Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvoasuntoon voi päästä asumaan vuokralaisenakin – remontoimattomat kohteet päätyvät usein kimppakämpiksi

Yli 4 000 euron kuukausivuokran asuntojen markkinat ovat pienet. Suurin osa vuokrattavista arvoasunnoista päätyy yritysjohtajille ja diplomaateille työsuhdeasunnoiksi.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Mika Ranta / HS
Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema talo valmistui Hietalahdenrantaan vuonna 1904.
Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema talo valmistui Hietalahdenrantaan vuonna 1904. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingissä erityisesti kantakaupungin vanhat arvoasunnot käyvät juuri nyt hyvin kaupaksi, mutta arvoasunnossa vuokralla asuminen on paljon harvinaisempaa.

Millainen vuokralainen on valmis maksamaan asunnosta tuhansia euroja kuussa?

Arvoasunnolle ei ole yleisesti vakiintunutta määritelmää, ja se voikin tarkoittaa hyvin erilaista asuntoa eri ihmisille.

Vuokra-asuntojen välitystä ja asuntosijoittamisen palveluita tarjoavan Vuokraturva-yrityksen hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mielestä arvoasunnolle ei edes tarvitse asettaa kovin tiukkaa määritelmää.

”Joskus arvoasunto määritellään yli miljoonan euron arvoiseksi asunnoksi, mutta omasta mielestäni se on aika kireä raja”, Metsola toteaa.

”Määritelmä vaihtelee eri alueilla, mutta yleisesti voisi todeta, että arvoasunto on hienompi ja kalliimpi kuin tavallinen asunto, ja sellaiseen on varaa vain erittäin varakkailla ihmisillä.”

Arvoasuntojen vuokramarkkinat eivät ole kovin suuret, sillä suomalaiset tyypillisesti sijoittavat omistusasuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun isompi asunto tulee ajankohtaiseksi.

Sekä Timo Metsola että kiinteistönvälittäjä Riitta Etherington Smartmovesta ovat yksimielisiä siitä, ketkä kuuluvat kohderyhmään arvoasuntoja vuokratessa.

”Jos puhutaan yli 4 000 euron kuukausivuokran asunnoista, ovat markkinat kohtuullisen pienet. Suurin osa vuokrattavista arvoasunnoista päätyy yritysjohtajille ja diplomaateille työsuhdeasunnoiksi”, Etherington toteaa.

Poikkeuksiakin kuitenkin on. Työsuhdeasuntojen halutaan usein olevan viimeisen päälle remontoituja, upeita kohteita.

Esimerkiksi omaa kotiaan toistaiseksi poisvuokraavat tai kuolinpesän osakkaat, jotka eivät halua jostain syystä lunastaa tai myydä asuntoa, eivät halua välttämättä panostaa kalliiseen remonttiin.

”Tällaiset remontoimattomat arvoasunnot usein päätyvät esimerkiksi kimppa-asunnoiksi, joissa ei ole välttämättä tarpeellista, että kaikki on laitettu viimeisen päälle”, Metsola selittää.

Työsuhdeasunnoiksi päätyvät ovat usein puhtaita sijoitusasuntoja.

”2000-luvun alussa monet ostivat isoja arvoasuntoja sijoitusmielessä. Sijoitus on siinä mielessä onnistunut, että asuntojen arvot ovat nousseet, vaikka tällä hetkellä vuokrataso ei olekaan aiemman kaltainen.”

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vuokramarkkinat arvoasunnoissa ovat supistuneet huomattavasti. Timo Metsola selittää muutosta kolmella eri syyllä.

”Ennen vuotta 2008 markkinat olivat kohtuullisen hyvät, mutta talouskriisin jälkeen yrityksissä käytännöt ovat muuttuneet. Kulukurin seurauksena yritysjohtajien etuja, muun muassa asuntoetuja, on karsittu”, Metsola selittää.

”Aiemmin johtajia saatettiin kosiskella yrityksiin asuntoedulla, mutta tässä taloustilanteessa aloittelevilla johtajilla ei ole neuvotteluvaraa samalla tavalla kuin aiemmin. Työsuhdeasuntojen verotusarvoja on myös muutettu niin, että veroetu ei ole yhtä suuri kuin aikaisemmin.”

Muutos on näkynyt välittäjille käytännössä vuokrien alenemisena.

”Nykyään emme välitä yli 4 000 euron kuukausivuokralla arvokohteita edes joka kuukausi, sen verran pienistä markkinoista on kyse”, Riitta Etherington kertoo.

Timo Metsolan mukaan nykyisessä markkinatilanteessa jo 3 000 euron kuukausivuokra on huomattava.

”Olemme joskus tehneet jopa yli 10 000 euron vuokrasopimuksen arvoasunnosta, mutta nykyisessä markkinatilanteessa tuollaisiin lukuihin ei päästä millään”, Metsola kertoo.

Metsolan mukaan arvoasuntoja vuokraavien yksityishenkilöiden määrä on loppujen lopuksi todella pieni.

”Yleensä, jos kuukausivuokra asunnossa nousee yli 4 000 euron, voi olla lähes varma, että vuokralainen ei maksa vuokraa itse”, Metsola toteaa.

Vaikka kantakaupungin arvoasuntojen myynti onkin kiihtynyt, vuokrarintamalla ei näy samanlaista elpymistä.

Mikä miljoonakodissa oikein maksaa?
Mikä miljoonakodissa oikein maksaa?
Kiinteistönvälittäjä Eeva Kemmo avaa ovet 1,14 miljoonan euron asuntoon Helsingin Hietalahdenrannassa. Hän kertoo, miksi tämä luksusasunto on niin kallis. Toimittaja: Taru Taipale, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat