosenttia työuran ansioista.

Vuonna 1990 syntyneen vanhuuseläke alkaa näillä näkymin 67 vuoden ja 7 kuukauden iässä, ja tavoiteltu eläkeikä on jo liki 71 vuotta.

Romanenko ihmettelee, miten liki seitsemänkymppinen jaksaisi töissä, kun nuorillakin riittää tekemistä työelämän vauhdissa pysymisessä.

Jos Romanenko jäisi eläkkeelle 67-vuotiaana, häntä odottaisi nykyisten ansioiden perusteella nykyrahassa 1 600–1 700 euron eläke.

”Jos olisi lainat maksettu eikä muita menoja, niin kyllä sillä pärjäisi. Ei sillä hirveästi leveiltäisi”, Romanenko pohtii.

Romanenko sanoo, että eläkkeen pienuus havahdutti hänet harkitsemaan säästämistä eläkeikää varten. Toisaalta erityisesti kalliiden elinkustannusten pääkaupunkiseudulla rahan jättäminen säästöön ei ole helppoa.

Vaikka iäkkäät ovat saaneet enemmän vastinetta eläkemaksuilleen kuin myöhemmin syntyneet, ETK:n Tikanmäki ei suostu sanomaan, että vanhat olisivat hyötyneet järjestelmästä enemmän kuin nuoret. Yhteiskunnan ja elintason muutokset vaikeuttavat vertailua.

Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmää kohtaan on kyselyjen mukaan heikentynyt, ja kansalaisaloite on tästä yksi osoitus.

Toisaalta arvostettu brittiprofessori Nicholas Barr piti selvityksessään vuonna 2013 Suomen eläkejärjestelmää varsin hyvänä, kunhan eläkeiät saadaan nousuun.

”Etenkin eläkeuudistuksen jälkeen eläkeiät ovat uskottavia”, Tikanmäki sanoo. ”Itsekin suhteellisen nuorena luotan meidän järjestelmään.”

Oman eläkkeen suuruutta voi laskea tämän linkin kautta. Alla oleva taulukko kertoo, missä iässä voi aikaisintaan päästä vanhuuseläkkeelle. Tavoiteikä kertoo sen, kuinka pitkään ihmisen pitää työskennellä, jotta elinaikakertoimen eläkettä alentavan vaikutuksen saa kurottua umpeen.

Sirpa Räihä / HS
Helsinkiläinen Anne Toni-Loppi jää eläkkeelle loppuvuodesta, kun hän täyttää 63 vuotta.
Helsinkiläinen Anne Toni-Loppi jää eläkkeelle loppuvuodesta, kun hän täyttää 63 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat