Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäät ovat pettävän heikkoja koko maassa – Kemissä leikittiin hengellä kelkkailemalla sata­metrisen sulan yli

Pelastuslaitoksille tuli useita hälytyksiä jäihin pudonneista ihmisistä viikonlopun aikana. Traktorilla jäällä liikkunut mies hukkui lauantaina Hirvensalmella.

Kotimaa
 
Keski-Suomen pelastuslaitos
Keski-Suomen pelastuslaitos nosti järveen uponneen auton lauantai-iltana Viitasaarella.
Keski-Suomen pelastuslaitos nosti järveen uponneen auton lauantai-iltana Viitasaarella. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Järvien jäät ovat heikkoja Etelä-Suomessa, mutta jäät ovat alkaneet ohentua myös maan keskiosassa, varoittaa Suomen ympäristökeskus (Syke). Pohjois-Suomen järvissä jäätä on vielä paksulti, mutta virtapaikkoja pitää varoa myös pohjoisessa.

Syke muistuttaa, että keväisin paksutkin jäät voivat olla heikkoja, koska jään kiderakenne puikkoontuu auringon säteilyn vaikutuksesta. Tällöin monikymmensenttinenkin jää voi pettää, jos kiteiden rajapinnat ovat sulaneet.

Jäiden oheneminen on huomattu myös pelastuslaitoksissa, joille tuli useita hälytyksiä jäihin pudonneista ihmisistä viikonlopun aikana.

Traktorilla jäällä liikkunut mies hukkui lauantaina Hirvensalmella Etelä-Savossa.

”Jään paksuus oli 30 senttiä, mutta se oli hyvin hauras”, kertoi päivystävä palomestari Timo Merivirta lauantaina.

Keski-Suomen pelastuslaitos puolestaan nosti lauantaina järveen uponneen auton Viitasaarella. Pelastuslaitoksen mukaan kuljettaja oli ajanut liian lähelle virtapaikkaa. Kuljettaja onnistui pelastautumaan autosta.

Pelastuslaitos painotti tiedotteessaan, että järvien jäille ei voi Keski-Suomessakaan enää mennä ajoneuvoilla.

Kemissä puolestaan pelastuslaitos sukelsi sunnuntaina tunnin ajan merialueella, koska ulkoilijat olivat havainneet moottorikelkan ajaneen maantiesillan alusen sulaan kohtaan, mutta eivät nähneet kelkkaa sen jälkeen.

Päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että moottorikelkan kuljettaja oli tullut myöhemmin itse paikalle. ”Hän oli ajanut sulan kohdan yli. Siinä oli myös toiset jäljet, joten joku muukin oli siitä ajanut aiemmin. Paikalliset kyllä tietävät, että paikka on sula.”

Mannisen mukaan sulan kohdan yli ajaminen on paikallisten kelkkailijoiden harrastus, jota ei voi kuvailla millään tavalla terveelliseksi. Manninen kertoo, että sula kohta on noin 150 metriä ja kummallakin puolella on heikkoa jäätä.

”Tässäkään tapauksessa kuljettaja ei ollut edes nuori, vaan keski-ikäinen mies”, Manninen kertoo.

Suomenlahden merivartioston mukaan Etelä-Suomessa ei ole enää mitään asiaa meren jäälle, mutta sama tilanne alkaa olla myös muualla. Ihan pohjoisessakin pitää olla varovainen.

”Itse en enää lähtisi missään nimessä kauhean pitkälle ainakaan millään kelkkakalustolla tai painavammalla”, kertoo vanhempi merivartija Jarno Syrjälä Länsi-Suomen merivartiostosta.

Hänen mukaan meren jää on puikkoontunutta myös pohjoisessa ja tilanne voi muutta heikompaan nopeasti.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan tammi–maaliskuussa hukkui jäihin yhdeksän ihmistä, mikä ei poikkea suuresti viime vuoden tilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat