Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtuu turvapaikan­hakijoiden hylkäämille Ladoille ja Volgille? – Sallan kunta haluaa järjestää ison huutokaupan

Yli sata itäautoa odottaa ratkaisua hyötyjäteasemalla Sallassa. Noin 150 autoa on takavarikoitu valtiolle rikoksentekovälineinä.

Kotimaa
 

Mitä tehdä yli sadalle Ladalle ja Volgalle, jotka makaavat hyötyjäteasemalla Sallan kylän lähellä? Tätä pohditaan nyt, kun itärajan yli tulleilta turvapaikanhakijoilta jääneet itäautot on pääosin kuljetettu rajalta sisämaahan, kaatopaikan viereen.

”Ne ovat nyt aidatulla alueella odottamassa tulevia ratkaisuja, että miten niiden kanssa menetellään”, sanoo Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen.

”Aika merkittävä määrähän niitä on.”

Hyötyjäteasemalla autoja on runsaat sata ja raja-asemalla vielä noin viisitoista odottamassa siirtoa. Paljon on yhä kysymyksiä ratkaistavana, ennen kuin autojen kohtalo on selvillä.

Kaisa Sirén

”Tämä on monisäikeinen prosessi, johon liittyy tutkinta mahdollisista rikoksista. Tulevatko ne jossain kohdin tuomituiksi valtiolle menetetyiksi, missä ovat niiden omistajat ja kiinnostaako heitä”, pohtii Parkkinen.

Esimerkiksi: miten paljon puoliromun auton kohtalo kiinnostaa ihmistä, joka sillä aikanaan tuli turvapaikanhakijana Suomeen ja joka ei enää ole välttämättä edes maassa. He eivät välttämättä seuraa Sallan kunnan verkkosivuja tai Virallisen lehden ilmoituksia. Heidän pitäisi pystyä osoittamaan myös omistajuutensa autoon.

”Mutta voisi kuvitella, että jossain vaiheessa tavalla tai toisella ne myydään. Olen sitä miettinyt, että jos tulee eteen realisointi eli esimerkiksi huutokauppa, niin se voi olla aika kiinnostava tilaisuus. Se voi kiinnostaa mediaa ja keräilijöitä, koska ne ovat aika eksoottisia autoja – Ladaa ja Volgaa.”

Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Sallan raja-asemalla on kymmeniä romuautoja, joista Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat maksaneet huikeita summia. Nyt vanhat venäläiset klassikkoautot, ladat ja volgat täyttävät takavarikkoalueen. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Parkkiselta on talven ja kevään aikana monesti kysytty autoista. Hänen vastauksensa on aina ollut, että pidetään pari päivää kestävä huutokauppa, sellainen joka kiinnostaa myös ulkomailla.

”Pitää siitä aikanaan tiedottaa laajasti ja tehdä siitä sellainen positiivinen tapahtuma.”

Kaisa Sirén
Sallan hyötyjäteasemalle on koottu autot, joilla Venäjältä Suomeen pyrkineet turvapaikanhakijat ovat saapuneet. Autoja on noin sata, ja ne ovat rajavartiolaitoksen takavarikoimia.
Sallan hyötyjäteasemalle on koottu autot, joilla Venäjältä Suomeen pyrkineet turvapaikanhakijat ovat saapuneet. Autoja on noin sata, ja ne ovat rajavartiolaitoksen takavarikoimia.

Entä jos kunnan kontolle jää lopulta kymmenittäin romuja, joita kukaan ei halua?

”Niitä voidaan viedä hävitettäväksi kuten muitakin hylättyjä autoja.”

Sitä ennen kunnanjohtaja haluaa kuitenkin antaa vielä matkailuvinkin.

”Tervetuloa Sallaan, täällä on upea kevät, hyvät hiihtokelit ja vappuun saakka rinteet auki. Samalla voi käydä bongaamassa tosi kiinnostavia Ladoja ja Volgia.”

Se kannattaa tehdä ehkä pian, sillä rajavartiostossa jo aavistellaan, mikä niiden kohtalo tulee olemaan. Pakkokeinolain nojalla niitä on takavarikoitu rikoksentekovälineinä kaikkiaan noin 150 kappaletta.

”Näiden osalta oikeus ratkaisee kohtalon. Niissä jutuissa jotka ovat olleet jo oikeudessa, ne on tuomittu valtiolle menetetyiksi”, sanoo apulaiskomentaja Jussi Sainio Lapin rajavartiostosta. On myös parikymmentä autoa, joita ei ole takavarikoitu. Niitä käsiteltäneen hylättyinä autoina myöhemmin.

Kaisa Sirén

”Jos nämä päätökset pitävät myös ylemmissä oikeusasteissa, todennäköisin seuraus on paalaaminen. Niiden saaminen tieliikennekäyttöön Suomessa ei todennäköisesti ole mahdollista.”

Tämän estää hänen mukaansa autojen heikko kunto ja se, että ne ovat tuontiautoja, jotka pitäisi tullata Suomeen.

”Voisin kuvitella, että kustannukset nousevat niin korkeiksi, että ei kannata.”

Kaisa Sirén
Turvapaikanhakijoilta jääneitä autoja Sallan kylän lähellä. Joukossa on enimmäkseen Ladoja ja Volgia.
Turvapaikanhakijoilta jääneitä autoja Sallan kylän lähellä. Joukossa on enimmäkseen Ladoja ja Volgia.
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Kaisa Sirén
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat