Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vinkkiä, jotka jokaisen suomalaisen pitäisi muistaa – näin takaat itsellesi vauraamman eläkeajan

Nuoremmat ikäluokat saavat maksamilleen eläkemaksuille huomattavasti pienemmät tulot kuin sotien jälkeen syntyneet. Vanhuusajan varalle kannattaa siksi ryhtyä säästämään niin pian kuin mahdollista.

Kotimaa
 
Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Vanhuuteen kannattaa varautua esimerkiksi säästötilillä tai osakesijoituksilla.
Vanhuuteen kannattaa varautua esimerkiksi säästötilillä tai osakesijoituksilla. Kuva: Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Fakta

Eläkeuudistus tuo muutoksia

 Vuonna 2014 työeläkkeelle siirtyneiden suomalaisten mediaani-ikä oli 63,1 vuotta. Tähän ei ole odotettavissa suuria muutoksia vuosina 2015 ja 2016.

 Muutoksia on odotettavissa vuonna 2017, kun eläkeuudistuksen on määrä tulla voimaan. Sen myötä vanhuuseläkkeen alaikäraja alkaa nousta vuosittain kolmella kuukaudella, kunnes se on 65 vuotta. Muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia.

 Eläkeuudistuksessa myös 61 vuotta täyttäneet voivat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen rinnalla voi jatkaa työskentelyä. Arvion mukaan vuonna 2017 sen saattaa ottaa jopa 10 000 ihmistä.

Suomessa oli viime vuoden lopussa 1,5 miljoonaa eläkeläistä, jotka saivat keskimäärin eläkettä noin 1 600 euroa kuukaudessa.

Eläkkeet eivät kuitenkaan kartu ilmaiseksi. Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelmien mukaan [HS 3.4.] sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat saavat merkittävästi enemmän vastinetta eläkemaksuilleen kuin myöhemmin viime vuosisadalla syntyneet.

Kun palkasta perityille eläkemaksuille laskee tuottoprosentin, vuonna 1940 syntyneet saavat eläkkeen, joka vastaa 6,5 prosentin reaalista eli kuluttajahintojen muutoksesta puhdistettua tuottoa. Vuoden 1970 jälkeen syntyneet saavat tyytyä 2,3 prosentin tuottoon.

Eläkkeiden suuruus on huolestuttanut varsinkin nuorempia ikäluokkia, minkä takia yli 85 000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan eläkkeen laskutavan muuttamista.

 

HS listasi, millaisilla tavoilla eläkeajan varallisuutta voi kasvattaa helposti, vaikkei bruttopalkka nousisi.

1. Ole pidempään työelämässä

Yksinkertaisin tapa kerryttää työeläkettä on jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään. Myös työmarkkinajärjestöt ovat edistäneet tätä trendiä: vuonna 2017 voimaan tulevan eläkeuudistuksen mukaan esimerkiksi vuonna 1962 syntyneet saavat siirtyä vanhuuseläkkeelle 65-vuotiaina.

Työeläkettä karttuu henkilön iän mukaan 1,5–4,5 prosenttia ansioista vuodessa.

Eläkkeen määrään vaikuttavat työuran ansiot, ikään sidottu karttumisprosentti ja vuodesta 2010 alkaen elinaikakerroin. Eläkettä kartuttavat myös esimerkiksi työttömyys- ja sairauspäivärahakaudet.

Eläkkeen kertyminen alkaa nykyään 18-vuotiaana ja ensi vuonna ikä laskee seitsemääntoista. Ennen vuotta 2005 eläkettä alkoi kuitenkin kertyä vasta 23-vuotiaana, mikä vaikuttaa monien suomalaisten eläkkeisiin.

Vielä muutama vuosi sitten eläkeiän kynnyksellä olleet saivat viimeisiltä työvuosiltaan useiden prosenttien eläkekertymän. Tulevaisuudessa vastaava ei ole enää mahdollista.

Esimerkiksi vuonna 2010 käyttöön otettu elinaikakerroin otettiin käyttöön, jotta suomalaiset haluaisivat olla työelämässä entistä pidempään. Elinaikakerroin pienentää kuukausieläkettä sitä mukaan, kun keskimääräinen elinikä nousee. Enemmän tietoa kertoimen vaikutuksista voi lukea täältä.

Pitkä työputki kuitenkin lyhentää itse eläkeaikaa. Jos vanhuuden vapaa-ajasta siis haluaa nauttia pitkään, täytyy työeläkkeestä tinkiä.

 

2. Aloita eläkesäästäminen

Työeläkkeen rinnalle voi kartuttaa lisätuloja esimerkiksi eläkesäästämisen avulla. Kaikkein helpoin tapa säästää on laittaa rahaa talteen pankkitilille. Silloin säästöt eivät kuitenkaan tuota käytännössä mitään, ja inflaatio kutistaa vaivalla kartuttuja varoja.

Pankit kuitenkin tarjoavat esimerkiksi erityisiä eläkesäästötilejä, joiden varoja voi sijoittaa haluamiinsa kohteisiin. Lisäksi pankkien eläkevakuutuksien maksuja voi vähentää verotuksessa vuosittain 5 000 euroon asti. Lisää vapaaehtoisten eläkevakuutusten verotuksesta löytyy täältä.

Säästäminen kannattaa aloittaa niin nuorena kuin mahdollista, neuvoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

”Säästämisen voi aloittaa esimerkiksi satasella kuussa. Useimmat suomalaiset aloittavat eläkesäästämisen kuitenkin vasta keski-ikäisinä, koska nuoremmilla ei ole paljon ylimääräistä rahaa käytettävissään”, Rothovius kertoo.

Rothovius huomauttaa, että sijoitusrahastoja valitessa kannattaa tutustua hyvin rahaston kustannuksiin, sillä niissä voi olla hyvin paljon vaihtelua.

 

3. Sijoita osakkeisiin

Säästö- ja eläkerahastojen lisäksi osa rahoista kannattaa sijoittaa suoraan osakkeisiin. Hyvä muistisääntö on se, että säästöt kannattaa sijoittaa useisiin eri kohteisiin, jotta myös riskit hajautuvat.

”Suorat osakesäästäminen on järkevää, mutta rahoja ei kannata laittaa yhteen kohteeseen”, Rothovius neuvoo.

”Erityisesti kannattaa miettiä säästöjen pitkänajan tuottoa. Pitkäaikaisessa sijoittamisella tuottojen heilunnalla ei ole väliä, vaikka sijoitusten arvo laskisikin alussa. Vaihtelusta huolimatta vuosikymmenten päästä tuotto on kuitenkin hyvä.”

Obligaatioihin ja velkakirjoihin ei Rothoviuksen mukaan kuitenkaan kannata nyt sijoittaa.

Valtionkonttorin pääjohtaja Timo Laitinen arvioi jo helmikuussa HS:lle, että obligaatiot ovat mennyttä maailmaa.

”Nyt saamme velkaa nolla pikku jollakin prosentilla. En tiedä, kuka yksityishenkilö haluaisi ostaa rahaa sillä korolla”, Laitinen sanoi.

 

4. Osta sijoitusasunto

Monet suomalaiset ostavat myös sijoitusasuntoja, joiden vuokratulot voivat olla merkittävä lisä eläkkeen päälle.

”Asuntojen hinnat voivat laskea, kuten nähtiin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Varsinkin hyvällä paikalla sijaitsevan asunnon vuokratuloista voi silti tulla tasainen tulovirta”, Rothovius kertoo.

Hän arvioi monien suomalaisten suosivan sijoitusasuntoja juuri sen takia, että ne ovat konkreettisimpia kohteita kuin esimerkiksi osakkeet.

Viime vuosina asuntojen vuokrat ovat olleet kasvussa. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskimääräiset kuukausivuokrat nousivat 3,6 prosenttia koko maassa. Helsingissä vuokrat nousivat 4,2 prosenttia.

Tarvittaessa vuokra-asunnon voi myös myydä, jolloin vanhuuden yllättäviin menoihin saa nopeammin rahaa.

Lue myös tästä vinkit, kuinka valmistaudut ajoissa työuran loppumiseen.

Lähteet: Työeläke.fi, OP-Pankki, Vero.fi, Etera, Varma

  Oman eläkkeen suuruutta voi laskea tämän linkin kautta. Alla oleva taulukko kertoo, missä iässä voi aikaisintaan päästä vanhuuseläkkeelle. Tavoiteikä kertoo sen, kuinka pitkään ihmisen pitää työskennellä, jotta elinaikakertoimen eläkettä alentavan vaikutuksen saa kurottua umpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat