Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Oman ajan puute ja pettymys vauva-arkeen ajavat pikkulasten vanhempia eroihin

Vuoroasuminen eron jälkeen voi helpottaa sekä lapsen että vanhempien tilannetta.

Kotimaa
 
Vanhemmat: Näin vältät yksinäisyyden pikkulapsivaiheessa
Vanhemmat: Näin vältät yksinäisyyden pikkulapsivaiheessa
Pientä lasta kotona hoitaessa aikuiskontaktit saattavat huveta, ja tilalle hiipii yksinäisyys ja väsymys. Neljä äitiä ja yksi isä kertovat parhaat neuvonsa muille vanhemmille yksinäisyyden välttämiseen. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Fakta

Täältä tukea vanhemmuuteen

 Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoaa perhekahviloita, vanhempainpuhelimen ja mahdollisuuden keskustella vapaaehtoisen kanssa chatissä.

 Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Nettipalvelu löytyy osoitteesta https://net.mll.fi/vanhempainnetti/

 Väestöliiton nettipalvelu tarjoaa myös tukea lapsiperheiden vanhemmille osoitteessa https://www.perheaikaa.fi/info/

 Lapsiperheet voivat pyytää apua myös kunnan kotipalvelusta tai lastensuojelusta.

Oman ajan puute ja pettymys lapsiperheen arkeen stressaavat pienten lasten vanhempia ja ovat usein myös avioeron syynä.

Perhetutkimuksen professori Kimmo Jokisen mukaan halu panostaa parisuhteeseen, uraan ja itsensä kehittämiseen on voimistunut. Se saattaa johtaa riittämättömyyden tunteeseen, riitoihin parisuhteessa ja myös eroihin. Helsingin Sanomat kertoi tänään maanantaina, että monet vanhemmat kokevat itsensä yksinäisiksi.

”Nuoret parit, jotka ovat päättäneet elää ilman lapsia tai haluavat lykätä lapsensaantia myöhemmäksi, noin 40 ikävuoden tienoille, kertovat tutkimuksessa syyksi juuri tämän: halutaan keskittyä parisuhteeseen, luoda uraa ja kehittää itseä”, Jokinen sanoo.

Jos suhteeseen sitten tulee lapsia, aika ei enää riitä kaikkeen, mitä halutaan. Itsensä kehittäminen muuttuu vaikeammaksi, kun arkeen ei enää mahdu muuta kuin päivähoidon, työn ja ruuanlaiton rytmittämä arki.

Jokisen mukaan kyse ei ole vanhempien itsekkyydestä vaan ennemminkin siitä, että vanhemmat yrittävät selvitä kaikista asioista hyvin. He haluavat luoda hyvän suhteen lapsiinsa, pitää huolta parisuhteesta, pärjätä töissä ja kehittää itseään.

”Kyse on mielekkään elämän tavoittelusta. Monilla on kuitenkin vaikea sovittaa näitä tavoitteita yhteen lapsiperheen arjen kanssa. Siitä seuraa sitten epätoivoa ja väsymystä: tätäkö tämä elämä olikin, vaikka toivoin muuta?”

Jokisen mukaan kyse on koko suomalaisen kulttuurin, ei vain vanhempien tarpeiden muuttumisesta.

”Vanhemmuutta ja yksilön tavoitteita ei esimerkiksi 1950-luvulla edes tutkittu. Sellainen käsitys meillä sosiologeilla kuitenkin on, että kulttuuri on ollut silloin yhteisöllisempää. Keskiössä eivät olleet yksilön toiveet tai tavoitteet. Nykyisin kaikilta odotetaan yksilöllisyyttä ja omasta itsensä kehittämistä.”

Vs ylihoitaja Anni Mäkinen Helsingin kaupungilta tunnistaa ilmiön neuvolatyöstä. Hänen kokemuksensa mukaan kyse on usein keskimääräistä vanhempina, yli 35-vuotiaina vanhemmiksi tulevista.

”Siinä vaiheessa on jo ehditty elää ja kokeilla monenlaista. Omista menoista ja aikatauluista luopuminen ja vauvaperheen arkeen asettuminen on sen jälkeen osalle aika vaikeaa. Heidän on vaikea kestää sitä, että vauva heräilee öisin ja tarvitsee hoivaa joka hetki ja joka päivä”, sanoo Mäkinen, joka toimii Helsingin idän neuvoloiden ja perhetyön vs ylihoitajana.

Omasta elämästä luopumisen tuska on Jokisen mukaan myös yksi yleisimmistä syistä pikkulasten vanhempien eroihin. Ero saattaa joko vaikeuttaa tai helpottaa tilannetta.

Jos toinen vanhempi jää yksinhuoltajaksi ja eron myötä myös taloustilanne heikkenee, arki todennäköisesti hankaloituu entisestään. Vuoroasuminen puolestaan voi helpottaa tilannetta.

”Vuoroasuminen tasaa vanhempien taakkaa ja jättää molemmille esimerkiksi joka toisen viikon vapaaksi muita asioita varten. Vuoroasuminen on ruotsalaistutkimuksen mukaan osoittautunut myös lapsen hyvinvoinnin kannalta hyväksi ratkaisuksi. Sen avulla hän pystyy pitämään yllä läheistä suhdetta molempiin vanhempiinsa myös eron jälkeen”, Jokinen sanoo.

Martti Peltonen
1950-luvulla ei vielä kaivattu omaa aikaa. Nykyvanhemmat haluavat sovittaa lapsiperheen arkeen myös uran ja itsensä kehittämisen.
1950-luvulla ei vielä kaivattu omaa aikaa. Nykyvanhemmat haluavat sovittaa lapsiperheen arkeen myös uran ja itsensä kehittämisen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat