Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa lapsista jää vaille motorisia taitoja, koska liikkuu liian vähän

Vanhempi, anna lapsen juosta ja kiipeillä, tutkija kehottaa. Arjessa olisi tilaisuuksia liikkua, kun niitä vain käytettäisiin, väittelijä havaitsi.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Otto Kurikka, 6, pelaa äitinsä Laura Ikosen kanssa olohuoneessa palloa. Maila pysyy tanakasti myös yksivuotiaan pikkuveljen Noel Kurikan käsissä.
Otto Kurikka, 6, pelaa äitinsä Laura Ikosen kanssa olohuoneessa palloa. Maila pysyy tanakasti myös yksivuotiaan pikkuveljen Noel Kurikan käsissä. Kuva: Vesa Ranta

Anna lapsen juosta ja kiipeillä puihin, ja ole itse mukana ja osallistu. Liikkukaa luonnossa mahdollisuuksien mukaan.

Näin summaa liikuntatieteen maisteri Arto Laukkanen väitöstutkimuksensa tuloksia. Hän selvitti perheille annetun neuvonnan vaikutusta lasten liikkumiseen ja motoristen taitojen kehittymiseen.

Takana oli tieto siitä, että suuri osa nykylapsista liikkuu huolestuttavan vähän kasvunsa ja kehityksensä kannalta.

Tottumusten ero näkyi myös tutkimuksessa.

Osa tutkituista perheistä oli kovin liikunnallisia ja vei lasta liikunnallisten harrastusten pariin monta kertaa viikossa. Osa taas ei tehnyt niin eikä juuri harrastanut liikuntaa yhdessä.

Tavoite oli tasoittaa eroja neuvomalla keinoja, joilla arkeen voi lisätä liikuntaa. Esimerkiksi kotoa päiväkotiin voi kävellä sen sijaan, että ajaisi autolla tai pyörällä. Tai lapsen voisi antaa poiketa kävelytieltä metsään tai kiville kiipeilemään. Portaat voisi nousta sen sijaan, että käyttäisi hissiä.

Oululainen Laura Ikonen saattelee poikansa Otto Kurikan, 6, esikouluun kävellen. Pikkuveli Noel, 1, kulkee mukana rattaissa. Arkiliikuntaa perhe saa myös omalla pihalla, jossa pelataan palloa ja kesäisin hypitään trampoliinilla.

Arjen touhujen lisäksi lasta pitää Ikosen mielestä aktivoida ja kannustaa liikuntaharrastuksiin, vaikka se ei ole aina niin helppoa.

”Meidän pojat ovat kovia rakentamaan legoilla. Helposti lapsi istuisi vaikka kuinka pitkään rakentamassa, jos ei itse vanhempana olisi aktivoimassa.”

Otto pelaa sählyä, jääpalloa, jalkapalloa ja käy uimassa.

”Välillä mietitään, että jaksaako ja mennäänkö. Mielestäni pitää kuitenkin olla sinnikäs, ettei heti lyö hanskoja tiskiin. Muutama kuukausi pitää yrittää.”

Vanhempainvapaalla oleva Ikonen aikoo jatkaa harrastuskuskauksia töihin palattuaankin.

”Se tarkoittaa sitä, että ruoka pitää suunnitella aina etukäteen, että sen saa nopeasti pöytään ennen treenejä.”

Kotona saa pelata sisälläkin jalkapalloa ja sählyä. ”Eihän ne muuten opi”, Ikonen sanoo.

Monet vanhemmat rajoittavat lapsensa liikkumista turhaan, Laukkanen havaitsi.

”Monella lapsiperheellä on kiireen tuntu, ja paikasta toiseen yritetään siirtyä nopeasti”, hän kertoo.

”Sellainen ei anna tilaa lapsen luontaiselle liikkumiselle.”

Perheitä neuvottiin lisäämään liikkumista ulkona ja luonnossa. Heille myös muistutettiin, että sateellakin voi olla ulkona.

”Perhe luo lapsen liikuntatottumuksia”, Laukkanen huomauttaa.

”Ratkaisun hetki on ensimmäisinä elinvuosina.”

”Moni kotiympäristö ei kannusta lasta liikkumaan luontaisesti”, Laukkanen muistuttaa. Se taas vaikuttaa lapsen tottumuksiin.

Osa vanhemmista taas varjelee lapsia kaatumiselta tai putoamiselta. Naarmut ja mustelmat kuuluvat elämään, Laukkanen muistuttaa, samoin kuin hengästyminen fyysisen aktiivisuuden jälkeen.

”Lapsella on oikeus päästä ulos päivittäin.”

Ikonen uskoo, että omalla esimerkillä on iso vaikutus.

”Otto saattaa lähteä pyörällä isänsä mukaan juoksulenkille. Itse kilpailin aiemmin yleisurheilussa.”

Pientä Noelia kuskataan harrastuksiin heti, kun hän varttuu. ”Noel potkii jo nyt palloa ja pelaa mailalla.”

Neuvontaa jo pikkulasten vanhemmille

Liikunnalliset tottumukset muovautuvat niin varhain, että jo päiväkoti-iässä voi olla myöhäistä vaikuttaa niihin.

Sen havaitsi liikuntatieteen maisteri Arto Laukkanen selvittäessään perheille annetun liikuntaneuvonnan vaikutusta. Hän väittelee aiheesta Jyväskylän yliopistossa ensi viikolla.

Jo ennen tutkimusta oli tiedossa, että perheiden liikuntatottumuksiin ei ole helppo vaikuttaa. Se olisi kuitenkin tärkeää, koska liikunnallinen aktiivisuus vaikuttaa motoristen taitojen kehittymiseen. Ne taas ovat aiempien tutkimusten mukaan yhteydessä oppimiseen.

Laukkanen lähetti kutsun vuoden mittaiseen tutkimukseen tuhannelle perheelle Jyväskylän seudulla.

Mukaan tuli 126 perhettä, joissa oli 4–7-vuotiaita lapsia vanhempineen. He antoivat vaihtelevasti tukea lapsen liikuntaan, toiset paljon, toiset vain vähän. Tueksi katsottiin kehuminen, kannustaminen, liikkuminen lapsen kanssa, kyyditseminen liikuntaharrastuksiin ja liikuntavälineiden hankkiminen.

Vanhemmille pidettiin luento ja iltatilaisuus, jossa he asettivat perheelleen sopiviksi katsomiaan tavoitteita. Niiden toteutumista seurattiin puhelinhaastatteluilla ja sähköpostitse.

Tulokset olivat kahdenlaiset. Perheeltä vähiten tukea saaneiden lasten elämään tuli enemmän liikuntaa, mutta ei niinkään niille, jotka saivat paljon tukea. Laukkanen arvelee, että liikunnallisten perheiden arjessa ei ollut enää suuremmin parannettavaa.

Vaikka vähiten tukea aiemmin saaneet lapset liikkuivat neuvonnan myötä enemmän, tulos ei jäänyt pysyväksi vaan palautui lähes ennalleen tutkimuksen jälkeen.

”Neuvonta tehoaa, mutta sen tulisi luultavasti olla jatkuvaa”, Laukkanen päättelee.

”Sen pitäisi myös alkaa aiemmin kuin 4–7 vuoden iässä. Liikkumistottumukset alkavat vakiintua jo sitä ennen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat