Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorikapina vaatii yliopistolain ripeää muutosta

Helsingin yliopistosta käynnistynyt adressi suomii johtajavaltaisuutta ja perää demokratiaa tilalle

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Helsingin yliopiston yt-neuvotteluiden tuloksista kerrottiin henkilöstölle tammikuussa.
Helsingin yliopiston yt-neuvotteluiden tuloksista kerrottiin henkilöstölle tammikuussa. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingin yliopistosta alkunsa saanut kapina vaatii yliopistolain ripeää muutosta, jotta yliopistoihin palautuisi yhteisöllinen päätöksenteko ja demokratia. Myös kohtuuttomat rahoitusleikkaukset tulisi perua.

Muutoksia vaativan nettiadressin panivat liikkeelle 12 Helsingin yliopiston professoria. He ovat Yrjö Engeström, Visa Heinonen, Hannu Juusola, Jukka Kekkonen, Laura Kolbe, Hannu Korkeala, Martti Koskenniemi, Veli-Pekka Lehto, Jouko Lindstedt, Heikki Patomäki, Annamari Ranki ja Teivo Teivainen.

Maanantai-iltaan mennessä adressiin oli kertynyt viitisen sataa nimeä, myös muilta kuin yliopistoväeltä. Mukana on esimerkiksi kansanedustajia, kuten Li Andersson (vas), Satu Hassi (vihr) ja Erkki Tuomioja (sd).

Engeströmin mukaan Helsingin yliopiston irtisanomisten vaikutukset mielialoihin olivat ikään kuin viimeinen pisara, joka sai tarttumaan toimeen: ”Yhteisö on hajonnut. On syntynyt pelon ja lamaannuksen ilmapiiri, kun ihmisiä yksinkertaisesti vain katoaa työpaikalta.”

Engeströmin mukaan vaatimus korjata ”historiallinen virhe” on valtakunnallinen, vaikka lähtikin Helsingin yliopistosta.

Yliopistolain ja sitä täydentävien johtosääntöjen kautta luotu keskitetty vallankäyttö on murentanut Engeströmin mukaan selvästi yhteisöllistä luottamusta etenkin maan suurimmassa yliopistossa: ”Helsingin yliopisto on muutenkin temppelinharjalla.”

Yliopistojen johtoporras ja perustyötä tekevä yhteisö ovat vetoomuksen mukaan etääntyneet vaarallisen kauas toisistaan. Yliopistojen kaltaisissa asiantuntijaorganisaatioissa valta kasvaa alhaalta ja yhteisön jäsenten tulisi valita johtajansa, adressi muistuttaa.

Engeströmin mielestä yliopistojen rehtoreita ja johtoa johdettiin harhaan, kun vuoden 2009 yliopistolain uskoteltiin lisäävän taloudellista liikkumavaraa: ”Nyt onkin käynyt päinvastoin.”

Vaikka yliopistouudistus ja -laki ovat melko tuoreita, Engeström uskoo, että on mahdollista saada uusi uudistus liikkeelle. ”Lakeja ja johtamisjärjestelmää pitää muuttaa, jos havaitaan että törmätään seinään eli se väki, jota pitäisi johtaa onkin vastaan. Eihän se ole hyvää johtamista”, Engeström sanoo.

Parhaillaan kerätään muutenkin yliopistoväen käsityksiä vuoden 2009 yliopistolain ja yliopistouudistuksen onnistumisesta. Arviointia edellytti aikoinaan eduskunta.

Yliopistojen kehittämiseen käännettä vaativa adressi on osoitteessa yliopistokaanne.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat