Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensiavun antamista on turha pelätä – 17-vuotias Olga Mertaniemi pelasti nuoren pojan hengen koulumatkallaan

Ohikulkijan antama elvytys ratkaisee usein, jääkö autettava henkiin.

Kotimaa
 
Benjamin Suomela / HS
Uimavalvojat harjoittelivat elvytystä Aurinkolahden uimarannalla Helsingin Vuosaaressa vuonna 2014. Nico Nieminen puhaltaa ja mallina toimii Rosanna Silander. Harjoitusta seuraa Julius Martikainen.
Uimavalvojat harjoittelivat elvytystä Aurinkolahden uimarannalla Helsingin Vuosaaressa vuonna 2014. Nico Nieminen puhaltaa ja mallina toimii Rosanna Silander. Harjoitusta seuraa Julius Martikainen. Kuva: Benjamin Suomela / HS

Oululaisella Olga Mertaniemellä, 17, oli muistissaan tuoreet opit, kun hän koulusta kotiin pyöräillessään näki nuoren pojan tuupertuneen kasvoilleen lumihankeen.

Koulussa oli viikkoa aiemmin käyty terveystiedossa läpi ensiavun antamista. Niinpä Mertaniemi tarttui toimeen. Pojan ystävä oli jo soittanut hätäkeskukseen, Mertaniemi tarkisti pojan kunnon ja aloitti paineluelvytyksen.

”Aloin siinä ensin herätellä häntä. Huusin ja läpsin naamalle, että josko hän siitä virkoaisi. Ei vironnut eikä hengittänyt, joten aloitin sitten paineluelvytyksen. Valmistauduin puhaltamaankin, mutta hätäkeskuksesta sanottiin, että painelu riittää.”

Mauno Mertaniemi
Olga Mertaniemi elvytti hankeen tuupertuneen pojan.
Olga Mertaniemi elvytti hankeen tuupertuneen pojan.

Mertaniemi ei ole käynyt ensiapukurssia eikä ollut koskaan harjoitellut elvytystä. Koulussakin aihetta oli käsitelty vain teoriassa. Elvytys ei silti pelottanut.

”Mitäpä siinä pelkäämään. Aloin painella ja jatkoin niin kauan, kunnes ambulanssi tuli ja ensihoitaja antoi luvan lopettaa.”

”En ole varma, hengittikö hän missään vaiheessa. Jos hengitti, niin todella huonosti.”

Ensihoidon vastuulääkäri Sami Länkimäki Jorvin sairaanhoitoalueelta Husista toivoo muiltakin rohkeutta ryhtyä elvyttämään. Osa ihmisistä jättää hätätilanteessa elvyttämättä, koska pelkää vahingoittavansa autettavaa, jos toimii väärin.

”Tätä pelätään turhaan. Paineluelvytyksellä ei voi vahingoittaa, sillä voi vain pelastaa”, Länkimäki sanoo.

Nekin, jotka ryhtyvät elvyttämään, saattavat pelätä vahingoittavansa ja painelevat sen takia liian kevyesti. Länkimäki rohkaisee elvyttämään riuskoin ottein.

”Paineluelvytyksessä rintakehän pitää painua kasaan 5–6 senttiä tai kolmasosan rintakehän paksuudesta. Se on paljon, ja siksi siinä tarvitaan voimaa.” Paineluelvytys usein ratkaisee, jääkö autettava henkiin.

”Me pyrimme tulemaan paikalle alle kahdeksassa minuutissa. Vaikka se onnistuisi, maallikkoelvytys on ratkaisevaa hengen pelastamisessa. Jos ambulanssi tai pelastushelikopteri tulee paikalle vasta kymmenessä minuutissa eikä potilasta ole elvytetty, ennuste heikkenee. Peli voi valitettavasti olla jo menetetty”, Länkimäki sanoo.

Oulussa peliä ei Mertaniemen ansiosta menetetty. Mertaniemi kävi katsomassa poikaa sairaalassa, ja he ovat tavanneet pojan perheen kanssa muutaman kerran sen jälkeenkin.

”He siinä kiittelivät ja yhdessä todettiin, että mahtava homma, että hän selvisi ja parani aivan entiselleen. Eipä siinä sitten sen ihmeempää, normaaleista hommista on juteltu”, Mertaniemi sanoo.

Auttajan viisi turhaa pelkoa

1 Saanko syytteen, jos autan väärin ja autettava vammautuu?

Et saa. Siitä sen sijaan voi saada, jos ei auta apua tarvitsevaa. Tieliikennelaki määrää yleisen auttamisvelvollisuuden onnettomuuspaikalle osuville.

Lisäksi rikoslaissa todetaan, että jokaisen paikalla olijan on kykyjensä mukaan autettava hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa olevaa. Jos näin ei tee, voidaan tuomita pelastustoimen laiminlyönnistä.

Vaikka ensiapua antaisikin väärin, on hyvin harvinaista, että sillä voisi vahingoittaa autettavaa. Auttamatta jättäminen sen sijaan on hengenvaarallista. Soita ainakin hätäkeskukseen ja noudata sen antamia ohjeita. Jo siten voit pelastaa ihmishengen.

2 Mitä jos kylkiluut murtuvat elvytyksessä?

Aika usein murtuvatkin, mutta se on pientä sen rinnalla, että aivot vaurioituvat, kun eivät saa happea. Kylkiluut paranevat, aivojen voi käydä huonommin.

3 Entä jos autettava kuolee, kun annan sähköä defibrillaattorilla?

Ei kuole. Yleisten tilojen neuvovat defibrillaattorit eli tuttavallisemmin deffat ovat puoliautomaattisia eikä niillä pysty vahingoittamaan potilasta, vaikka yrittäisi. Laite ohjaa käyttäjää, joten sitä voi hyvin käyttää ilman aiempaa kokemusta.

Laite mittaa potilaan sydämen rytmin ja latautuu vain, jos potilaalla on kammiovärinä tai muu rytmihäiriö, jonka hoidossa sähköstä on hyötyä. Jos potilaan sydämen rytmi on normaali, laite ei lataudu eikä anna sähköä.

4 Mitä jos annan autettavalle sokeria ja myöhemmin selviää, ettei ongelma ollutkaan alhainen verensokeri?

Ei hätää. Jos kyseessä on diabeetikko ja ongelmana on liian korkea verensokeri, hänen olonsa ei tietenkään ruuan antamisesta parane. Korkeasta verensokerista johtuvat vakavat ongelmat kehittyvät kuitenkin yleensä hitaammin, sen sijaan liian matala verensokeri voi johtaa insuliinisokkiin nopeasti.

Jos taas autettavalla ei ole lainkaan diabetestä, ei hänen vointinsa ruuan saamisesta huonone. Ainoa vakava virhe, jonka ruuan antamisessa voi tehdä, on antaa ruokaa tajuttomalle. Silloin aiheuttaa tukehtumisvaaran.

5 Autanko turhaan, jos autettava onkin vain humalassa tai sammunut?

Et auta turhaan. Myös humalaisella voi olla aivoverenvuoto tai muu vakava sairauskohtaus. Sairastunutta on autettava riippumatta siitä, onko hän humalassa vai ei.

Moni vakavasti sairastunut on jäänyt pitkäksi aikaa ilman apua, koska ohikulkijat ovat olettaneet epäselvästi puhuvan ja huonosti liikkuvan ihmisen olevan humalassa, vaikka kyseessä on ollut esimerkiksi aivoinfarkti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat