Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaikäisten kesätyöpaikat tiukassa – alle 18-vuotiaille ei ole enää juuri töitä tarjolla

Alle 18-vuotiaiden paikat on lähes täytetty, mutta sitä vanhemmille on vielä paikkoja tarjolla.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä / HS
15 vuotta täyttänyt voidaan ottaa töihin, kunhan hän on suorittanut oppivelvollisuutensa.
15 vuotta täyttänyt voidaan ottaa töihin, kunhan hän on suorittanut oppivelvollisuutensa. Kuva: Katarina Sällylä / HS
Fakta

Ruohoa ei saa leikatamissä tahansa

 Nuoret eli alle 18-vuotiaat saavat leikata ruohoa, mutta ei missä tahansa. Siimaleikkuria tai moottorikäyttöistä ruohonleikkuria ei saa käyttää vaarallisissa oloissa kuten esimerkiksi rinteissä tai pensaiden ja ojien vieressä.

 16 vuotta täyttänyt saa kuitenkin tehdä tätä, jos hänet on perehdytetty työn vaaroihin ja opastettu miten toimia vaaratilanteessa.

 Lisäksi pitää olla suojavarusteet, ja nuoren suoriutumista on seurattava.

Kesätöitä on vielä tarjolla, mutta ei juuri enää alle 18-vuotiaille. Sen ikäisille työtä tarjoavat lähinnä kunnat, ja nekin vain pariksi viikoksi. Hakuaikojen viime hetket alkavat olla käsillä.

18 vuotta täyttäneillä tai jotakin alaa opiskelevilla on enemmän mahdollisuuksia. Työvoimaviranomaisten tiedossa on useampia kesätyöpaikkoja kuin helmikuussa, loppuviikolla 1 300. Lisäksi isot kaupat ja ketjut hakevat kesätyöntekijöitä suoraan.

Täksi kesäksi oli tarjolla aiempaa useampia kesätyöpaikkoja, Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi helmikuussa. Sen jäsenyritykset palkkasivat viime vuonna noin 100 000 kesätyöntekijää, ja täksi kesäksi määrän odotettiin kasvavan 12 prosenttia noin 110 000 työntekijään.

”Isojen firmojen paikat ovat menneet”, arvioi EK:n työelämäasiantuntija Jenni Ruokonen.

”Niitä tuli auki jo ennen vuodenvaihdetta. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä paikkoja voi olla vielä, varsinkin, jos kysyy sitä suoraan. Yritykset eivät välttämättä tiedä työntekijöiden tarvetta monta kuukautta etukäteen.”

Suurimpia kesätyöntekijöiden tarvitsijoita ovat Kesko ja S-ryhmä. Kesko kertoi talvella palkkaavansa kesäksi 5 000 ja S-ryhmä 13 000 työntekijää sekä Lidl yli tuhat.

Lähes kaikki paikat on täytetty. Kaikilla kolmella oli loppuviikolla tarjolla enää yksittäisiä kesätyöpaikkoja, ja niihin vaadittiin 18 vuoden ikää tai aiempaa kokemusta.

Kaupat työllistävät myös alle 18-vuotiaita, joita palkataan kahdeksi viikoksi Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmalla. Peruskoulun yläluokkalaisille ja lukiolaisille tarkoitettu ohjelma antaa töitä noin 20 000 nuorelle vuosittain. Kahden viikon työstä maksetaan palkkaa 335–350 euroa.

S-ryhmä kertoo, että puolet sen palkkaamista kesätyöntekijöistä on ohjelmaan osallistuvia. Kesko taas palkkaa 5 000 kesätyöntekijän lisäksi joitakin satoja nuoria ohjelman kautta, esimerkiksi jokaiseen Citymarketin useampia.

Töiden 18 vuoden ikäraja tulee sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta, joka sallii alle 18-vuotiaille vain erikseen määriteltyjä kevyitä töitä. Esimerkiksi kaupassa saa työskennellä avustavissa tehtävissä ja 16 vuotta täytettyään valintamyymälän kassalla, kunhan on huolehdittu, ettei työstä aiheudu nuorelle vaaraa. Tupakan ja alkoholin vähittäismyyntiä koskeva lainsäädäntö tosin rajoittaa työskentelyä ja edellyttää esimerkiksi täysi-ikäisen työntekijän läsnäoloa.

Nuorempien teinien töitä asetus rajoittaa vielä enemmän. 13-vuotias tai nuorempi saa työskennellä avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä saatuaan siihen poikkeusluvan. 14-vuotias saa tehdä kevyitä töitä enintään puolet loma-ajastaan.

15 vuotta täyttänyt voidaan ottaa töihin, kunhan hän on suorittanut oppivelvollisuutensa. Silloinkin on huolehdittava, ettei hän rasitu liikaa. Siksi hänellä ei saa teettää mitä tahansa töitä.

Oikaisu 6.4. kello 18.01: Jutussa luki aiemmin, että alle 18-vuotiaat eivät saa työskennellä valintamyymälän kassalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat