Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kehysriihen päätökset vaikuttavat keskiverto­perheen arkeen

HS:n laskurilla voit laskea, mitä leikkaukset merkitsevät sinun elämässäsi.

Kotimaa
 
Fakta

Väylille rahaa

 Etuusleikkauksien lisäksi hallitus vie kehitysyhteistyöstä 25 miljoonaa, kunnilta 130 miljoonaa, perusväylänpidosta 35 miljoonaa ja sairaspäivärahasta 22 miljoonaa euroa.

 Pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri saa 84 miljoonaa, Tampereen ratikka 71 miljoonaa ja Turun-Helsingin nopean ratayhteyden suunnittelu 40 miljoonaa.

 Rahaa saivat myös Luumäki-Imatra-ratahanke, parannukset valtatie 4:llä välillä Oulu-Kemi, valtatie 5:llä välillä Mikkeli-Juva sekä Lahden eteläisen kehätien valmistelu.

Hallitus päätti tiistaina kehysriihessä säästää julkisen talouden menoista 370 miljoonaa euroa. Summasta 195 miljoonaa saadaan kasaan siten, että juustohöylämenetelmällä leikataan pieniä siivuja monista etuuksista, kuten kotihoidontuesta ja työmarkkinatuesta.

Leikkaukset kohdistuvat käytännössä kaikkiin Kelan maksamiin etuuksiin. Niihin tulee 0,85 prosentin tasasuuruinen vähennys.

HS laski, mitä leikkaukset merkitsevät kuvitteellisen perheen elämässä.

HS:n esimerkkiperheessä on kaksi vanhempaa ja kaksi lasta.

Toinen vanhemmista ansaitsee työtuloja 3 295 euroa kuukaudessa. Hänen brutto- ja nettoansioihinsa kehysriihen päätökset eivät nyt vaikuta mitenkään. Tuloverotukseen riihessä ei puututtu.

Toinen vanhemmista on ollut työttömänä yli 500 päivää ja saa työmarkkinatukea.

Hänen tuloihinsa riihen päätöksillä on merkitystä, sillä työmarkkinatuki kuuluu etuleikkausten piiriin.

Esimerkkiperheen toinen vanhempi saa nyt tukea 808 euroa kuukaudessa. Riihen päätös vähentää tukea seitsemän euroa kuukaudessa eli 84 euroa vuodessa.

Lapsilisiä perhe saa kahdesta lapsesta yhteensä 201,55 euroa kuukaudessa. Etuusleikkaus merkitsee lisän vähenemistä 1,70 eurolla.

Perheen bensiinikäyttöisellä autolla ajetaan noin 20 000 kilometriä vuodessa. Vuotuinen bensiinikustannus nousee 35 euroa, mikä on kuukaudessa noin kolme euroa.

Makeisten ja jäätelön valmistevero poistuu ensi vuoden alusta, koska se on EU:n komission mielestä valtiontukisääntöjen vastainen. Sen poistuminen voi laskea makeisten hintoja 15–25 prosenttia ja jäätelön hintaa 30–40 prosenttia, jos kauppa päästää alennukset vähittäishintoihin kuluttajan eduksi eikä ota hyötyä itselleen.

Esimerkkiperheen oletetaan käyttävän makeisiin ja jäätelöön 40 euroa kuukaudessa. Säästö voisi olla tällöin noin kahdeksan euroa.

Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Hallituksen linjauksia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta esitelleet ministerit linjasivat lähes yhteen ääneen, että maakunnat eivät saa verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella. Verotusoikeutta ruvetaan kuitenkin mahdollisesti seuraavan hallituksen aikana selvittämään.

Riihipäätösten merkitys ei nyt ole valtaisa, mutta paljon enemmän kuluttajien ensi vuoden ostovoimaan vaikuttaa tekeillä oleva kilpailukykysopimus.

Veronmaksajien keskusliitto laskee, että keskituloisen palkansaajan ostovoima alenee ensi vuonna 0,8 prosenttia, jos kilpailukykysopimukseen sisältyvät palkansaajan veroluonteiset maksukorotukset toteutuvat, eikä hallitus kompensaationa myönnä verohelpotuksia.

Rahassa ostovoima leikkautuisi keskituloisella noin 230 euroa.

Sopimuksen mukaan palkansaajan työeläkemaksuun ja työttömyysvakuutusmaksuun tulisi korotuksia ja työnantajien maksuihin helpotuksia.

Sopimusehdotus on työntekijäliittojen käsittelyssä, ja tulokset nähdään kesäkuussa. Hallitus on luvannut tuloverohelpotuksia, jos sopimus saa riittävän laajan kannatuksen.

Jos riittävää kannatusta ei tule ja sopimus kaatuu, kuviot menevät täysin uusiksi. Tällöin hallitus voi joutua pyörtämään lupauksensa, että tällä hallituskaudella ei kenenkään tuloverotus nouse.

Oma lukunsa on riihessä kunnille sälytetty 130 miljoonan euron säästövelvoite. Sen kattamiseksi kunnat joutuvat korottamaan kuntalaisten maksuja. Valtionvarainministeri myös väläytti, että kunnat voisivat ryhtyä kiristämään kiinteistöveroja.

Mikä on kehysriihi?
Mikä on kehysriihi?
Ministeri Alexander Stubb kertoo kolme pointtia kehyksistä. Studio Kulmapöytä 1.4.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat