Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus lupaa rahaa väyliin, bensa kallistuu

Juha Sipilän (kesk) hallitus pääsi ensimmäisessä kehysriihessään sopuun liki 400 miljoonan euron säästöistä. Vastapainoksi se rahoittaa tiehankkeita. Hallitus neuvotteli myös uuden sote-linjauksen.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini esittelivät kehysriihi neuvotteluiden tuloksia koko päivän neuvotteluiden päätteeksi tiistai-iltana.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini esittelivät kehysriihi neuvotteluiden tuloksia koko päivän neuvotteluiden päätteeksi tiistai-iltana. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Hallitus leikkaa, korottaa veroja ja investoi

 Hallitus tekee 370 miljoonan euron lisäleikkaukset: 25 miljoonaa kehitysyhteistyöstä, 130 miljoonaa kunnilta, 35 miljoonaa perusväylänpidosta ja 22 miljoonaa sairaspäivärahasta.

 Lisäksi tehdään 195 miljoonan euron leikkaukset etuuksiin kuten perusturvaan ja työmarkkinatukeen. Ne kohdistuvat kaikkiin etuuksiin, joiden indeksit oli aiemmin jäädytetty. Leikkaus tehdään tasasuuruisena 0,85 prosentin vähennyksenä.

 Perusväylänpitoon tulee 25 miljoonan euron uusi säästö vuodesta 2018.

 Omaehtoisen koulutuksen kulukorvaukseen kohdistetaan 47 miljoonan euron pysyvä säästö.

 Makeisveron poistamisen hallitus korvaa korottamalla polttoaineveroa.

 Hallitus investoi 105 miljoonaa lisää koulutukseen. Se kohdentuu korkeakoulujen opetukseen.

 Hallitus päätti myös opintotuen leikkausmallista. Sen säästövaikutus on 122 miljoonaa euroa vuodessa. Opintotuki alenee 250,28 euroon kuukaudessa.

 Liikenneinvestoinneista hallitus käynnistää Luumäki-Imatra-ratahankkeen sekä valtatie 4:n parannuksen välillä Oulu-Kemi, valtatie 5:n välillä Mikkeli-Juva ja Lahden eteläisen kehätien valmistelun.

 Lisäksi se myöntää 84 miljoonaa pääkaupunkiseudun Raide-Jokerille, 71 miljoonaa Tampereen ratikalle sekä 40 miljoonaa Turku-Helsinki nopean ratayhteyden suunnittelulle.

Hallitus tekee noin 370 miljoonan euron edestä uusia säästöjä julkiseen talouteen. Säästöistä valtaosa eli noin 195 miljoonaa euroa tulee siitä, että hallitus leikkaa juustohöylämenetelmällä useita etuuksia, muun muassa kotihoidon tukea ja työmarkkinatukea.

Vastapainoksi hallitus käynnistää tällä hallituskaudella noin 700 miljoonan euron arvoiset liikennehankkeet, joissa on mukana myös pääkaupunkiseudun pikaraitiotieyhteys Raide-Jokeri.

Hallitus sai neuvottelut tulevien vuosien budjettikehyksistä ja julkisen talouden suunnitelmasta päätökseen odotettua myöhempään tiistai-iltana. Tiedotustilaisuus neuvotteluista alkoi vasta kello 21.

Pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan kokoontuneet hallituspuolueet neuvottelivat koko päivän myös sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen linjauksesta, josta päästiin alustavaan sopuun. Linjauksen tarkempi sisältö kerrotaan tänään keskiviikkona.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi olevansa tyytyväinen hallituksensa toimintakykyyn.

”Erittäin hyvä henki oli neuvotteluissa koko ajan, yhtä hyvä henki kuin hallitusneuvotteluissa. Neuvottelut etenivät kuin juna”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan olisi tärkeää saada työllisyysaste nousemaan hallituksen tavoitteen mukaisesti 72 prosenttiin eli työpaikkoja lisää 110 000 tällä hallituskaudella.

Hallitus päätti viime keväänä hallitusohjelmaneuvotteluissa sopeuttaa julkista taloutta tällä hallituskaudella neljällä miljardilla eurolla, jotta Suomen velkaantuminen saataisiin taittumaan vuoteen 2019 mennessä. Tavoitteesta lipsuttiin heti ensimmäisenä vuonna.

Lipsuminen ja nyt tehtävät korvaavat 370 miljoonan euron säästöt johtuvat siitä, että hallitus arvioi väärin kaksi keskeistä säästömahdollisuutta, indeksit ja kuntien rahat.

Eri etuuksien indeksitarkistusten jäädyttämisestä piti saada säästöä liki 300 miljoonaa euroa enemmän kuin saatiin. Kun säästöä ei saatu, se johtaa nyt itse etuuksista säästämiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkia Kelan maksamia etuuksia.

Hallituksen mukaan etuuksiin tulee 0,85 prosentin tasasuuruinen vähennys, minkä nettosäästö julkisessa taloudessa on 195 miljoonaa euroa.

Säästöjä tulee myös kehitysyhteistyömenoihin, nyt 25 miljoonaa euroa. Niitä on leikattu reippaasti jo aikaisemminkin.

Opetuksesta ja koulutuksesta ei tällä kertaa säästetty.

Perusväylänpidosta eli teitten kunnostuksesta säästetään 25 miljoonaa euroa vuodesta 2018 ja edelleen 35 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Vastapainoksi hallitus aloittaa kehyskaudella kahdeksan liikennehanketta. Raide-Jokerille on luvassa valtion rahaa ennakkopuheiden mukaisesti 84 miljoonaa euroa, ja hanke rahoitetaan liikenne- ja viestintäministeriön budjetista eikä keskustan väläytyksen mukaan Valtion asuntorahaston varoista.

Toinen odotettu kohde oli Tampereen raitiotie. Lisäksi parannetaan muun muassa nelos- ja viitosteitä ja aloitetaan Lahden eteläinen ohikulkutie.

Yksi riihen ongelmakohdista oli makeisvero, jolle oli etsittävä korvaava tulonlähde.

Makeisten ja jäätelön valmistevero poistuu ensi vuoden alusta, koska se on EU:n komission mielestä valtiontukisääntöjen vastainen. Tästä syntyy budjetin tulopuolelle sadan miljoonan euron aukko.

Ulkoministeri Timo Soinia (ps) tämä EU:sta tuleva pakko näytti harmittavan erityisesti.

Vero ehti olla voimassa vuodesta 2011. Sen poistuminen voi laskea makeisten hintoja 15–25 prosenttia ja jäätelön hintaa 30–40 prosenttia.

Makeisvero paikataan nostamalla liikenteen polttoaineiden valmisteveroa sadalla miljoonalla eurolla. Autoilijaa tämä kirpaisee Alexander Stubbin (kok) arvion mukaan 30–35 eurolla vuodessa Veronkorotukseen on rakennettu perälauta: jos öljyn hinta nousee yli 80 dollarin barrelilta, veronkorotusta katsotaan uudelleen.

Timo Soinin mukaan polttoaineveron korotuksen vaihtoehtona olisi ollut arvonlisäveron nostaminen joiltakin osin. Se ei Soinin mukaan tule tässä hallituksessa kysymykseen.

Sotessa on hiertänyt erityisesti valinnanvapaus, jonka sisältö on yhden happaman kommentin mukaan avautunut perussuomalaisille vasta jälkijunassa. Ratkaisu on kuitenkin heille mieluinen ainakin siitä päätellen, että Soini ylisti tehtyjä linjauksia vuolaasti.

Valinnanvapaus tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas saisi itse valita, käyttääkö julkisia, yksityisiä vai kolmannen sektorin eli esimerkiksi jonkin järjestön palveluita.

Perussuomalaiset ovat huolestuneet, miten julkiset palvelut selviävät avautuvassa kilpailussa.

Kokoomukselle valinnanvapaus on tärkeä. Kokoomuslaisten kommenttien mukaan puolue on antanut monessa asiassa periksi pitkin matkaa ja suostunut keskustan tahdon mukaisesti muun muassa 18 maakuntaan. Tätä kokoomus pitää liian suurena määränä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat