Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaikäisten kesätyöt ovat jälleen tiukassa

Alle 18-vuotiaiden paikat on lähes täytetty, mutta sitä vanhemmille on vielä paikkoja tarjolla.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Lukion toista luokkaa käyvä Miisa Törmänen (vas.) ei ole vielä hakenut kesätöitä kuten hänen kaverinsa Viivi Martikainen. Rahaa olisi kiva saada, he tuumasivat Musiikkitalon kupeessa Helsingin keskustassa maanantaina.
Lukion toista luokkaa käyvä Miisa Törmänen (vas.) ei ole vielä hakenut kesätöitä kuten hänen kaverinsa Viivi Martikainen. Rahaa olisi kiva saada, he tuumasivat Musiikkitalon kupeessa Helsingin keskustassa maanantaina. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Ruohoa ei saa leikata missä vaan

 Nuoret eli alle 18-vuotiaat saavat leikata ruohoa mutta eivät missä tahansa.

 Siimaleikkuria tai moottorikäyttöistä ruohonleikkuria ei saa käyttää vaarallisissa oloissa. 16 vuotta täyttänyt saa kuitenkin tehdä tätä, jos hänet on perehdytetty vaaroihin ja opastettu miten toimia vaaratilanteessa.

 Lisäksi pitää olla suojavarusteet, ja nuoren suoriutumista on seurattava.

Kesätöitä on vielä tarjolla, mutta ei juuri enää alle 18-vuotiaille. Sen ikäisille työtä tarjoavat lähinnä kunnat, ja nekin vain pariksi viikoksi. Hakuaikojen viime hetket ovat meneillään.

18 vuotta täyttäneillä tai jotakin alaa opiskelevilla on enemmän mahdollisuuksia. Työvoimaviranomaisten tiedossa on useampia kesätyöpaikkoja kuin helmikuussa, viime viikon lopulla niitä oli 1 300. Lisäksi isot kaupat ja ketjut hakevat kesätyöntekijöitä suoraan.

Lukiolainen Viivi Martikainen, 17, on hakenut ensi kesäksi töitä kuudesta työpaikasta, kuten Espoon kaupungilta. Kolmesta on tullut kieltävä vastaus.

”En tiedä, en varmaan pääse mihinkään, johon olen kirjallisesti hakenut. Jos pääsen johonkin, niin isän työpaikkaan, joka on Espoossa,” hän sanoo.

Martikaisella on työkokemusta jo kahdelta aiemmalta kesältä. Hänen kaverinsa Miisa Törmänen, 17 , oli viime kesänä Prismassa. Nyt hän ei ole hakenut töitä. ”Saattaa olla pian liian myöhäistä”, hän arvelee.

”Mansikkamaalle tai isän työpaikalle voi vielä päästä.”

Täksi kesäksi oli tarjolla aiempaa useampia kesätyöpaikkoja, Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi helmikuussa. Sen jäsenyritykset palkkasivat viime vuonna noin 100 000 kesätyöntekijää, ja täksi kesäksi määrän odotettiin kasvavan 12 prosenttia noin 110 000 työntekijään.

”Isojen firmojen paikat ovat menneet”, arvioi EK:n työelämäasiantuntija Jenni Ruokonen.

”Niitä tuli auki jo ennen vuodenvaihdetta. Pienissä ja keskikokoisissa yrityksissä paikkoja voi olla vielä, varsinkin, jos kysyy niitä suoraan. Yritykset eivät välttämättä tiedä työntekijöiden tarvetta monta kuukautta etukäteen.”

Jukka Gröndahl / HS
Koulukaverit Csaba Richter, 15, (vas.) ja Tommi Lingwood, 15, toivovat vielä saavansa kesäksi töitä. ”Se tuntuu aika vaikealta, mutta aion kysyä töitä tet-jakson jälkeen”, Richter sanoo. Hän suorittaa parhaillaan työelämään tutustumisjaksoa (tet) ravintolassa Espoossa.
Koulukaverit Csaba Richter, 15, (vas.) ja Tommi Lingwood, 15, toivovat vielä saavansa kesäksi töitä. ”Se tuntuu aika vaikealta, mutta aion kysyä töitä tet-jakson jälkeen”, Richter sanoo. Hän suorittaa parhaillaan työelämään tutustumisjaksoa (tet) ravintolassa Espoossa.

Suurimpia kesätyöntekijöiden tarvitsijoita ovat Kesko ja S-ryhmä. Kesko kertoi talvella palkkaavansa kesäksi 5 000 ja S-ryhmä 13 000 työntekijää. Lidl palkkaa yli tuhat.

Lähes kaikki paikat on täytetty. Kaikilla kolmella päivittäistavaraketjulla oli loppuviikolla tarjolla enää yksittäisiä kesätyöpaikkoja, ja niihin vaadittiin 18 vuoden ikää tai aiempaa kokemusta.

Kaupat työllistävät myös alle 18-vuotiaita. Heitä palkataan kahdeksi viikoksi Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmalla. Yläluokkalaisille ja lukiolaisille tarkoitettu ohjelma antaa töitä noin 20 000 nuorelle vuosittain. Kahden viikon työstä maksetaan palkkaa 335–350 euroa.

S-ryhmä kertoo, että puolet sen palkkaamista kesätyöntekijöistä on ohjelmaan osallistuvia. Kesko taas palkkaa 5 000 kesätyöntekijän lisäksi joitakin satoja nuoria ohjelman kautta, esimerkiksi jokaiseen Citymarketiin useampia.

Töiden 18 vuoden ikäraja tulee sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta, joka sallii alle 18-vuotiaille vain erikseen määriteltyjä kevyitä töitä. Esimerkiksi kaupassa saa työskennellä avustavissa tehtävissä ja 16 vuotta täytettyään valintamyymälän kassalla, kunhan on huolehdittu, ettei työstä aiheudu nuorelle vaaraa. Tupakan ja alkoholin vähittäismyyntiä koskeva lainsäädäntö tosin rajoittaa työskentelyä ja edellyttää esimerkiksi täysi-ikäisen työntekijän läsnäoloa.

Nuorempien teinien töitä asetus rajoittaa vielä enemmän. 13-vuotias tai nuorempi saa työskennellä avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä saatuaan siihen poikkeusluvan. 14-vuotias saa tehdä kevyitä töitä enintään puolet loma-ajastaan.

15 vuotta täyttänyt voidaan ottaa töihin, kunhan hän on suorittanut oppivelvollisuutensa. Silloinkin on huolehdittava, ettei hän rasitu liikaa.

Oikaisu 6.4. kello 18.07: Jutussa kerrottiin aiemmin, että alle 18-vuotias ei saa työskennellä valintamyymälän kassalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat