Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko kokenut yksinäisyyttä lapsen kanssa kotona? Mikä siihen auttoi?

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Sara Aaltio / HS
Anna Airikkala kolme lasta ”Päivät yksin olivat pitkiä, kaikki pyöri lasten ympärillä. Ei ollut kavereita. Hiekkalaatikolla ei siihen aikaan sopinut muilta äideiltä kysellä, miten he hoitavat minkäkin asian. Oltiin varovaisia. Miehelläni on laaja suku, ja lapset olivat melko saman ikäisiä, hyvin se lopulta meni.”

1/5 Anna Airikkala kolme lasta ”Päivät yksin olivat pitkiä, kaikki pyöri lasten ympärillä. Ei ollut kavereita. Hiekkalaatikolla ei siihen aikaan sopinut muilta äideiltä kysellä, miten he hoitavat minkäkin asian. Oltiin varovaisia. Miehelläni on laaja suku, ja lapset olivat melko saman ikäisiä, hyvin se lopulta meni.”

Sara Aaltio / HS
Markus Virtanen-Eklundh yksi lapsi ”Olen ollut nyt nelisen viikkoa isävapaalla. Kyllä sen huomaa, että aika käy vähän pitkäksi, ellei aikuiskontakteja saa. Kuoroharrastuksen parissa tulee kerran viikossa tavattua vähän muitakin. Jos olisin pidempään kotona, pitäisi miettiä, miten oikeasti ylläpitäisin sosiaalisia kontakteja.”

2/5 Markus Virtanen-Eklundh yksi lapsi ”Olen ollut nyt nelisen viikkoa isävapaalla. Kyllä sen huomaa, että aika käy vähän pitkäksi, ellei aikuiskontakteja saa. Kuoroharrastuksen parissa tulee kerran viikossa tavattua vähän muitakin. Jos olisin pidempään kotona, pitäisi miettiä, miten oikeasti ylläpitäisin sosiaalisia kontakteja.”

Sara Aaltio / HS
Noora Shingler kaksi lasta ”Minulla on hyvät sosiaaliset verkostot. Mutta jos on liian pitkään yksin, se voi mennä henkisesti jopa vaaralliseksi. Vaikka olisi kumppanikin, mutta jos hän käy koko ajan töissä, ja itse haluat ottaa täydellisen äidin tai isän roolia kotona ja hoitaa kaiken mitä kotona tapahtuu – voi olla, ettei sitä kestäkään, ja napsahtaa. Minulla on samassa talossa kohtalotovereita, aikuisia ja lapsia. Muut äidit ja isät tietävät, miltä tuntuu, kun on pieni lapsi, eikä ole saanut nukuttua ja pitäisi saada ruoka pöytään äkkiä. Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää siinä pikkulapsivaiheessa. Parasta on saada tavata muita ihmisiä oikeassa elämässä, vaikka verkossa on myös hyviä vertaisryhmiä.”

3/5 Noora Shingler kaksi lasta ”Minulla on hyvät sosiaaliset verkostot. Mutta jos on liian pitkään yksin, se voi mennä henkisesti jopa vaaralliseksi. Vaikka olisi kumppanikin, mutta jos hän käy koko ajan töissä, ja itse haluat ottaa täydellisen äidin tai isän roolia kotona ja hoitaa kaiken mitä kotona tapahtuu – voi olla, ettei sitä kestäkään, ja napsahtaa. Minulla on samassa talossa kohtalotovereita, aikuisia ja lapsia. Muut äidit ja isät tietävät, miltä tuntuu, kun on pieni lapsi, eikä ole saanut nukuttua ja pitäisi saada ruoka pöytään äkkiä. Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää siinä pikkulapsivaiheessa. Parasta on saada tavata muita ihmisiä oikeassa elämässä, vaikka verkossa on myös hyviä vertaisryhmiä.”

Sara Aaltio / HS
Anu Ylänen yksi lapsi ”Nyt on sosiaalisesti hyvä tilanne, kun menin kuukausi sitten takaisin töihin. Jossain vaiheessa tuntui, että apua, mitähän tässä keksisi. Se vaati omatoimisuutta, piti vain lähteä jonnekin. Esimerkiksi puistoihin. Onneksi minulla on myös ystäviä, jotka ovat saaneet lapsia samaan aikaan, se on auttanut.”

4/5 Anu Ylänen yksi lapsi ”Nyt on sosiaalisesti hyvä tilanne, kun menin kuukausi sitten takaisin töihin. Jossain vaiheessa tuntui, että apua, mitähän tässä keksisi. Se vaati omatoimisuutta, piti vain lähteä jonnekin. Esimerkiksi puistoihin. Onneksi minulla on myös ystäviä, jotka ovat saaneet lapsia samaan aikaan, se on auttanut.”

Sara Aaltio / HS
Hanna Vahtikari kaksi lasta ”Totta kai on ollut yksinäisiä hetkiä, onhan se rankkaa puuhaa. Joidenkin ystävien kanssa, joilla ei ole lapsia, on tullut nähtyä vähemmän. Mutta olen tutustunut myös uusiin ystäviin, nimenomaan lapsen saamisen kautta. He jakavat saman elämäntilanteen.”

5/5 Hanna Vahtikari kaksi lasta ”Totta kai on ollut yksinäisiä hetkiä, onhan se rankkaa puuhaa. Joidenkin ystävien kanssa, joilla ei ole lapsia, on tullut nähtyä vähemmän. Mutta olen tutustunut myös uusiin ystäviin, nimenomaan lapsen saamisen kautta. He jakavat saman elämäntilanteen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat