Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuka tulisi seuraksi juttelemaan ja hoitamaan joskus lasta?” – yksinäisyys vaivaa monia vanhempia

Helsinki Missio järjestää yksinäisille vanhemmille isä- ja äitimentoreita. Eri iässä ja elämäntilanteissa olevien pitäisi viettää enemmän aikaa yhdessä, tutkimusprofessori sanoo.

Kotimaa
 
Vanhemmat: Näin vältät yksinäisyyden pikkulapsivaiheessa
Vanhemmat: Näin vältät yksinäisyyden pikkulapsivaiheessa
Pientä lasta kotona hoitaessa aikuiskontaktit saattavat huveta, ja tilalle hiipii yksinäisyys ja väsymys. Neljä äitiä ja yksi isä kertovat parhaat neuvonsa muille vanhemmille yksinäisyyden välttämiseen. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Viime syksynä helsinkiläinen Terhi Helenius, 35, oli viimeisillään raskaana ja kotona viipotti vilkas, kohta kaksivuotias esikoinen. Vuosi oli mennyt sumussa ja edessä oli pitkä, pimeä talvi.

”Päällimmäiset tunteet olivat yksinäisyys ja väsymys. Tajusin, ettei arki ainakaan helpotu toisen lapsen myötä. Kyllähän siinä aika syvissä vesissä käytiin”, Helenius muistelee.

Hän oli jäänyt pari vuotta sitten perhevapaalle hektisestä työstä rahoitusalalla. Mies teki edelleen pitkää päivää ja palasi töistä yleensä myöhään illalla.

”Sosiaaliset kiintiöni olivat täyttyneet töissä, eikä harrastusten jälkeen juuri muuhun jäänyt arkisin aikaa. Lasten synnyttyä arjen dynamiikka muuttui kertaheitolla. Perhe, suku ja samassa elämäntilanteessa olevat ystävät asuivat vanhassa kotikaupungissa. Meillä ei ollut Helsingissä tukiverkkoa”, Helenius kertoo.

Hän sattui lukemaan Helsinki Mission äiti- ja isämentoritoiminnasta ja otti yhteyttä.

”Ajatuksissa oli, että jos saan arkeamme jakamaan vaikka jonkun 50-vuotiaan naisen, olisin kiitollinen”, hän sanoo.

Kävi vielä paremmin. Hän sai äitimentoriksi Heidi Sulinin, 36, jonka kanssa mentorointisuhde on syventynyt ystävyydeksi.

Yksinäisyys on vanhemmuuden suurimpia haasteita, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Ihmiset panostavat ydinperheeseen, mutta tutkimusten mukaan ystävien ja tuttavien kanssa tapahtuvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen käytetty aika on vähentynyt.

”Se tekee perheistä haavoittuvaisempia, jos heitä kohtaa kriisi tai sairaus. Silloin ystävyyssuhteita on hankalampaa elvyttää.”

Rotkirchin mukaan kotona olevien vanhempien yksinäisyys on pitkien hoitovapaiden kääntöpuoli, kun muu yhteiskunta on niin työkeskeinen. Monet äidit haluavat panostaa lapsiinsa ja olla jokaisen kanssa kaksi vuotta kotona – toisin kuin heidän omat äitinsä yleensä tekivät.

”Se ei välttämättä tunnukaan hirveän hyvältä, on yksinäinen olo ja miettii, onko hyvä äiti.”

Rotkirchin mukaan luonnollinen äitiys ja isyys on yhteisöllistä, eikä itsensä yksinäiseksi tunteminen ole epäonnistumista.

”Vanhemmilla on epävarmuutta siitä, ovatko he hyviä vanhempia, jos palautetta ei saa. Myös nettipalstat ruokkivat epävarmuutta, miten elää ja kasvattaa lasta”, Helsinki Mission vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Katariina Pelkonen sanoo.

Helsinkiläinen Erkka Laakso, 29, otti yhteyttä mentoritoimintaan vaikeassa elämäntilanteessa. Hän oli saanut ammattikoulun aikana kolme lasta, mutta työrintama ei auennut kunnolla valmistumisen jälkeen. Huonekaluverhoilijan työt loppuivat tehtaalla yt-neuvotteluissa.

”Kodin paineet tuntuivat raskailta. Minuun oli rakennettu sisään vanha muotti, että pitäisi olla perheen pää ja tuoda rahaa kotiin. Tuntui todella pahalta, kun en kyennyt siihen.”

Laakso ei pystynyt puhumaan vanhemmuudesta oman isänsä kanssa, sillä tämä oli kuollut yllättäen muutama vuosi sitten.

”Halusin keskustella isyydestä. Siitä, mitä tarkoittaa olla isä.”

2000-luvulla on puhuttu so­siaalisesta lattemamma- ja pappakulttuurista. Erilaisia ryhmiä ja harrastuksia, joihin voi osallistua pikkulapsen kanssa, on enemmän kuin koskaan.

Voi olla, että muskareissa ja leikkipuistoissa tutustuu vain ihmisiin, jotka tajuaa tuntevansa vain Siirin äitinä tai Leevin isänä, Heidi Sulin huomauttaa.

”Pelkkä äitiys ei yhdistä, vaan pitää olla muutakin kemiaa. Suhteet voivat jäädä pinnallisiksi, jos puhutaan vain lasten kautta ja siitä, miten vauva on nukkunut ja kakannut.”

Äiti- ja isämentorien tarkoituksena on tukea vanhempaa, ei hoitaa lasta. Sulin kysyy, mitä äidille kuuluu, ei miten lapsi syö.

”Ei minullakaan ole äitiyteen tutkintoa. Pyrin siihen, etten anna lastenkasvatusvinkkejä, ellei niitä kysytä. Toiselle voi olla kuitenkin helpottavaa kuulla, ettei noillakaan ole kauhean kaksista tai että jokin lapsen vaihe menee ohi tai että tämä asia on ihan hyvin”, Sulin sanoo.

Heleniukselle merkittävintä on ollut se, että mentoria tavataan kahden viikon välein. Muut ystävät elävät oravanpyörässä, jolloin treffit on sovittava viikkojen päähän. Kotona oleva toivoisi, että joku soittaisi ja tulisi huomenna, Helenius sanoo.

”Nykyisin myös sosiaalisessa mediassa on paljon myötäelämistä, joka ei ole täysin ongelmatonta. Jos netissä lähettää lasten kuvia, toinen ajattelee olevansa lähellä ja tietävänsä, mitä perheelle kuuluu.”

Rotkirchin mukaan ongelmana on se, että Suomessa esimerkiksi lapsettomien aikuisten ja lapsiperheiden välillä on kuilu.

”On hassua, miten vahvasti sosiaaliset menot jakautuvat iän ja elämäntilanteen mukaan. Sitten ihmiset pohtivat yksinäisyyttä omissa lokeroissaan. Olisi tosi suotavaa, että he viettäisivät aikaa ja tekisivät asioita yhdessä.”

Vanhempien yksinäisyys näkyy selvästi myös Helsingin neuvoloissa, sanoo vs. ylihoitaja Anni Mäkinen idän neuvoloista ja lapsiperheiden kotipalvelusta.

”Sellaista yksinäisyyttä on tosi paljon, ettei tiedetä, kuka tulisi seuraksi juttelemaan ja hoitamaan joskus lasta”, hän sanoo.

Mäkisen mukaan yksin pärjäämisen kulttuuri on tyypillistä.

”Voi mennä kauan ennen kuin vanhemmat suostuvat ottamaan vastaan kotipalvelua ja perhetyötä, jossa esimerkiksi opetellaan vuorokausirytmiä.”

Äiti- ja isämentoritoiminnasta moni kysyy, ovatko omat ongelmat riittäviä tuen saamiseen, Pelkonen sanoo. Tilannetta ei kuitenkaan saisi päästää niin vakavaksi, että vapaaehtoistyön sijasta tarvittaisiin ammattiapua.

Heleniuksen väsymykseen auttoi lapsiperheiden kotipalvelu, jonka työntekijä vei syksyllä esikoisen viikoittain puistoon. Helenius sai vähän omaa aikaa.

”Äidillinen sankaritarina ei saisi rakentua vain itse pärjäämisen ympärille. Haluaisin rohkaista muitakin vanhempia hakemaan apua ennen kuin asiat menevät liian pitkälle.”

Erkka Laaksolle tuli avioero, mutta mentoroinnin aikana hän oivalsi, että stereotyyppinen isän rooli on muuttumassa: ei ole väärin olla hoivaava vanhempi. Neljän lapsen isänä hän sai myös uusia töitä.

”Monet muutkin nuoret isät varmasti miettivät, millaisia ihmisiä he ovat ja millaisia isiä haluavat olla. Sen asian kanssa ei tarvitse olla yksin.”

Vanhemmat antavat vinkkejä, miten välttävät yksinäisyyden. HS.fi/hstv
Sami Kero / HS
Helsinki Mission äitimentori Heidi Sulin (vas.) tapaa Terhi Heleniusta joka toinen viikko. Tällä kertaa mukana on nelikuinen Benjamin Helenius, yleensä myös tämän isosisko. Sulinin tehtävä on olla myötäeläjä ja kokemusten jakaja. ”Voisimme olla Heidin kanssa ystäviä muutenkin, mutta ilman tätä emme olisi tavanneet”, Helenius sanoo.
Helsinki Mission äitimentori Heidi Sulin (vas.) tapaa Terhi Heleniusta joka toinen viikko. Tällä kertaa mukana on nelikuinen Benjamin Helenius, yleensä myös tämän isosisko. Sulinin tehtävä on olla myötäeläjä ja kokemusten jakaja. ”Voisimme olla Heidin kanssa ystäviä muutenkin, mutta ilman tätä emme olisi tavanneet”, Helenius sanoo.
Karlos Kotkas (vas.) ja Erkka Laakso tapasivat ensin mentoritoiminnassa ja sitten omin ehdoin. ”Kävimme poikiemme kanssa uimassa ja taidenäyttelyssä, jonne yksin olisi ollut korkea kynnys lähteä. Isätkin voi tehdä näitä juttuja, joita äidit tekevät päivittäin”, Laakso sanoo.
Karlos Kotkas (vas.) ja Erkka Laakso tapasivat ensin mentoritoiminnassa ja sitten omin ehdoin. ”Kävimme poikiemme kanssa uimassa ja taidenäyttelyssä, jonne yksin olisi ollut korkea kynnys lähteä. Isätkin voi tehdä näitä juttuja, joita äidit tekevät päivittäin”, Laakso sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat