Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus leikkaa myös lapsilisistä, kun se leikkaa laajasti etuuksia

Liki kolmenkymmenen etuuden 0,85 prosentin leikkaus tuo 195 miljoonan euron säästöt.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus leikkaa myös lapsilisistä osana sitä, että se joutui hakemaan korvaavia säästöjä noin 370 miljoonaa euroa. Asia vahvistettiin hallituksesta HS:lle keskiviikkona.

Lapsilisiin tulee sama 0,85 prosentin tasasuuruinen vähennys kuin muihinkin etuuksiin. Yhdestä lapsesta saa kuukaudessa lapsilisää 95,75 euroa, jolloin tällainen leikkaus laskee kuukauden lapsilisää noin 82 senttiä.

Lapsilisät olivat ennen kehysriihtä muun muassa keskustalle pyhä asia, josta ei pitänyt leikata.

Indeksillä korotettavia etuuksia ja menoja on runsaasti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi tiistain infossa määräksi noin 25, mutta ei kertonut tarkemmin, mitä etuuksia leikkaus koskee.

Mukana ovat lapsilisien lisäksi muun muassa vähimmäispäivärahat, kansaneläkkeet, takuueläkkeet, kotihoidon tuki, elatustuki, työmarkkinatuki ja eläkkeensaajan asumistuki.

Leikkaus ei koske toimeentulotukea, joka on viimesijainen tuki eli jota maksetaan muiden tukien jälkeen kaikkein vähätuloisimmille.

Koska indeksejä on paljon, pienikin leikkaus niihin kerryttää isot säästöt. Päätöksen nettosäästö on 195 miljoonaa euroa, eli se tuo yli puolet korvaavista säästöistä. Korvaavat säästöt piti tehdä, koska indeksikorotusten jäädytys ei tuonut matalan inflaation takia niin suuria säästöjä kuin hallitus odotti.

Indeksillä korotetaan myös opintotukea, mutta siihen tehdään säästöjä muutenkin, pitkällä aikavälillä 122 miljoonaa euroa.

Indekseillä korotetaan myös valtion kunnille maksamia valtionosuuksia.

Korjaus 6.4.2016 kello 19.34: Jutun laskuri liioitteli aiemmin leikkausten määrää. 0,85 prosentin sijaan se laski leikkaukset 1,5 prosentin mukaan. Laskuri on nyt korjattu.

Mikä on kehysriihi?
Mikä on kehysriihi?
Ministeri Alexander Stubb kertoo kolme pointtia kehyksistä. Studio Kulmapöytä 1.4.
Vaitonaiset päättäjät kokoontuivat Kesärannan kehysriiheen
Vaitonaiset päättäjät kokoontuivat Kesärannan kehysriiheen
Kehysriihen käsittely alkoi tiistaina Kesärannassa, jonka edustalle opiskelijajärjestöt olivat järjestäneet mielenilmauksen. Toimittaja Mark Autio. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat