Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaannorpan pesinnän arvioidaan onnistuneen hyvin – kuolleita kuutteja löytynyt vain kaksi

Pesälaskenta on meneillään Saimaalla

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Saimaannorppa Pihlajaveden jäällä huhtikuussa 2013.
Saimaannorppa Pihlajaveden jäällä huhtikuussa 2013. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Kuuttien määrä arvioidaan pesien perusteella

 Saimaannorpan poikaset eli kuutit syntyvät helmi–maaliskuun vaihteessa emon luodon tai saaren rantakinokseen kaivamaan lumiluolaan.

 Huhtikuun alkupuolella pesät pystyy löytämään, sillä lumiluolien katot ovat romahtaneet.

 Lumiluolasta löytyy aikuisen norpan makuupaikka ja merkkejä kuutista, jos emo on synnyttänyt sinne poikasen.

 Kuutti kaivaa pesään omia onkaloitaan. Pesästä löytyy myös harmaata kuutin villaa, sillä kuutti alkaa vaihtaa karvaansa jo pesässä ollessaan.

Saimaannorpan pesinnän arvioidaan onnistuneen tänä vuonna hyvin. Norppien pesälaskenta on parhaillaan menossa norpan pesintäalueella Saimaalla.

Vaikka laskenta on yhä kesken, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela arvioi, että laskennassa saatetaan päästä havaintoihin yli 70 syntyneestä kuutista. Keskimääräinen vuosittainen poikasmäärä on noin 65 kuuttia.

”Noin puolella pesintäalueesta on nyt käyty ja vain kaksi pesään kuollutta poikasta on tullut tietoon. Se on villieläinkannassa ihan normaalia”, Koskela sanoo.

Yksi poikanen oli kuollut synnytyksen yhteydessä, kun sikiöpussi oli jäänyt ehjänä pään ympärille eikä kuutti voinut hengittää. Toinen kuutti nähtiin ensin elävänä emonsa kanssa, mutta myöhemmin havaittiin, että peto oli tappanut sen.

”Talven olosuhteet eivät näihin vaikuttaneet”, Koskela sanoo.

Viime vuosikin oli hyvä kuuttivuosi. Pesälaskennat olivat kevään olosuhteiden vuoksi haastavat, mutta Metsähallituksen arvion mukaan viime keväänä syntyi 71 kuuttia.

Koskelan mukaan pesälaskennan olosuhteet ovat olleet nyt hyvät. Sääennusteiden mukaan olosuhteiden pitäisi pysyä sen verran otollisina, että laskijat ehtivät käydä läpi koko alueen riittävän tarkasti.

Pesälaskentoja tekee kymmenkunta ammattilaista ja reilu sata vapaaehtoista. Saimaannorpan esiintymisalue on koko Saimaa Joensuusta Lappeenrantaan ja Mikkeliin.

”Maanantai-iltana sain Etelä-Saimaalta, Puumalan eteläpuolelta alustavat tulokset. Siellä rikotaan nyt ennätys. 11 poikasta on syntynyt, vaikka sielläkin on vielä vähän aluetta käymättä läpi”, Koskela sanoo.

”Monella muulla alueella on vastaavanlaisia havaintoja. On hyvät mahdollisuudet, että pesälaskennassa todetaan syntyneen yli 70 kuuttia.”

Koskelan mukaan viime vuosien aikaistuneen kevään takia pesälaskenta on nyt aikaistunut huhtikuun puolivälistä huhtikuun alkuun.

Pesälaskennassa ajoitus on tärkeää. Liian aikaisin pesiä ei löydetä, sillä lumiluolat eivät ole vielä romahtaneet. Liian myöhäisessä vaiheessa pesäpaikat ovat jo ehtineet sulaa eikä kuutin merkkejä enää löydetä.

Vaikka pesien katot ovat nyt romahtaneet, pesäkinoksessa on yhä sen verran suojaa, että useat kuutit majailevat siellä ja emo käy siellä imettämässä. Jos pesä on jo sulanut, emo imettää poikastaan avojäällä.

Avojäällä kuutti on periaatteessa suojaton.

”Ne ovat kuitenkin jo toista kuukautta vanhoja ja voivat tehdä pakosukelluksen. Kuuteille vaarallisempi aika on synnytyksen aika, jos siellä joku moottorikelkalla ajelee pesän ympäristössä”, Koskela sanoo.

Emo vieroittaa poikasensa jäiden lähdön aikaan toukokuun alkupuolella. Osa emoista imettää poikasiaan rantakivillä vielä jäiden lähdön jälkeenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat