Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovusta piti jo tiedottaa, lehdistötiedotekin oli valmis – Sote jumiutui jälleen viime hetkillä

Perussuomalaisten on nyt vaikea hyväksyä uudistukseen liittyvää valinnanvapautta.

Kotimaa
 
Vaitonaiset päättäjät kokoontuivat Kesärannan kehysriiheen
Vaitonaiset päättäjät kokoontuivat Kesärannan kehysriiheen
Kehysriihen käsittely alkoi tiistaina Kesärannassa, jonka edustalle opiskelijajärjestöt olivat järjestäneet mielenilmauksen. Toimittaja Mark Autio. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Menokatto neljäksi vuodeksi

 Hallitus päättää tiistaina julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017–2020 eli kyseisten vuosien budjettikehyksistä.

 Kehykset tehdään neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja ne määrittävät tason, jonka yli kunkin vuoden budjetin menot eivät voi mennä.

 Hallitus on sopinut julkisten menojen neljän miljardin euron sopeuttamisesta tällä hallituskaudella.

 Tavoite on horjahtanut uraltaan, ja hallitus joutuu paikkaamaan säästöjä noin 400 miljoonan euron menoleikkauksin.

Hallitus hakee hartiavoimin sopua sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksesta, jotta sote-laki saataisiin aikataulun mukaisesti eteenpäin. Hallituksen tavoitteena on julkistaa sote-ratkaisun päälinjat tiistaina, kehysriihen päätösten yhteydessä.

Sote-uudistuksesta neuvoteltiin tiiviisti jälleen maanantaina Kesärannassa, kehysriihineuvottelujen yhteydessä.

Sote-linjaus oli HS:n tietojen mukaan syntymässä jo viime viikon torstaina. Asiasta piti tiedottaa heti eduskunnan kyselytunnin jälkeen kello 17, ja myös lehdistötiedote uudistuksesta oli jo käytännössä valmis.

Erimielisyydet julkisen ja yksityisen sektorin roolista uudistuksessa kariuttivat saavutetun yhteisymmärryksen kuitenkin aivan kalkkiviivoilla.

Perussuomalaiset riitauttivat asian perjantaina. He ovat HS:n tietojen mukaan vaatineet tiukasti, että veronmaksajien rahoilla rakennetulla julkisella terveydenhuollolla olisi vastakin selkeä rooli ja johtovastuu. Keskusta ja kokoomus antaisivat yksityiselle sekä kolmannelle sektorille tasavertaisen tilan.

Sote-uudistuksen rahoituksesta yksimielisyys on käytännössä jo syntynyt. Erillistä sote-veroa ei tule vielä alkuvaiheessa, koska siihen ei aika riitä. Soten rahoitus on määrä kerätä valtion verotuksessa veroasteikkoja korottamalla ja kunnallisverotusta vastaavasti keventämällä.

Keskustan tavoittelema maakuntien verotusoikeus lykkäytyy kauas tulevaisuuteen.

Hallitus linjasi marraskuussa, että maakuntia tulee 18, mutta sote-alueita 15. Kolmen maakunnan olisi pitänyt järjestää sote yhteistyössä toisen alueen kanssa.

Tämä malli hylättiin maaliskuun alussa.

Tilalle tulee viisi yhteistyöaluetta, jotka noudattavat nykyisiä erityisvastuualueita eli ervoja. Niiden keskipisteenä ovat yliopistolliset keskussairaalat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Yhteistyön ideana on päivystyksen voimakas valtakunnallinen keskittäminen jo lausunnolla olevan päivystysasetuksen mukaisesti. Kattava ympärivuorokautinen erikoisalapäivystys keskitetään 12 sairaalaan, kaikkein vaativin päivystys viiteen yliopistosairaalaan.

Maanantaina sotea paketoivat uudistusta neuvottelevat reformiministerit, eli perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk), sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), sisäministeri Petteri Orpo (kok) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Sote-ratkaisu olisi hallitukselle tärkeä todiste kyvystä viedä läpi isoja rakennemuutospäätöksiä.

Muutoin kehysriihen uutiset jäävät valtaosin ikäviksi. Pientä lohtua kansalle on pohdittu esimerkiksi jatkoajasta autojen romutuspalkkiolle.

Kehysriihen neuvotteluista oli maanantaina käytännössä radiohiljaisuus päällä.

Neuvotteluja käytiin jo sunnuntaina hallituspuolueiden johtotrion, eli pääministeri Juha Sipilän (kesk), ulkoministeri Timo Soinin (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok), kesken.

Neuvottelutyötä on keskustan ja perussuomalaisten lähteiden mukaan häirinnyt kuitenkin kokoomuksen sisäinen kipuilu. Se on lisännyt Stubbin paineita ajaa kovaa leikkauslinjaa läpi.

Kehysriihen tavoitellusta säästösummasta, 400 miljoonasta eurosta, vallitsee yksimielisyys. Sen toteutuksen ajoituksesta oli maanantaina yhä linjaeroja.

Keskusta ja perussuomalaiset olisivat valmiita venyttämään indeksijäädytyksistä syntyneen säästötarpeen yli hallituskauden, vuoteen 2020 asti. Peruste on, että olematon inflaatio on taloushistoriassa niin poikkeavaa, että venytyspäätöksen ymmärtäisivät myös luottoluokittajat ja EU-komissio.

Sipilän hallituksen haasteet eivät lopu kehykseen ja soteen

Kehysriihen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon linjauksen jälkeen hallituksella on edessään tänä keväänä vielä kaksi isoa kokonaisuutta: kilpailukykysopimus sekä valtion omistajapolitiikan linjaus.

Lisäksi taustalla etenee kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta, jossa on mukana paljon poliittisesti vaikeaa sisältöä. Suuttumusta on herättänyt muun muassa aie rajata 75 vuotta täyttäneet vammaiset vammaispalvelulain ulkopuolelle.

Kasassa on vasta 400 miljoonaa euroa eli alle puolet kuntien miljardin euron menosäästötavoitteesta.

Työmarkkinajärjestöt saivat helmikuun lopussa valmiiksi ehdotuksensa kilpailukykysopimuksesta, jonka tarkoituksena on korjata Suomen repsahtamaan päässyttä kilpailukykyä.

Palkat eivät nouse ensi vuonna, ja vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta. Työpaikoilla sopimista edistetään muun muassa luottamusmiesten asemaa parantamalla ja sopimalla, miten työehtosopimuksen voisi avata, jos yritys joutuu taloudellisiin vaikeuksiin.

Kaikki tämä pitäisi toukokuun loppuun mennessä ujuttaa alakohtaisiin työehtosopimuksiin, joita on noin 300. Soveltamisneuvottelut ovat alkaneet.

Jos hallitus pitää lopputulosta riittävänä, se vastavuoroisesti alentaa verotusta miljardilla eurolla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) piti jo alkuvuodesta tuoda käsittelyyn omistajaohjauksen päivitys, joka on tarkoitus antaa myös selontekona eduskunnalle. Tämä jäi työmarkkina-asioiden jalkoihin.

Tarkoitus on uudistaa valtionyhtiöitä ja valtion omaisuutta koskeva strategia ja käydä yhtiö yhtiöltä läpi, onko valtion syytä olla enää mukana omistajana. Samalla selvinnee valtion omistajayhtiön Solidiumin asema.

Sipilän hallitus aikoo rahoittaa 1,6 miljardin euron arvoiset kärkihankkeensa irrottamalla rahaa valtion omistuksista.

Laura Oja / HS
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) saapui maanantai-iltapäivänä pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan hallituksen neuvotteluihin.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) saapui maanantai-iltapäivänä pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan hallituksen neuvotteluihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat