Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä sote-uudistus vasta alkaa

Kotimaa
 
Jaana Savolainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Hallitus neuvotteli tiistaina aamusta iltaan kehysriihen ohessa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta. Linjauksista kerrotaan tänään keskiviikkona. Taas kerran sote-uudistus on ratkaisevassa vaiheessa, mutta kyse on nytkin vain yhdestä välietapista.

Sote-lakiesitystä on tähän asti valmisteltu hallituksen viime marraskuussa tekemien poliittisten linjausten pohjalta. Nyt hallituksen on täsmennettävä useita muutokseen liittyviä yksityiskohtia, jotta lakiesitys saadaan suunnitelmien mukaisesti lausuntokierrokselle tänä keväänä.

Viime marraskuussa yhteisen näkemyksen löytäminen oli niin vaikeaa, että hallitus ajautui kriisiin. Niin voi käydä nytkin, jollei poliittista yhteisymmärrystä löydy. Pöydällä on isoja asioita, jotka muuttavat vuosikymmenten aikana hioutuneita palvelurakenteita perusteellisesti. Paljon aikaa kuluu jo sen varmistamiseksi, että kaikissa hallituspuolueissa on ymmärretty sovitut asiat samalla tavalla.

Potilaan valinnanvapaus tarvitsee oman lainsäädäntönsä, mutta sitä ei voida täysin sivuuttaa sote-lakiesityksessäkään. Nyt hallitus on neuvotellut muun muassa siitä, mitä tässä vaiheessa kirjataan yksityisten ja julkisten tuottajien roolista ja asemasta palvelujärjestelmässä.

Varsinkin kokoomus on pitänyt tärkeänä, että monituottajamallista tulee nyt selkeä yhteinen linjaus. Hallintorakenteita koskevat päätökset viitoittavat tietä myös sille, millainen valinnanvapausmalli palveluihin voi tulla.

Sote-lakiesitys siirtää palvelujen järjestämisvastuun kunnilta 18 maakunnalle. Palveluntuottajiksi olisivat tulossa niin julkiset kuin yksityiset tuottajat. Rahoitus tulisi ensisijaisesti valtion kautta, ja valtio saisi ohjata toimintaa paljon nykyistä voimakkaammin. Sen lisäksi viiden yliopistosairaalan ympärille muodostetaan yhteistyöalueet, jotka vastaisivat muun muassa vaativimmasta ja kalleimmasta erikoissairaanhoidosta.

Miten määritellään tuottajien suhde maakuntiin ja toisaalta maakuntien suhde valtioon? Antavatko maakunnat ohjeita viidelle yhteistyöalueelle vai päinvastoin? Jos maakunnat ovat itsehallintoalueita, miten valtio ohjaa niiden toimintaa? Missä viime kädessä on se portinvartija, joka huolehtii siitä, että kustannukset eivät karkaa käsistä?

Sote-uudistus muuttaa niin monia asioita niin perusteellisesti, ettei siitä tule valmista vielä 2019, jolloin uuteen järjestelmään pitäisi siirtyä.

Olisi lohdullista, jos sotea voisi kokeilla jossakin ja sen myötä parannella. Näinhän tehtiin aikoinaan peruskoulu-uudistuksessa, joka alkoi Lapista ja eteni vaiheittain korjailtuna muualle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat