Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtavatko suomalaiset lääkäriä ulkomaalaiselta kuulostavan nimen takia? ”Ei tapahdu mitenkään isosti”

Hus kieltää syyllistyneensä rasistiseen syrjintään antaessaan potilaiden vaihtaa lääkäriä.

Kotimaa
 
Vilja Vehkaoja / Lehtikuva
Asiakkaalla on vapaus esittää lääkäritoive.
Asiakkaalla on vapaus esittää lääkäritoive. Kuva: Vilja Vehkaoja / Lehtikuva
Tästä on kyse

Lääkäri arvioi, että joutui syrjityksi

 Suomen Kuvalehti (2.4.) haastatteli ulkomaalaistaustaista lääkäriä, joka arvioi joutuneensa rasistisen syrjinnän kohteeksi. Lääkäri perusteli tätä sillä, että Hus antoi kahden potilaan vaihtaa lääkäriä siksi, että tällä on ulkomaalainen nimi. Kumpikaan potilaista ei ollut tavannut kyseistä lääkäriä, mutta he vaativat kantasuomalaisen lääkärin vastaanotolle pääsyä.

 ”Tällaisella menettelyllä annetaan lupa käyttäytyä syrjivästi ja rasistisesti”, lääkäri sanoo SK:n haastattelussa.

 Tapaukset olivat Husin alaiselta aikuisten psykiatrian poliklinikalta Espoossa.

Helsingin ja Vantaan terveyskeskusten johdon korviin ei ole tullut tapauksia, joissa asiakas olisi kieltäytynyt ulkomaalaistaustaisen lääkärin hoidosta tämän nimen perusteella.

Espoon kaupungin johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen tunnistaa ilmiön, mutta sitä ”ei tapahdu mitenkään isosti”.

Johdon korviin tapaukset eivät välttämättä kantaudu, koska asiakkaan kanssa asioi yksittäinen vastaanottovirkailija. Asiakkaalla on vapaus valita terveysasema oman kunnan sisällä ja esittää myös lääkäritoive.

”Yleensä toteutamme toiveen lääkärin vaihdosta, jos se on mahdollista”, sanoo Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen.

Suomen Kuvalehden (2.4.) haastatteleman ulkomaalaistaustaisen lääkärin mukaan Helsingin sairaanhoitopiiri Hus hyväksyi rasistisen syrjinnän, kun se antoi kahden eri potilaan valita toisen lääkärin hänen sijaansa. Kumpikaan potilaista ei ollut tavannut kyseistä lääkäriä, mutta he vaativat kantasuomalaisen lääkärin vastaanotolle pääsyä nimen perusteella.

Tapauksen kohteena ollut ulkomaalaistaustainen lääkäri sanoi SK:n haastattelussa tapausten olevan ”taustaan liittyvää rasistista syrjintää.”

Husin psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi tuntee tapaukset, mutta sanoo, että lääkärinvaihdon perusteet eivät olleet näin yksiselitteisiä ja yksinkertaisia.

”Mielestäni potilaan toiveiden toteuttamisella oli kliiniset perusteet eikä kyse ollut rasistisesta syrjinnästä,” hän sanoo.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että nykyisin psykiatristen poliklinikkapotilaiden joukossa on hyvinkin sairaita ihmisiä, kun mahdollisimman moni pyritään hoitamaan avohoidossa. ”Siellä voi olla esimerkiksi vainoharhoista tai traumataustasta kärsiviä potilaista, joille lääkärin nimi tai sukupuoli saattaa herättää ahdistusta, joka ulkopuolisesta tuntuu aiheettomalta.”

Psykiatriassa on alussa päämääränä saada potilas hoitoon, ja tässä vaiheessa potilaan toiveita pyritään kuuntelemaan tarkasti. Holin mukaan tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiselta kalskahtavalle lääkärille ei haluta mennä, on harvoin.

Kunnilla ei ole ohjeita nimen perusteella tapahtuvia kieltäytymisiä varten. ”Ei ole tarvittu, eikä meidän tarvitse kysyä asiakkaan perusteluita eli miksi vaihtoa halutaan”, Mäkinen sanoo.

”Meidän asiakkaat ovat tyytyväisiä, jos ylipäänsä saavat palvelua,” Mäkinen sanoo.

Vantaan kaupungin vs. terveyspalvelujen johtajan Jarmo Kantosen mukaan ulkomaalaistaustaiset lääkärit kokevat kuitenkin asenteiden koventuneen. Esimerkiksi palvelujärjestelmän tuntemusta saatetaan epäillä.

Lääkäriasema Diacorilla työskentelevä fysiatrian erikoislääkäri Aklilu Habtemariam tuntee tämän: hänen mukaansa mikä tahansa kielteinen mediahuomio lääkärikuntaa kohtaan kääntyy helposti ulkomaalaistaustaista lääkäriä vastaan.

”Valelääkärijutun aikana esimerkiksi jotkut kysyivät minulta, missä olen opiskellut. Tämä vaikuttaa enemmän, kun on ulkomaalainen, vaikka valelääkäri ei sitä ollutkaan”, hän sanoo.

Se, että asiakas olisi Etiopiasta kotoisin olevan lääkärin ulkonäön tai nimen kuultuaan perunut tulonsa, tapahtuu Habtemariamin mukaan harvoin. Kerran eräs asiakas kääntyi kannoillaan, eikä tullut vastaanotolle, kun näki hänet.

”Hänellä on vapaus mennä toiselle lääkärille,” Habtemariam sanoo diplomaattisesti.

Habtemariam on vuodesta 1999 harjoittanut säännöllisesti ammattiaan Suomessa. ”Kyllä vuosien varrella on jonkun verran näitä sattunut, mutta ei niin paljon, että se jäisi mieleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat