Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yli 45-vuotiaat työllistyvät irtisanomisen jälkeen oletettua paremmin

Tutkituista 46–55-vuotiaista lähes 70 prosenttia löysi uuden työn ja työskenteli lähes koko kahdeksan vuotta kestäneen seurantajakson ajan.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Tutkimus osoittaa, että teollisuudesta irtisanotuilla oli muita heikommat mahdollisuudet työllistyä uudelleen.
Tutkimus osoittaa, että teollisuudesta irtisanotuilla oli muita heikommat mahdollisuudet työllistyä uudelleen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Merkittävä osa työpaikkansa menettäneistä yli 45-vuotiaista on työllistynyt uudelleen irtisanomisen jälkeen.

Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen julkaisemasta, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen tutkijoiden tekemästä selvityksestä.

”Kokonaisuudessaan yli 45-vuotiaiden työllistyminen työpaikan menettämisen jälkeen näyttää julkisuudessa puhuttua paremmalta”, sanoo Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen tiedotteessa.

Tutkimuksessa tutkittiin kahdeksan vuoden ajan henkilöitä, jotka olivat menettäneet työnsä vuonna 2005. Henkilöt olivat työpaikan menettämishetkellä yli 45-vuotiaita. Mukaan valittiin sellaisten toimipaikkojen henkilöstö, jotka lopettivat toimintansa tai vähensivät työvoimaansa yli 30 prosenttia kyseisenä vuonna.

Tutkimuksesta käy ilmi, että irtisanotuista 46–55-vuotiaista suurin osa työllistyi työnsä menettämisen jälkeen ja oli töissä lähes koko kahdeksan vuotta jatkuneen seurantajakson ajan. Heistä töissä oli lähes koko seurantajakson ajan 68,7 prosenttia.

Työllistymistä edisti korkea koulutus.

Vanhemman ikäluokan ihmisillä tilanne ei odotetusti ollut yhtä hyvä.

Työnsä menettäneistä 56–60-vuotiaista vain alle neljännes päätyi tekemään töitä lähes koko seurantajakson ajan. Sen sijaan suuri osa tämän ikäluokan ihmisistä päätyi eri reittejä vanhuuseläkkeelle.

Toisaalta osa vanhemman ikäluokan ihmisistä teki töitä osan aikaa kahdeksan vuoden seurantajaksosta. He saattoivat siirtyä vanhuuseläkkeelle osa-aikaeläkkeen kautta tai kesken seurantajakson, ja siksi he eivät näy niiden joukossa, jotka tekivät töitä koko kahdeksan vuoden ajan.

Tutkimus osoittaa, että teollisuudesta irtisanotuilla oli muita heikommat mahdollisuudet työllistyä uudelleen.

Teollisuudesta irtisanotut nuoremman ikäluokan edustajat päätyivät irtisanomisen jälkeen usein epävakaaseen työtilanteeseen ja vanhemmat työttömiksi tai työeläkkeelle.

Myös yritysten koolla näyttäisi olevan merkitystä. Pienistä toimipaikoista irtisanotut ajautuivat useammin työttömiksi tai epävakaaseen työtilanteeseen kuin isommista toimipaikoista työnsä menettäneet.

”Tutkimus viittaa siihen, että työllisyystoimenpiteitä kannattaisi kohdentaa etenkin teollisuuden toimialalta ja pienistä toimipaikoista irtisanotuille”, Kuivalainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat