Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stukilta heruu luottoa pahoin viivästyneen Olkiluoto 3:n aikatauluun

”Työmaalla on ollut vihdoin tekemisen meininkiä”, sanoo projektia kymmenen vuoden ajan valvonut Lasse Kuosa.

Kotimaa
 
Jussi Partanen
TVO ja Areva aloittavat Olkiluoto 3:n prosessien koekäytön tässä kuussa.
TVO ja Areva aloittavat Olkiluoto 3:n prosessien koekäytön tässä kuussa. Kuva: Jussi Partanen
Fakta

Yhdeksän miljardin euron reaktori

 Eduskunta myönsi Teollisuuden Voimalle periaateluvan uuden ydinreaktorin rakentamiseen vuonna 2002. Tuolloin laitoksen arvioitiin valmistuvan 2009.

 Reaktorin rakentaminen alkoi vuonna 2005 Olkiluodossa alkoi. TVO tilasi laitoksen ranskalaiselta Arevalta.

 Reaktorin valmistusaika on siirtynyt useaan otteeseen vuosien aikana.

 Ydinvoimalan kustannuksiksi on nyt arvioitu yhdeksän miljardia euroa. Kustannukset ovat kolminkertaistuneet alkuperäisestä budjetista.

 TVO:lla ja Arevalla on käynnissä miljardiluokan korvauskiista reaktorin myöhästymisen takia. Areva vaatii TVO:lta 3,5:a miljardia euroa. TVO vaatii Arevalta 2,3:a miljardia euroa. Yhtiöt ilmoittivat helmikuussa aloittaneensa neuvottelut riidan sopimiseksi.

Säteilyturvakeskus (STUK) odottaa mielenkiinnolla Suomen viidennen kaupallisen ydinreaktorin Olkiluoto 3:n koekäytön alkamista tämän kuun aikana. Voimalan rakennuttaja Teollisuuden voima (TVO) aloitti Olkiluodossa Eurajoella sijaitsevan voimalan automaatiojärjestelmien koekäytön kuluvan vuoden alussa. Tässä kuussa TVO ja voimalan rakentaja Areva puolestaan aloittavat prosessijärjestelmien koekäytön.

”Voimala rupeaa olemaan valmis. Vielä on tekemättä muun muassa pieni määrä putkistojen hitsauksia. Sen lisäksi työmaalla on valtava määrä pieniä häntiä, kuten johtojen ja putkien läpivientien tiivistämisiä, maalaustöitä ja niin edelleen”, ylitarkastaja Lasse Kuosa STUK:sta kertoo.

Hän on valvonut voimalan rakennusprojektia paikan päällä kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä voimalan rakennustyömaalla on töissä yli 2 500 henkilöä. STUK:lla on Olkiluodossa pysyvästi paikalla viisi tarkastajaa.

Kuosa kertoo, että viimeisen vuoden aikana rakennustyö on edennyt hyvinkin ripeästi, mutta sitä edeltävät puolitoista vuotta projektissa oli hiljaiseloa.

”Työmaalla on vihdoin ollut tekemisen meininkiä.”

Voimalan rakennustyöt ovat kestäneet poikkeuksellisen pitkään muun muassa sen takia, että voimalatyypin suunnitelmat eivät olleet rakennusvaiheessa valmiit. Suunnitelmien valmistumisaikataulua kuvaa se, että STUK on vaatinut muutoksia, täydennyksiä tai korjauksia suurimpaan osaan voimalan rakentajan, ranskalaisen Arevan suunnitelmista. STUK on käsitellyt vuosien aikana yli 15 000 voimalaan liittyvää hakemusta.

Voimalan rakennustöissä oli viime vuosikymmenellä kaksi pahempaa ongelmaa, jotka koskivat pohjalaatan betonin laatua ja voimalan automaattijärjestelmän toimivuutta. Kuosa kertoo, että työmaalla ei ole ollut viime aikoina kuin pieniä rakentamiseen ja asennuksiin liittyviä ongelmia.

”Pieniä ongelmia syntyy varsinkin nyt, kun laitteita samanaikaisesti asennetaan, testataan ja huolletaan”, Kuosa kertoo.

Pitkittynyt projekti on aiheuttanut poikkeuksellisen tarkastustilanteen. Osa voimalan laitteista on seisonut asennuksen jälkeen vuosia käyttämättä.

”Esimerkiksi painesäiliöillä on nyt määräaikaistarkastusten aika, vaikka niitä ei ole käytetty kertaakaan”, Kuosa sanoo.

Säteilyturvakeskus odottaa TVO:n jättävän voimalan varsinaisen käyttölupahakemuksen kevään aikana työ- ja elinkeinoministeriöön. Näin ollen reaktoriin voisi ladata polttoaineet parhaassa tapauksessa keväällä 2018.

Reaktorin rakennustyöt aloitettiin vuonna 2005, ja sen piti olla alun perin valmis vuonna 2009.

”Nykyinen aikataulu on hyvinkin mahdollinen, jos koekäytön aikana ei tapahdu mitään yllättävää. Koekäytössä voi toki paljastua rakennusaikaisia virheitä”, Olkiluoto 3:n valvonnan projektipäällikkö Minna Tuomainen STUK:sta kertoo.

Alustavan aikataulun mukaan STUK antaa lausunnon käyttöluvasta ensi vuoden loppupuolella. Lausunnon antaminen kestää reilusti yli vuoden, sillä hakupapereita on liitteineen todennäköisesti yli 200 mapillista.

Kun voimalassa alkaa koekäyttö, STUK:n valvonnan painopiste siirtyy rakentamisen valvonnasta koekäytön valvontaan ja sen varmistamiseen, että organisaatio on valmis laitoksen käyttöön. STUK valvoo esimerkiksi henkilöstön riittävyyttä ja koulutusta.

”Sen lisäksi, että henkilöstön pitää olla ammattitaitoista, heillä pitää olla työtehtäväkohtainen koulutus. Olemme valvomassa esimerkiksi voimalan operaattorien koulutusta suullisia tenttejä myöden”, Tuomainen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat