Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava: Huono osaaminen voi romahduttaa Suomen talouskasvun

Korkeakoulutettujen järjestö hyödynsi laskelmissaan OECD:n Pisa-vertailuja, joissa suomalaisten osaaminen on jo heikentynyt.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on heikentynyt, mikä saattaa näkyä myöhemmin myös talouskasvussa.
Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on heikentynyt, mikä saattaa näkyä myöhemmin myös talouskasvussa. Kuva: Leif Rosas

Osaamisen heikentyminen voi jopa romahduttaa Suomen talouskasvun, varoittaa Akava hallituksen kehysriihen alla.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö perustaa näkemyksensä taloudellisen yhteistyöjärjestön OECD:n tutkimukseen, jonka mukaan etenkin pysyvästi huonontunut osaaminen heijastuu merkittävästi talouskasvuun, mutta tulokset näkyvät vasta vuosikymmenten kuluttua.

OECD selvitti viime vuonna, miten eri maiden talouden kasvuvauhti ja väestön osaaminen liittyvät toisiinsa. Osaamiseroja arvioitiin Pisa- ja muiden vastaavien testitulosten perusteella kahden vuosikymmenen ajalta.

OECD:n laskelmien mukaan esimerkiksi Suomessa, muissa pohjoismaissa ja Virossa jo pienehkökin nousu Pisa-testien pisteissä kasvattaisi tuntuvasti näiden maiden bruttokansantuotetta.

Akavan pääekonomisti Eugen Koev teki OECD:n raportin perusteella laskuharjoituksen toiseen suuntaan, eli mitä tapahtuu, jos tulokset huonontuvat, kuten osin on jo käynytkin.

Suomalaisnuorten matematiikan ja luonnontieteiden Pisa-tuloksen keskiarvo on laskenut 23,5 pistettä vuosina 2006–2012, mikä Koevin mukaan on paljon.

Pisa-testejä on tehty vuodesta 2000 lähtien joka kolmas vuosi ja yhteensä viisi. Suomalaisten tulos matematiikassa ja luonnontieteissä yhteensä oli korkeimmillaan juuri vuonna 2006, jolloin tulos oli 555,5 pistettä, ja alimmillaan vuonna 2012, jolloin se oli 532 pistettä. Tuoreimpien eli vuoden 2015 testien tuloksia ei ole vielä julkaistu.

”Jos tämä heikennys jää pysyväksi ja heijastuu aikuisiän osaamiseen, voi OECD:n raportoimien tulosten perusteella päätellä, että Suomen talouskasvu voi hidastua pitkällä aikavälillä 0,46 prosenttiyksikköä vuodessa”, Koev sanoo.

Vuosisadan vaihteeseen mennessä Suomen bruttokansantuote jäisi Koevin mukaan jopa 25 prosenttia pienemmäksi kuin tilanteessa, jossa osaamistason laskua ei tapahtuisi.

Nykyisestä bkt:sta 25 prosenttia on noin 52 miljardia euroa eli 9 500 euroa suomalaista kohti. Hintatasoero huomioon ottaen se on enemmän kuin tuloero Suomen ja Espanjan välillä, mutta Kreikan tulotasolle se ei vielä pudottaisi.

”Kuinka suuri on riski, että koulutusleikkaukset johtavat siihen, että Pisa-tulosten osoittama osaamisen heikkeneminen jatkuu ja syvenee koulutusketjun seuraavissa vaiheissa? Entä mitä se tarkoittaisi kasvunäkymille?” Koev kysyy.

Akavallakaan ei ole antaa yksiselitteisiä vastauksia siihen, missä määrin ja miten koulutusmenoihin tehtävät leikkaukset vaikuttavat oppimistuloksiin ja ylipäänsä osaamiseen. Nythän arviot vaihtelevat laidasta laitaan, eivätkä juuri perustu tutkimuksiin.

Akava perääkin koulutuspoliittisten päätösten ja hallituskausien yli menevien tavoitteiden tueksi laajamittaista tutkimustietoa ja vaikutusarviointia.

”Huutoäänestyksen ja mutun sijaan me tarvitsemme erittäin kipeästi tarkempaa tietoa ja analyyseja siitä, mitä milläkin koulutusasteella pitäisi tehdä ja mistä voi säästää vahingoittamatta koulutuksen ja osaamisen laatua”, Akavan asiantuntija Ida Mielityinen sanoo.

Enemmän pitäisi pohtia Mielityisen mukaan esimerkiksi sitä, miten kaikki nykyiset koulutukseen käytetyt rahat saataisiin tehokkaammin käyttöön ja mitä pitäisi tehdä ammatilliselle koulutukselle, jotta se työllistäisi myös 40 vuoden päästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat