Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensan hintaan kahden sentin korotus litralta

Kotimaa
 
Leif Rosas
Katarzyna Miron tankkasi autoaan Helsingin Kalasatamassa tiistai-iltana. Bensiiniveron nousu ei vaikuta häneen paljoakaan, koska hän pyrkii välttämään auton käyttöä muutenkin.
Katarzyna Miron tankkasi autoaan Helsingin Kalasatamassa tiistai-iltana. Bensiiniveron nousu ei vaikuta häneen paljoakaan, koska hän pyrkii välttämään auton käyttöä muutenkin. Kuva: Leif Rosas

Kansalaiset joutuvat nielemään jälleen ikäviä muutoksia arjessaan, kun hallitus alkaa toteuttaa kehysriihessä tiistaina linjattuja talouden sopeutuspäätöksiä.

Lähes jokaista suomalaista kirpaisee ainakin polttoaineveron kohoaminen eli bensan ja dieselin hinnannousu runsaat kaksi senttiä litralta. Keskimääräiselle henkilöautoilijalle tämä tarkoittaa noin 30–35 euron lisämenoa vuodessa.

Polttoaineveroa korottamalla hallitus paikkaa sadan miljoonan euron aukon, joka syntyi, kun EU-komissio tyrmäsi makeisveron korotuspäätöksen.

Päätös oli vaikea etenkin perussuomalaisten leirissä, myöntää ulkoministeri Timo Soini (ps). Vaihtoehto, ruoan arvonlisäverokannan nosto maistui päätöksenä vielä pahemmalta.

”Tämä oli erittäin ikävä ja vastemielinen päätös. Päätöksessä on kuitenkin perälauta. Jos raakaöljyn maailmanmarkkinahinta nousee taas 80 dollariin tynnyriltä, päätöstä arvioidaan uudestaan. Korotus voidaan jopa peruuttaa”, Soini painottaa.

Keskustassa ja kokoomuksessa korotusta perusteltiin eri toten sillä, että pientä nousua rajusti laskeneessa bensan pumppuhinnassa tuskin huomaa.

Polttoaineverolla valtio kerää nopeasti isot rahat. Kahden sentin korotus bensan litrahinnassa tuo valtion kassaan 36–40 miljoonaa euroa.

Dieselin litrahinnan nosto kerryttää lisätuloa 52–54 miljoonaa euroa, koska dieselin kulutuslukemat ovat bensaa korkeammat.

Bensan litrahinnassa valmisteveron osuus on nyt noin 68 senttiä, dieselissä verotaso on noin 51 senttiä. Viime vuonna valtio keräsi moottoribensiinistä verotuloa lähes 1,3 miljardia euroa ja dieselistä 1,25 miljardia euroa.

Raakaöljyn tynnyrihinta on painunut ennätysalhaiselle tasolle.

Vielä vuosi sitten raakaöljyn tynnyrihinta liikkui sadassa dollarissa, mutta kävi alimmillaan jopa alle 30 dollarissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat