Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Suomi luistaa ysiluokkalaisilta toisena kielenä – kaikilla kielitaito ei riitä kuitenkaan lukioon

”Kyse ei ole siitä, etteivätkö nämä kaverit pystyisi kommunikoimaan kaupassa, mutta pitäisi pystyä myös lukemaan biologian, historian ja matematiikan alojen kieltä”, erikoisasiantuntija sanoo.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Mikkolan koululla Vantaalla opiskeltiin suomea helmikuun alussa.
Mikkolan koululla Vantaalla opiskeltiin suomea helmikuun alussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomea toisena kielenä opiskelevat ysiluokkalaiset osaavat suomea varsin hyvin, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) ensimmäisestä valtakunnallisesta selvityksestä. Peruskoulun päättävien oppilaiden kielitaitoa arvioitiin viime keväällä.

Oppilaista 87 prosenttia saavutti tai ylitti hyvän osaamistason. 13 prosenttia oppilaista jäi kymmenportaisella asteikolla alimmalle taitotasolle. He hallitsivat suomesta alkeet.

Vaikka oppilaiden kielitaito on arvioitu selvityksessä hyväksi, se ei ole välttämättä riittävä toiseen asteen koulutukseen siirtymiseen, sanoo erikoisasiantuntija Jari Metsämuuronen Karvista.

”Tällä taitotasolla ei vielä pärjää lukiossa. Ylioppilaskirjoituksissa vaatimustaso on kova. Kyse ei ole siitä, etteivätkö nämä kaverit pystyisi kommunikoimaan kaupassa, mutta pitäisi pystyä myös lukemaan biologian, historian ja matematiikan alojen kieltä, joissa termit ovat erikoisia.”

Metsämuurosen mukaan uudessa opetussuunnitelmassa ”hyvän” rajaa onkin nostettu suomi toisena kielenä -oppimäärän arvioinnissa.

”Jos kielitaitoa arvioitaisiin nyt sen mukaisesti, meillä olisi vähemmän hyviä oppilaita.”

Monet suomea toisena kielenä opiskelevat jatkavat ysiluokan jälkeen kymppiluokalla tai menevät lukion tai ammattikoulun valmentavaan koulutukseen, Metsämuuronen sanoo.

Arviointiin osallistui yli 1 500 yhdeksäsluokkalaista, jotka puhuivat äidinkielenään 76:ta eri kieltä ja olivat kotoisin 91 eri maasta. Eniten joukossa on venäjänkielisiä, sitten somalin-, viron- ja arabiankielisiä.

Kaikki suomea toisena kielenä opiskelevat eivät ole maahanmuuttajataustaisia, vaan mukana on myös suomalaisia paluumuuttajia, Metsämuuronen huomauttaa.

”Joukossa on hyvä joukko opiskelijoita, jotka ovat ihan suomalaisia. Heidän vanhempansa ovat saattaneet olla ulkomailla pitkillä työkomennuksilla, eikä lapsista ole kehittynytkään kunnolla suomenkielisiä.”

Suomalaisessa peruskoulussa pidempään opiskelleet pärjäsivät arvioinnissa muita paremmin. Puolet oppilaista oli opiskellut koko peruskouluajan Suomessa ja muiden opiskeluaika vaihteli vuodesta kahdeksaan vuoteen.

Jos tulee Suomeen vasta yläluokille, kielitaitoa voi olla vaikea saavuttaa jatko-opintoja varten, Metsämuuronen sanoo.

”Toisaalta ne, joilla on motivaatiota ja älyllistä kapasiteettia ja joiden vanhemmat tukevat ja auttavat opinnoissa, saavat kielen nopeasti kuntoon”, hän sanoo.

Selvityksen mukaan oppilaiden osaamiseen vaikuttaa myös heidän sosioekonominen taustansa. Niillä, joilla oli alempi sosioekonominen tausta, kielitaito oli muita alemmalla tasolla.

Tyttöjen ja poikien suomen kielen taidoissa ei ollut selvityksen mukaan suuria eroja. Poikien joukossa oli kuitenkin vähän enemmän niitä, joiden osaaminen jäi alimmalle tasolle. Suurimmillaan ero oli kirjoittamisessa.

Maantieteellisesti arvioituna oppilaiden keskimääräinen taitotaso oli Pohjois-Suomessa hieman alempi kuin muualla Suomessa. Ero tyttöjen ja poikien osaamisen välillä oli suurin Itä-Suomessa.

Parhaiten arvioinnissa pärjäsivät viron-, venäjän-, kiinan- ja englanninkieliset oppilaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat