Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion huumesyytteet ovat sattumaa – koko totuus selviää tuskin koskaan

Käräjäoikeus antaa tuomionsa syksyllä, mutta on aivan uskomaton sattuma, että Aarnio on ylipäätään koskaan joutunut syytteeseen törkeistä huumausainerikoksista,kirjoittaa HS:n rikos- ja oikeustoimittaja Minna Passi.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jari Aarnio saapui turvatarkastuksen kautta Helsingin käräjäoikeuteen 23. maaliskuuta 2016.
Jari Aarnio saapui turvatarkastuksen kautta Helsingin käräjäoikeuteen 23. maaliskuuta 2016. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tästä on kyse

Aarnio-juttu

 Jari Aarniota syytetään yhteensä noin 30 rikoksesta.

 Aarnio on jo tuomittu käräjillä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Juttu liittyi seurantalaiteyhtiö Trevociin.

 Trevoc-jutun jälkeen käräjillä alettiin käsitellä syytteitä muun muassa useista törkeistä huumerikoksista ja virkarikoksista.

 Käräjäoikeus antaa tuomionsa syksyllä. Aarniolle vaaditaan kokonaisuudessaan 13 vuoden rangaistusta.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Jari Aarnion käräjämaraton päättyi vihdoin tällä viikolla. Aarnion viimeinen syyte käsiteltiin suljetuin ovin, joten varsinaista loppuhuipennusta kesäkuussa alkanut oikeudenkäynti ei saanut. Tuomiokin annetaan aikaisintaan syyskuun alussa.

Nyt on kuitenkin hyvä hetki pohtia, mitä pitkästä ja poikkeuksellisen vaiherikkaasta oikeudenkäynnistä jäi käteen.

Huumepoliisin entinen päällikkö oli syytteessä yhteensä noin 30 rikoksesta, joista vakavimmat koskevat törkeitä huumausainerikoksia.

En käsittele niinkään jutun näyttöä, koska sitä on jo aiemmissa jutuissa riittämiin vatkattu, Aarnion suosimaa termiä käyttääkseni.

Näytön vatkaaminen jäisi myös joka tapauksessa vaillinaiseksi, sillä osa oikeudenkäynnistä käytiin suljetuin ovin.

Täytyykin toivoa, että aikanaan käräjäoikeuden päätöksessä avataan myös salaisen osion asioita riittävästi ja että tuomio olisi muutenkin ansiokkaasti perusteltu. Ainakin Trevoc-jutun kohdalla sama tuomarikolmikko pystyi täsmälliseen ilmaisuun.

Näytön läpikäymisen sijaan haluan nostaa esiin muutamia asioita, joita olen näinä kuukausina miettinyt oikeussalin lehtereillä.

Ensinnäkin on aivan uskomaton sattuma, että Aarnio on ylipäätään koskaan joutunut syytteeseen törkeistä huumausainerikoksista.

Sattuma ajoittuu ensimmäisen hasistynnyrijutun tutkintaan. Keskusrikospoliisissa nimittäin keksittiin tynnyrijutun tutkinnan aikana täysin uusi tapa päästä käsiksi televalvontatietoihin prepaid-liittymien latausseteleiden avulla.

Menetelmää ei ollut koskaan aiemmin käytetty, ja asia tuli siten täysin uutena myös Aarniolle. Ennen uutta keksintöä niin kutsuttuja Pasilan miehen liittymiä oli tiedossa vain kaksi, mutta yhtäkkiä niitä löytyikin suuri joukko lisää.

Jos Pasilan miehen liittymät olisivat jääneet kahteen, Aarnio tuskin olisi syytteessä huumerikoksista.

Toinen Aarnion kannalta epäonninen sattuma oli, että krp:n tarkkailu havaitsi hänen tapaamisensa rikollispomo Keijo Vilhusen kanssa.

Ja vielä epäonnisempi sattuma oli se, että krp:n tutkija hoksasi televalvontatiedoista, että Vilhunen ja Pasilan mies olivat aiemmin tavanneet samassa paikassa.

Asia vaivasi tutkijaa siinä määrin, että hän selvitti, sattuuko Aarnio asumaan Pasilassa.

Käräjäoikeuden kuumottavin tehtävä onkin nyt setviä, olivatko Pasilan miehen puhelimet Aarnion käytössä ja tekikö hän niillä huumekauppaa.

Sen lisäksi käräjäoikeus arvioi jokainen syytekohta kerrallaan, riittääkö näyttö tuomioon.

Ilman huumesyytteitäkin Aarnio olisi toki pulassa, eikä se ole sattumaa. Monet ”hyvät veljet” ovat kompastuneet katkeroituneeseen naiseen.

Koko prosessin liikkeelle sysännyt, prostituoituna työskennellyt Saara ei ollut ainoastaan vihainen, vaan myös tarpeeksi rohkea. Eikä hän lannistunut, vaikka häntä ei aluksi haluttu kuunnella. Sisäministeriössä kuunneltiin.

Sisäministeriö siirsi asian valtakunnansyyttäjänvirastoon, jossa aloitettiin esitutkinta. Kun tutkintaryhmä oli päässyt käsiksi Aarnion tilitietoihin, ei Aarniolla ollut enää mitään mahdollisuuksia peittää valtavaa ylimääräistä varallisuuttaan.

Hämmästyttävän pienelle huomiolle on jäänyt se, miten pöyristyttävän selityksen Aarnio rahoilleen oikeudessa antoi.

En ole lainkaan varma, ovatko paritus- ja muut hämärähommat poliisille sen parempi vaihtoehto kuin huumekaupat.

Aarnio itse kertoi korruptoituneensa jo 1980-luvulla. Rahat hän toki kertoi ottaneensa vasta vuonna 2002 ollessaan jo huumepoliisin päällikkö. Melkein puoli miljoonaa euroa muovipussissa.

Aarnion puolustuksen mielestä Aarnion toimintaa voidaan arvioida epäeettiseksi, koska verot jäivät maksamatta. Menettelyä voi kyllä kuvata täysin laittomaksi.

Toinen kysymys sitten on, onko Aarnion selityksessä ylipäätään mitään perää, vai onko kyse sittenkin huumerahoista. Sekin on yksi olennainen seikka, jota tuomareiden pitää miettiä.

Koko prosessi on nostanut myös Helsingin poliisin silloisen johdon ja silloisen poliisiylijohdon hyvin kiusalliseen valoon. Miksi Aarnion selitykset upposivat niin pitkään? Miten pihalla poliisin johdossa voi olla?

Monissa todistajalausunnoissa vedottiin siihen, että Helsingin huumepoliisi teki kovaa tulosta. Onko tulos kuitenkaan edes ollut hirveän kova?

Huumepoliisilla on ollut hyvä volyymi takavarikoissa, mutta tutkinnat ovat pyörineet usein välitason toimijoissa.

On toki hyvä, että kamaa jää takavarikkoon ja diilereitä kiinni. Suurempi vaikuttavuus saataisiin kuitenkin keskittymällä ylätason toimijoiden ja rahoittajien nappaamiseen.

Huumepoliisin keinot ovat joka tapauksessa olleet väärät. Aarnio-oikeudenkäynnissä on paljastunut, että huumepoliisissa on toimittu monella tapaa kyseenalaisesti. Esimerkiksi telepakkokeinoja on haettu epämääräisillä perusteilla.

Myös tietolähdetoiminta ja sen valvonta ovat olleet kivikautisia. Todistajalausunnoista jäi sellainen kuva, että Helsingissä on toimittu kyläpoliisimeiningillä, jossa seriffit hääräävät mitä huvittaa, eikä mitään tarvitse dokumentoida.

Samaan aikaan esimerkiksi Vantaalla on jo vuosia noudatettu tietolähdetoiminnassa Europolin hyviä käytänteitä, joiden mukaan toiminta on tiukkaan valvottua ja dokumentoitua.

Kaikkein erikoisinta on se, että jos Aarnion ja hänen alaistensa puheet pitävät paikkansa, huumepoliisilla on ollut tietolähteinään keskeisiä alamaailman voimahahmoja.

Se on tietysti täysin nurinkurinen tilanne. Alamaailman nokkamiehillä on toki kovaa tietoa, mutta valitettavasti alamaailman johtopaikoille ei voi nousta eikä siellä voi pysyä ilman näyttöjä. Eivätkä näytöiksi riitä soveltuva korkeakoulututkinto sekä pitkä kokemus henkilöstö- ja projektijohtamisesta.

Alamaailman johtohahmojen ei kuulu olla poliisin tietolähteitä. Heidän kuuluu olla ensisijaisia rikostiedustelun ja -tutkinnan kohteita.

Jos alamaailman kovimmat tekijät ovat tietolähteitä, joita pahimmassa tapauksessa vielä suojellaan, se johtaa tilanteeseen, jossa kiinni jää lähinnä välitason diilereitä sekä tietolähteiden ja huumepoliisin vihollisia. Niin näyttäisi käyneen esimerkiksi Pihlajamäen huumejutussa.

Aarnio-oikeudenkäynnin aikana tuli myös vahvoja viitteitä siitä, että tietolähteiden rötöksiä on katsottu läpi sormien, eikä pelkästään Helsingissä. Eräs vanha espoolainen huumepoliisi täräytti sen suoraan, kun häntä kuultiin todistajana: totta kai niin tehtiin, muttei suuria juttuja.

Lisäksi oikeudessa nähtiin vakuuttavaa todistelua siitä, että Aarnio oli jopa ihan konkreettisesti avustanut kulissien takana eräitä rikollisia puolustautumaan oikeudessa, kun jokin toinen yksikkö oli saanut heidät kiinni.

Aarnio muun muassa neuvoi asianajajan välityksellä yhtä tynnyrijutun epäiltyä siinä, millaisia keksittyjä tarinoita tämä voisi oikeudessa kertoa.

Oikeuden harkintaan sitten jää, oliko kyse Aarnion tietolähteistä vai rikoskumppaneista. Niin tai näin, poliisin rooliin tuollainen toiminta ei sovi.

Poliisin roolista päästään Aarnioon kohdistuneen tutkinnan arviointiin. Selvää on, että massiivinen tutkinta ei ole sujunut virheittä. Suurin yksittäinen ongelma liittyy niin kutsutun Malmin naisen kuulusteluihin.

Poliisin tehtävä ei ole auttaa epäiltyjä taloudellisesti, eikä Irish Coffeen tarjoaminen ennen kuulustelua näytä sekään hyvälle.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman sanoi loppulausunnossaan, että tutkintaryhmä pilasi yhden keskeisen näyttönsä käyttökelvottomaksi. Tuohon ajatukseen voi helposti yhtyä, mutta lopulta harkinta on tietysti tuomioistuimella.

Muitakin virheitä on matkan varrella tapahtunut, mutta kokonaisuutena tutkinta näyttää perinpohjaiselta. Yhtään kiveä ei ole jätetty kääntämättä, eikä tällaisessa jutussa pidäkään.

Puolustus on moittinut tutkintaryhmää ja syyttäjiä lukuisista lisätutkinnoista, joita on tehty pitkin oikeudenkäyntiä. Aarnio olisi itsekin voinut vaikuttaa asiaan esimerkiksi antamalla selityksen rahoilleen jo varsinaisen tutkinnan aikana.

Vaikka käräjäoikeudessa on nyt puitu Aarnion tekemisiä 127 päivää, on selvää, että moni asia jää selviämättä.

Käräjäoikeus, ja myöhemmin hovioikeus tai korkein oikeus, toki löytää asiassa aikanaan niin kutsutun prosessuaalisen totuuden eli sen, mihin näyttö riittää.

Tuomioistuimet eivät kuitenkaan pysty julistamaan sitä, mitä kaikkea on todellisuudessa tapahtunut. Niiden tehtävä ei ole myöskään analysoida sitä, miten tämä kaikki on ollut mahdollista.

Joitain asioita, kuten tietolähdetoiminnan valvonta, on jo poliisihallinnossa laitettu kuntoon, mutta paljon työtä on vielä edessä.

Aarnio-sanastoa

Hasistynnyrijuttu

Keskusrikospoliisi alkoi tutkia vuoden 2011 lopussa satojen kilojen hasiksen salakuljetusta Hollannista Suomeen. Jutussa on jo tuomittu useita henkilöitä, mutta organisaation ylätasoa ei saatu tutkinnan ensimmäisessä vaiheessa selville.

Tutkinta alkoi uudelleen, kun alettiin epäillä, että Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on sekaantunut asiaan.

Pasilan mies

Tynnyrijutun päätekijäksi epäillään Pasilassa asuvaa henkilöä, joka käytti teletietojen valossa lukuisia prepaid-puhelimia huumekauppoihin. Nyt epäillään, että Pasilan mies on Aarnio.

Aarnion mukaan Pasilan miehen puhelimia ei ole käytetty huumekauppoihin, vaan ne ovat olleet huumepoliisin operaatiopuhelimia. Aarnio on kertonut, että hänellä on ollut puhelimia hallussaan vain satunnaisesti.

Keijo Vilhunen

Tynnyrijutusta on nyt syytteessä myös United Brotherhood -jengin entinen johtaja Keijo Vilhunen, jota epäillään Aarnion rikoskumppaniksi.

Aarnion rahaselitys

Aarnio on kertonut toimineensa 80-luvulta lähtien erään liikemiehen turvallisuuskonsulttina muun muassa paritusbisneksissä ja muissa hämärähommissa. Liikemies kuoli vuonna 2002.

Aarnio kertoi saaneensa liikemieheltä palkkioksi lähes 450 000 euroa käteistä muovipussissa juuri ennen liikemiehen kuolemaa.

Malmin nainen

Malmin nainen on Aarnion ja Vilhusen ohella syytteessä tynnyrijutussa. Naisen epäillään järjestäneen Aarniolle hasiskontakteja ja levittäneen hasista.

Malmin naista kuulustellut krp:n poliisimies avusti naista taloudellisesti sen jälkeen, kun nainen oli päästetty pois tutkintavankeudesta. Poliisia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat