Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ja Tampereen ratikoille valtion rahaa – Turun suuntaan nopea rata

Hallitus käynnistää uusia tie- ja ratatöitä. Perusväylänpidosta nipistetään.

Kotimaa
 
Juha Hälikkä
Raide-Jokeria varten tehtäisiin 12 uutta siltaa. Yksi niistä ylittäisi Kehä I:n Espoon Laajalahdessa. Havainnekuva.
Raide-Jokeria varten tehtäisiin 12 uutta siltaa. Yksi niistä ylittäisi Kehä I:n Espoon Laajalahdessa. Havainnekuva. Kuva: Juha Hälikkä

Hallitus päätti kehysriihessään tiistai-iltana suoda valtion 30 prosentin rahoituksen sekä pääkaupunkiseudun Raide-Jokerille että Tampereen pikaraitiotielle.

Valtion osuus Jokerille on 84 miljoonaa euroa ja Tampereen ratikalle 71 miljoonaa.

Rahoitus otetaan budjetin sisältä. Tammikuussa asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) esitti, että hanke rahoitettaisiin Valtion asuntorahastosta. Rahastosta on aiemminkin siirretty määrärahaa valtion budjettiin. Kokoomus ei tähän suostunut.

Valtion mahdollinen rahoitus Raide-Jokerille jakautuu vuosille 2017–2019. Radan rakentaminen päässee alkamaan vuonna 2018.

Raide-Jokerin kustannukset ovat viimeisimmän tiedon mukaan 275 miljoonaa euroa.

Valtion osuuden jälkeen Helsingille ja Espoolle jää maksettavaksi 191 miljoonaa. Tästä Espoo maksaa 63 miljoonaa ja Helsinki maksaa 128 miljoonaa, koska kaksi kolmasosaa radasta on Helsingin puolella.

25 kilometriä pitkä rata alkaa Helsingin Itäkeskuksesta ja päättyy Espoon Keilaniemeen.

Kokoomus on pitänyt Jokeria erittäin kannatettavana. Sen reitin varrelle on jo nyt suunnitteilla yli 10 000 asuntoa Helsinkiin ja Espooseen. Yhteensä rata mahdollistaa jopa 60 000 asunnon rakentamisen.

Helsingin seudun kunnat ja valtio ovat neuvotelleet uudesta maankäyttö-, asumis- ja liikennesopimuksesta (MAL), mutta se on tällä hetkellä vielä auki. Kun hallitus nyt tukee Jokerin rakentamista, sopimuksen lukot purkautuvat.

Valtio maksaa 30 prosenttia raideyhteyden rakentamisesta, ja kunnat suostuvat kaavoittamaan asuntoja radan varteen.

MAL-aiesopimukseen perustuu myös Tampereen ratikan rahoittaminen.

Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen sopimuksen mukaan kaupunki tekee rakentamispäätöksen kaupunkiraitiotien 1. vaiheesta ja valtio osallistuu sen suunnitteluun ja toteutukseen 30 prosentilla. Täydennysrakentaminen kohdistetaan raitiotien varteen.

Tampereen ratikan rakentaminen voi alkaa jo 2017.

Hallitus päätti aloittaa Luumäki-Imatra-radan parannuksen. Hankkeen hinta on kaikkiaan 165 miljoonaa euroa, ja rakentaminen voi alkaa 2018.

Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden suunnittelua jatketaan. Tunnin juna -työnimeä kantava hanke sai jatkosuunnitteluun hallitukselta nyt 40 miljoonaa euroa.

Hallitus käynnistää vielä kolme uutta isoa tiehanketta. Nelostie välillä Oulu-Kemi kunnostetaan Oulun ja Haukiputaan kohdalla. Rakentaminen voidaan aloittaa heti, ja sen hinta on 155 miljoonaa euroa.

Lähes välittömästi voidaan aloittaa myös viitostien osuuden Mikkeli-Juva parantaminen. Sen hinta-arvio on 121 miljoonaa euroa. Lahden eteläisen ohikulkutien rakentaminen maksaa 275 miljoonaa euroa. Se voi alkaa aikaisintaan vuoden päästä.

Nykyhallitus poisti taloussuunnitelmistaan Pisararadalle varatut 330 miljoonaa euroa ja osoitti ne hallituksen kärkihankkeille. Kehysriihessä Pisararataan ei palattu, mutta asia noussee esille uudessa MAL-sopimuksessa.

Perusväylien korjausvelkapottia hallitus joutui pienentämään 80 miljoonalla. Osana hallituksen kärkihankkeita hallitus osoitti hallitusohjelmassaan tie- ja rataverkon korjaukseen 600 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018, josta 100 miljoonaa tälle vuodelle. Summa nyt siis pienenee 80 miljoonalla.

Tämän vuoden budjetissa liikenneväylien investointeihin varataan 505 miljoonaa euroa, mutta ainoa merkittävä uusi hanke on Helsingin ratapihan parannustyö. Sen tavoitteena on vähentää lähi- ja kaukojunaliikenteen häiriöitä Helsingin alueella ja muualla Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat