Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensan hintaa nostetaan? Hallitus pohtii kehysriihessä myös alimpia alv-kantoja

Kehysriihi alkaa maanantaina Kesärannan strategiariihellä. Hallitus saattaa paikata rahanreikiä muun muassa polttoaineiden verotusta kiristämällä.

Kotimaa
 
Mikä on kehysriihi?
Mikä on kehysriihi?
Ministeri Alexander Stubb kertoo kolme pointtia kehyksistä. Studio Kulmapöytä 1.4.
Tästä on kyse

Neljän vuoden kehys

 Hallitus laatii aina keväällä budjettikehykset seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

 Vuosibudjetit tehdään elokuussa kehysten rajausten mukaan, eli vuosittaiset menot on mahdutettava kehyksissä määritellyn menokaton alapuolelle.

Ikävät muutokset kansalaisten arkeen ovat taas pöydällä, kun hallitus kokoontuu tiistaina kehysriiheen päättämään lähivuosien menoista.

Kehysriihessä täytyy heti alkuun löytää keino täyttää sadan miljoonan euron aukko, joka syntyi, kun EU-komissio hylkäsi makeisveron korotuspäätöksen.

HS:n tietojen mukaan riihen alla on keskusteltu summan kasaamisesta esimerkiksi polttoaineveroa korottamalla ja alimpaa arvonlisäverokantaa sormeilemalla.

Ennätysalhainen raakaöljyn hinta on vetänyt alas myös pumppuhinnat. Siksi veronkorotus ei tunnu nyt niin pahalta. Sentin korotus bensan litrahinnassa toisi valtiolle lähes 20 miljoonaa euroa. Dieselissä sentin korotus merkitsee 25–28 miljoonan lisää.

HS:n tietojen mukaan hallituspiireissä on keskusteltu myös alimpien eli kymmenen prosentin arvonlisäverokantojen valikoidusta nostosta seuraavaan portaaseen eli 14 prosenttiin.

Kymmenen prosentin kantaan sisältyvät kuntosalit, henkilökuljetukset, kirjat, tanssitunnit ja pääsyliput jalkapallo-otteluihin, konsertteihin, elokuviin ja huvipuistoihin. Alimmassa kannassa ovat myös majoituspalvelut, lääkkeet, lehtien tilaukset sekä Yleisradion tv- ja radiorahaston määrärahat.

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 24 prosenttia. 14 prosentin arvonlisävero peritään ruoasta ja ravintolapalveluista.

Kehysriihessä täytyy valtiovarainministeriön mukaan löytää pysyviä säästöjä 400 miljoonan euron edestä, jotta hallitusohjelmassa sovittuun neljän miljardin euron tasapainotukseen päästään.

Iso syy uusien säästöjen etsimistarpeelle on ollut olematon inflaatio, joka söi indeksileikkausten säästöt.

Keskusteluissa on HS:n tietojen mukaan väläytetty indeksijäädytysten venytystä vuoteen 2020 asti. Se voi tosin törmätä perustuslakiin, eivätkä luokittajatkaan ehkä katsoisi järjestelyä hyvällä.

Kuntatalouskin on hallituspiirejä askarruttanut. Kunnat eivät ole käyttäneet mahdollisuutta korottaa palvelumaksujaan odotetusti. Keskusteluissa on väläytetty siksi lakia, joka määräisi maksuille vastedes vähimmäistason. Nyt on säädetty vain maksujen katosta.

Menopaineita keventää yllättävänkin alas vedetty arvio turvapaikanhakijoista. Määrä on HS:n tietojen mukaan leikattu 10 000:een, kun aiemmin oletus oli 15 000. Pudotus leikkaa lähivuosien kotoutusmenoja.

Odotus pienestä talouskasvusta lisää taas verotuloja.

Eripuraa riihen alla on ollut ainakin poliisien määrästä, Tullin mahdollisesta siirrosta sisäministeriöön sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääkonttorin sijainnista.

Valmistelussa on väläytetty myös työttömyyspäivärahan perusosan leikkuuta ja infrahankkeiden supistuksia; varmoja riita-aiheita molemmat.

Riihityö alkaa Kesärannassa iltapäivällä, kun hallitus kokoontuu strategiariiheen täydentämään toimintasuunnitelmaansa. Työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM) on tullut ainakin tukku ehdotuksia työllisyyttä ja kasvua vauhdittamaan.

TEM esimerkiksi tekisi HS:n tietojen mukaan Suomesta terveydenhuollon kärkimaan ja perustaisi geenitiedettä hyödyntävän genomikeskuksen. Syöpäosaamista alettaisiin kaupata kansallisen syöpäkeskuksen tuella. TEM ohjaisi akateemisia työttömiä työllistämistuella kasvuyrityksiin. Yksinyrittäjyyttä vauhditettaisiin yrittäjyyspaketilla ja innovaatiopankilla. Ulkomaisille pääomasijoittajille kaavaillaan ohituskaistaa oleskelulupaan.

Työmarkkinajärjestöjen kanssa TEM aikoo selvittää, voisiko työaikapankilla välttää irtisanomisia suhdanneheilahtelujen aikana. Riihessä on määrä myös sopia, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen rahoitus valtion verotuksessa toteutuu.

Markku Ulander / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) aloittavat kehysriihityön jo maanantaina täydentämällä hallituksen toimintasuunnitelmaa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) aloittavat kehysriihityön jo maanantaina täydentämällä hallituksen toimintasuunnitelmaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat