Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Tarkan tekopäivän puuttuminen heikentää raiskauksesta syytetyn puolustusta

Hovioikeus määräsi syyttäjän hankkimaan tolppatietojen avulla selvitystä siihen, milloin uhrin puhelin on ollut tekopaikan lähellä.

Kotimaa
 

Tarkan tekopäivän puuttuminen heikentää raiskauksesta syytetyn miehen mahdollisuuksia puolustautua. Turun hovioikeus on sen takia kehottanut syyttäjää selvittämään, milloin uhrin kännykkä on ollut tekopaikan lähellä olevassa tukiasemassa viime heinäkuussa. Jos uhri suostuu, myös hänen televalvontatietonsa kyseiseltä ajalta selvitetään.

Parikymppinen mies tuomittiin joulukuussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa neljäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänen pikkuveljensä sai puolentoista vuoden tuomion avunannosta tekoon.

Teko oli tapahtunut jonain tiettynä päivänä heinäkuussa 2015, mutta syyttäjä ei ollut täsmentänyt tekoaikaa tarkemmin.

Hovioikeudessa mies sanoi, että tekoaika on liian laaja ja heikentää hänen mahdollisuuksiaan puolustautua. Vertaamalla uhrin puhelimen paikannustietoja miehen ja tämän veljen kännyköiden paikannustietoihin saataisiin ainakin selville, milloin rikos ei ainakaan ole voinut tapahtua.

Syyttäjä vastusti vaatimusta. Hän huomautti, että puhelimen paikannustiedot tallentuvat vain, kun puhelinta käytetään. Siten tiedoista ei voida päätellä, ettei uhri olisi ollut jonain tiettynä päivänä tekopaikalla.

Hovioikeuden mukaan on selvää, että tekoajan ilmoittaminen kuukauden mittaiseksi heikentää miehen mahdollisuuksia puolustautua. Tämä taas otetaan huomioon yhtenä seikkana näyttöä arvioitaessa.

Hovioikeus viittasi Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja sen reilua oikeudenkäyntiä koskevaan artiklaan. Sen perusteella vastaajilla on oikeus saada välttämättömät esitutkintatoimet tehtyä.

Hovioikeus myös huomautti, että mies oli tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen, ja nyt syyttäjä ja uhri vaativat rangaistuksen koventamista. Mies puolestaan on kiistänyt syytteen kokonaan.

Vaadittu rangaistus on ankara, eikä teletietoja koskevaa lisätutkintapyyntöä voida pitää ilmeisen tarpeettomana, hovioikeus totesi. Tämän takia hovioikeus kehotti syyttäjää hankkimaan vielä tämän kuun aikana tarpeelliset lisäselvitykset. Hovioikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen siitä, että syyttäjän pitäisi täsmentää tekoaikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat