Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereelta lentävä Ryanair moittii lentokenttämaksuja liian kalliiksi

”Olemme kuitenkin valmiit palaamaan, jos lentoasemasopimus on kelvollinen”, yhtiö sanoo.

Kotimaa
 

Tampere

Halpalentoyhtiö Ryanair ilmoittaa olevansa valmis lisäämään lentojaan Suomesta, jos sille tarjotaan lentokentän käytöstä halvempaa sopimusta. Yhtiö moittii suomalaisia lentokenttämaksuja kilpailukyvyttömiksi.

Yhtiön lehdistöosasto vastasi HS:n maanantaina lähettämään haastattelupyyntöön Tampereen-lentojen tulevaisuudesta keskiviikkona lyhyesti seuraavalla lausunnolla:

”Korkeiden ja kilpailukyvyttömien lentokenttämaksujen vuoksi olemme lopettaneet lentomme Lappeenrannasta ja merkittävästi vähentäneet kapasiteettiamme Tampereella. Olemme kuitenkin valmiit palaamaan, jos lentoasemasopimus on kelvollinen.”

Ryanair on Tampere-Pirkkalan lentoasemalle erittäin merkittävä asiakas. Se on kattanut suuren osan aseman matkustajavoluumista. Vielä muutama vuosi sitten yhtiö lensi Tampereelta yli kymmeneen kohteeseen, muun muassa Bergamoon, Frankfurt-Hahniin ja Lontooseen, mutta sittemmin se on karsinut rajusti Tampereen reittiverkostoa.

Lappeenrannasta yhtiö lopetti liikennöinnin kokonaan. Viime vuonna yhtiö päätti keskeyttää lennot Tampereelta talvikaudeksi, joka kesti viisi kuukautta.

Nyt Ryanair on aloittanut reittilentonsa Tampereelta viiden kuukauden talvitauon jälkeen. Kohteita on kuitenkin vain kaksi. Yhtiö lentää Tampere-Pirkkalan lentoasemalta Saksan Bremeniin ja Unkarin Budapestiin. Kumpaankin kaupunkiin lennetään kaksi kertaa viikossa.

Lentojen jatko ei kuitenkaan ole vielä tiedossa kuin lokakuun loppuun saakka. Siitä odotetaan ratkaisuja, keskeyttääkö yhtiö lentonsa taas talvikaudeksi.

”Siitä eteenpäin tietysti toivomme, että Ryanair lentäisi mahdollisimman paljon ja useisiin kohteisiin, mutta meillä ei ole jatkosta mitään varmaa tietoa suuntaan tai toiseen”, kertoo Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö, Finavian aluejohtaja Mari Nurminen.

”Nyt odotamme Ryanairilta ratkaisuja siitä, lentääkö yhtiö talvikaudella Tampereelta lainkaan, ja jos lentää, mihin kohteeseen.”

Finavia ja Tampereen seutukunta käyvät keskusteluja Tampereen-lennoista ja -reiteistä Ryanairin kanssa. Ryanairin päätöksiä odotetaan lähikuukausina.

Nurmisen mukaan Ryanairin koneet ovat olleet varsin täynnä kaiken aikaa.

”Ryanairilla on tietysti omat liiketoiminnalliset lähtökohtansa, joiden perustella se ratkaisunsa tekee.”

Lentoaseman kansainvälistä halpalentoliikennettä palvelevan kakkosterminaalin uudistustyöt saatiin valmiiksi runsas vuosi sitten, ja Ryanair siirtyi siihen vuosi sitten huhtikuussa. Se kuitenkin ilmoitti pian keskeyttävänsä lentonsa talvikaudeksi ja siirtävänsä kalustonsa muille reiteille.

Ryanairin jättämää aukkoa on saatu paikattua muun muassa matkayhtiöiden charter-lennoilla ja SAS:n lisäämällä Tukholman-lentojen kapasiteetilla.

Lisäksi ensi vuonna kentällä avataan ilmailualan koulutuskeskus. Siinä toimijana ovat Patria ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, joka sijoittaa uuteen koulutuskeskukseen muun muassa lentokoneasentajien koulutuksen. Samalla Patria Pilot training siirtää siviililentokoulutuksensa uuteen koulutuskeskukseen. Se lisää huomattavasti kentän operaatioita ja käyttöä, vaikka reittivaihtoehtoja matkustajille se ei tuokaan.

Ryanairin Saksan- ja Unkarin-lentojen lisäksi Tampere-Pirkkalan lentoasemalta on useita Finnairin päivittäisiä lentoja Helsinki-Vantaalle ja SAS:n Tukholman-lentoja. Myös charter-lennot jatkuvat kesään.

Finavian mukaan Tampereelta lähtevien charter-lentojen määrä kasvaa tämän vuoden aikana huomattavasti. Esimerkiksi Finnmatkat lisää syksystä alkaen viikoittaiset lennot Gran Canarialle ja Teneriffalle. Yhtiöllä on lentoja myös Turkin Antalyaan. WeTravel puolestaan lentää kesäkaudella Tampere-Pirkkalasta Kroatiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat