Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsolipelaajat innostuivat lahjoittamaan pelejään Taysin lastenklinikalle

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Tampereella ihmiset ovat lahjoittaneet videopelejä Yliopistollisen Sairaalan lastenklinikalle. Lapsipotilaat eivät aina voi edes nousta sängystä, ja ilman tekemistä päivät käyvät pitkiksi.
Tampereella ihmiset ovat lahjoittaneet videopelejä Yliopistollisen Sairaalan lastenklinikalle. Lapsipotilaat eivät aina voi edes nousta sängystä, ja ilman tekemistä päivät käyvät pitkiksi. Kuva: Ville Männikkö

Tampere

Tampereella on polkaistu käyntiin hyväntekeväisyystempaus, jossa konsolipelaajat lahjoittavat pelejään Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lastenklinikalle potilaiden iloksi ja ajanvietteeksi. Omistajilleen tarpeettomiksi käyneitä pelejä kootaan yhteen nippuun ja lahjoitetaan lastenosastoille jaettavaksi.

Tempauksen isä on tamperelainen Eero Huurinainen, jonka tuttava toteutti vastaavanlaisen idean pohjoisemmassa Suomessa.

”Ajattelin, minkäpä takia myös täällä Tampereen seudulla ei voisi pistää tulille pelikeräystä, sillä ihan varmasti yhdessä Suomen suurimmista lastensairaaloista peleille olisi käyttöä”, baarimikkona työskentelevä Huurinainen kertoo.

”Itsekin olen pitkän linjan konsolipelaaja, ja pelejä löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Mieluummin voin laittaa niitä kiertämään hyvän asian edestä kuin antaa niiden pölyttyä kaapeissa.”

Aluksi Huurinainen kyseli pelejä työkavereiltaan, ystäviltään ja tuttaviltaan. Koska idea sai paljon suosiota ja kannustusta, viime kuun puolella hän päätti perustaa asialle julkisen Facebookiin-ryhmän. Hän otti myös yhteyttä Taysin lastenklinikkaan, missä tieto tempauksesta otettiin vastaan iloisen yllättyneesti. Sieltä Huurinainen sai myös ohjeet, kuinka lahjoitus tulee hoitaa.

Lukuisat ihmiset ovat jo ilmoittautuneet lahjoittamaan pelejään, ohjaimiaan tai konsoleitaan. Vaikka Huurinainen ei ole vielä ilmoittanut, kuinka pelit kootaan vietäväksi lahjoitusten keräyspisteeseen, hänelle on tuotu jo kymmenittäin pelejä eteenpäin toimitettavaksi.

”Some on nykyään hemmetin tehokas väline. Se suoraan sanottuna yllätti jo itsenikin.”

Lahjoittajat aikovat toimittaa vain toimivia, alaikäisille soveltuvia pelejä. Huurinaisen mukaan myös vanhentuneet pelikonsolit, kuten vanha Playstation 1 peleineen, karsiutuvat joukosta.

Esimerkiksi peleille ja muille vastaaville lahjoituksille on Taysin lastenklinikalla jatkuva tarve, kertoo ylilääkäri Marja-Leena Lähdeaho. ”Ne ovat kovassa käytössä ja uudistuvat jatkuvasti”, hän sanoo.

Lähdeahon mukaan lastenosastoilla tarpeen ovat monenlaiset erilaiset lahjoitukset. ”Ikähaarukka on meillä nollasta kahdeksaantoista vuoteen. Siksi tarvitaan erilaisia pelejä, monenlaisia kirjoja, monenlaista ajanvietettä.”

Osa lastenklinikan potilaista viettää sairaalassa pitkiäkin aikoja ja tarvitsee mukavaa ajankulua.

”Pelit ja elokuvat ovat hyvinkin käypää tavaraa. Niille tulee täällä paljon katselu- ja käyttökertoja. Ne ovat täällä kulutustavaraa”, sanoo lastenklinikan ylihoitaja Tarja Heino-Tolonen.

Niiden, jotka haluavat lahjoittaa tavaraa lastenklinikalle, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan lastenklinikkaan tai sen tukiyhdistyksiin, kuten Tampereen lastenklinikan kummit ry:hyn, Heino-Tolonen neuvoo. Varsinaisia omia keräyksiä suunnittelevia hän kehottaa ottamaan yhteyttä ensin viranomaisiin keräyslupien tarpeen selvittämiseksi.

Hyväntekeväisyystempauksen Facebook-sivu on luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat