Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävän monella suomalaisella harvinainen sairaus – diagnosointia ja hoitoa kehitetään koko Suomessa

Potilaan kannalta uudistukset tähtäävät siihen, että oikea diagnoosi pystyttäisiin tekemään aiempaa nopeammin, jolloin myös oikea hoito pystytään aloittamaan nopeammin.

Kotimaa
 
Soile Kallio / Lehtikuva
Esimerkiksi iso osa reumasairauksista kuuluu harvinaisten sairauksien joukkoon.
Esimerkiksi iso osa reumasairauksista kuuluu harvinaisten sairauksien joukkoon. Kuva: Soile Kallio / Lehtikuva

Harvinaisten sairauksien diagnosointia ja hoitoa kehitetään koko maassa. Potilaan kannalta uudistukset tähtäävät siihen, että oikea diagnoosi pystyttäisiin tekemään aiempaa nopeammin, jolloin myös oikea hoito pystytään aloittamaan nopeammin. Lisäksi halutaan vähentää potilaiden matkustamistarvetta. Kehittämishankkeessa ovat mukana kaikki yliopistosairaalat.

Diagnostiikkaa parannetaan luomalla asiantuntijaverkostoja, jolloin hankalissa tapauksissa saadaan helposti koottua maan parhaat asiantuntijat miettimään potilaan diagnoosia ja hoitoa. Harvinaisia sairauksia tunnetaan yli 8 000, joten ryhmätyö on usein tarpeen.

”Hakuammunta ennen diagnoosia on kallista ja se näkyy potilaalle turhauttavana tutkimusrumbana ennen kuin joku keksii, että tämähän tämä tauti on. Siitä halutaan päästä eroon”, kertoo Harvinaissairauksien yksikön osastonylilääkäri Mikko Seppänen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uudistuksen ideologisena tausta-ajatuksena on kansalaisten yhdenvertaisuus. ”Huippuosaaminen on Suomessa kapea ja se pitää saada tasa-arvoisesti jokaisen potilaan käyttöön”, sanoo Turun yliopistollisen sairaalan Harvinaissairauksien yksikön koordinaattori Heikki Lukkarinen.

Lukkarinen arvioi, että samaa yhteistyömallia voidaan tulevaisuudessa käyttää myös muiden kuin harvinaisten sairauksien kohdella.

Seppäsen mukaan sairauksia ja sairaaloita on tähän asti ajateltu erikoisaloittain, mutta harvinaisten sairauksien kohdalla tarvetta voi tulla hyvin monien eri erikoisalojen asiantuntijoille. Kehittämishankkeen myötä harvinaiset sairaudet jaetaan 21 eri ryhmään ja jokaiseen ryhmään etsitään oikeat asiantuntijat. ”Aiemmin ei ole edes tiedetty, keitä asiantuntijoita meillä on”, Seppänen sanoo.

Asiantuntijoiden ryhmätyötä helpotetaan myös videokokousten avulla. Lisäksi jatkossa konsultoivan lääkärin on mahdollista saada potilaaseen liittyvät aineistot sähköisessä muodossa, kun tähän asti tiedot on lähetetty printattuna. Se helpottaa konsultoivan lääkärin työtä merkittävästi, koska erilaisten asioiden tarkistaminen tietokoneella on nopeampaa kuin paperipinoja selaamalla.

Lisäksi mahdolliseksi tulee potilaan ja erikoislääkärin välinen videoneuvottelu, jolloin potilaat joutuvat matkustamaan vähemmän. Aluksi videoneuvottelut hoidetaan lääkärin vastaanotolla, jolloin yhteys muualla Suomessa sijaitsevaan erikoislääkäriin voidaan muodostaa lääkärin koneelta. Husin alueella videoneuvottelut otetaan käyttöön viimeistään tämän vuoden lopussa.

Myöhemmässä vaiheessa videoneuvottelut saattavat olla mahdollisia myös potilaan omalta koneelta.

Jatkossakin voi kuitenkin tulla tilanteita, joissa potilaan pitää matkustaa esimerkiksi Kuusamosta Helsinkiin, Seppänen kertoo. Joskus potilas on pakko nähdä diagnoosin tekemistä varten. Lisäksi tiettyjä erityisen vaativia toimenpiteitä, kuten lasten kantasolusiirrot ja sydänkirurgia, on jatkossakin keskitetty yhteen paikkaan.

Harvinaissairauksia ovat kaikki sairaudet, joiden esiintyvyys on vähemmän kuin viisi tapausta kymmentätuhatta asukasta kohden. Niistä kärsivät kuitenkin yllättävän monet suomalaiset.

Harvinaisia sairauksia ovat esimerkiksi iso osa syövistä, reumasairauksista ja munuaissairauksista. Lisäksi harvinaisia sairauksia ovat esimerkiksi lasten synnynnäiset sydänviat. Erilaisista harvinaisista sairauksista kärsiviä ihmisiä on Suomessa arvion mukaan noin 300 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat