Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja saa palkkionsa myös perhevapaalla – taustalla laki vuodelta 1947

Käytännössä naiskansanedustajat pitävät lyhyempiä äitiysvapaita kuin laki sallisi. Isyysvapaata eduskunnassa pitävät lähes kaikki miehet.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen, Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Nasima Razmyar (sd), Jutta Urpilainen (sd) ja Sari Multala (kok)
Nasima Razmyar (sd), Jutta Urpilainen (sd) ja Sari Multala (kok) Kuva: Martti Kainulainen, Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Viime viikkoina on kuultu useita iloisia perheuutisia eduskunnasta.

Kansanedustajat Jutta Urpilainen (sd) ja Sari Multala (kok) ovat hiljattain aloittaneet perhevapaansa. Kolumbiasta lapsen adoptoinut Urpilainen aikoo olla poissa täysistunnoista vuoden loppuun ja Multala puolestaan heinäkuun alkuun asti.

Perheenlisäystä odottaa myös kansanedustaja Nasima Razmyar (sd), ja viime elokuusta lähtien äitiysvapaalla on ollut Mirja Vehkaperä (kesk). Vehkaperä palaa täysistuntoihin kesäkuussa, mutta tekee jo osa-aikaisesti edustajan töitä.

Kansanedustajien perhevapaiden enimmäispituudet ovat samat kuin palkansaajilla, mutta edustajan palkkio maksetaan myös poissaolon ajalta. Syy tähän löytyy palkkiolaista, joka on peräisin vuodelta 1947.

”Siihen aikaan ei ollut kansanedustajia, jotka olisivat olleet eduskunnasta pois äitiys- tai perhevapaan vuoksi. Siksi perhevapaata ei ole säädetty syyksi palkkion maksun keskeyttämiseen”, toimistopäällikkö Pertti Rosila eduskunnasta kertoo.

Rosilan mukaan ensimmäinen eduskunnan äitiysvapaa on kirjattu 1960-luvun lopulla. Silloin äitiysvapaalle jäi Sdp:n Seija Karkinen, jonka kansanedustajan ura jatkui myöhemmin parikymmentä vuotta. Karkinen oli kahteen otteeseen myös ministerinä.

Äitiysvapaita vähemmän huomiota saavat julkisuudessa isyyslomat, joita ovat ihan hiljattain pitäneet esimerkiksi perussuomalaisten Jari Ronkainen ja keskustan Petri Honkonen.

”Isyyslomaa pitävät eduskunnassa oikeastaan kaikki miehet, jotka ovat saaneet lapsen. Käytäntö on yleistynyt selvästi 2000-luvulla”, Rosila sanoo.

Täysistunnon lisäksi perhevapaan poissaolo koskee myös valiokuntatyötä. Kummassakaan kansanedustajan tilalle ei tule varahenkilöä.

Kansanedustajat voivat pitää samanmittaisia perhevapaita kuin työsuhteessa olevat palkansaajat. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ollut sekä kolmen viikon isyyslomalla että myöhemmin vanhempainvapaalla sekä kansanedustajana että aiemmin ministerinä ollessaan.

Käytännössä naiskansanedustajat pitävät lyhyempiä äitiysvapaita kuin laki sallisi. Moni tekee osittain työtään vapaan aikana ja käy välillä myös täysistunnon äänestyksissä.

Kansanedustajalle perhevapaalta maksettavat Kelan päivärahat menevät eduskunnalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat