Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Välillä ihmiset eivät välitä tai tiedä, miten opaskoiraan tulisi suhtautua” – tässä opaskoirayhdistyksen ohjeet

Opaskoiran tullessa vastaan tulisi välttää lähikontaktia, varsinkin jos mukana on toinen koira.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Jarmo Matilainen / HS
Pääsääntöisesti kaikki opaskoirien kanssa liikkuvat ovat sokeita tai lähes sokeita.
Pääsääntöisesti kaikki opaskoirien kanssa liikkuvat ovat sokeita tai lähes sokeita. Kuva: Jarmo Matilainen / HS
Fakta

Toimi näin, jos kohtaat opaskoiran

 Väistä opaskoiran kanssa liikkujaa tien toiselle reunalle.

 Älä pysähdy, vaan pysy liikkeessä.

 Älä päästä koiraa nuuhkimaan opaskoiraa tai sen omistajaa.

 Jos huomaat vaaratilanteen lähestyvän, kerro siitä ääneen.

Useimmat tietävät, ettei opaskoiraan pidä ottaa kontaktia, esimerkiksi silittää sitä. Koulutetutkin opaskoirat saattavat kuitenkin reagoida lähietäisyydelle päässeeseen vieraaseen koiraan.

Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistiin sunnuntaina Sari Loijaksen kirjoitus, jossa hän toivoi ihmisten pitävän koiransa lyhyessä taluttimessa, kun vastaan tulee opaskoira käyttäjänsä kanssa.

Varsinkin nuoret opaskoirat saattavat reagoida, jos vastaantulija päästää koiransa nuuskimaan, Opaskoirayhdistyksen puheenjohtaja Regina Koljonen kertoo.

”Jos opaskoira reagoi, se saattaa esimerkiksi nykäistä omistajansa kumoon. Koska opaskoiran kanssa kulkeva ei näe, kaatumiseen ei voi myöskään varautua ennakkoon”, Koljonen selittää.

”Vaikka opaskoira ei reagoisikaan, vieraat koirat saattavat silti aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi hyppimällä tai jaloissa pyörimällä.”

Kaatumisen riski opaskoiran kanssa onkin suuri, jos koira reagoi ärsykkeisiin ympärillään. Erityisesti kaupunkialueella liikkumiseen liittyy riskejä.

Muiden ihmisten olisi hyvä ottaa huomioon, että opaskoiran kanssa liikkuva ei näe ympäristöään eikä voi esimerkiksi väistää vastaantulijoita tai ennakoida mahdollisia vaaratilanteita.

”Joskus ihmisten voi olla vaikea arvioida, kuinka paljon opaskoiran kanssa vastaan tuleva näkee. Pääsääntöisesti kuitenkin kaikki opaskoirien kanssa liikkuvat ovat sokeita tai lähes sokeita”, Koljonen kertoo.

Opaskoirien koulutus on perusteellista, mutta on hyvin koirakohtaista, miten koira sopeutuu tehtäväänsä.

”Nuoret opaskoirat saattavat reagoida ärsykkeisiin, mutta yleensä se kitkeytyy muutaman vuoden kuluessa”, Koljonen kertoo.

”Poikkeuksia toki on. Joskus koirakohtaamiset saattavat olla opaskoiralle liian ongelmallisia ja vaarantaa omistajansa turvallisuuden. Joskus koirilla saattaa nousta esimerkiksi joku vietti pintaan. Koiralle voi myös syntyä kammo, joka estää turvallisen toimimisen opaskoirana.”

Jos vastaan tulee opaskoiran kanssa liikkuva henkilö, tilanteeseen tulisi reagoida.

”Usein kadulla kävellessä kuulee, että ihmiset kertovat esimerkiksi pikkulapsille, että tuo on opaskoira, eikä sitä saa mennä silittämään. Välillä kuitenkin tulee vastaan ihmisiä, jotka eivät välitä tai tiedä, miten opaskoiraan tulisi suhtautua.”

Koljosen mukaan parasta olisi, jos vastaantulija vaihtaisi tien toiselle reunalle, mutta pysyisi kuitenkin koko ajan liikkeessä. Jos vastaantulijalla on koira mukana, sitä ei pitäisi päästää lähelle.

”On tietenkin aina mukavaa, jos joku tulee juttelemaan ja vaikka kysymään koirani rotua, mutta pitäisi aina muistaa lähestyä ihmistä, ei opaskoiraa”, Koljonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat