Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden pakolaisnainen alkoi auttaa Suomessa jo ennen kuin oppi kieltä

Pakomatkalla Rita Kostama näki vanhempia, jotka eivät enää jaksaneet kantaa lapsiaan, vaan hylkäsivät heidät tien sivuun.

Kotimaa
 
Vuoden pakolaisnaisen ensimmäinen kerta luistimilla oli pelottava
Vuoden pakolaisnaisen ensimmäinen kerta luistimilla oli pelottava
Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu Rita Kostama. Hän kertoo HSTV:n haastattelussa ensimmäisestä luistelukerrastaan ja antaa nyt taidon oppineena tyylinäytteen jäähallissa. Luistimet olivat hänen mukaansa aluksi kuin oudot kengät. Toimittaja: Satu Vasantola, kuvaus: Tapio Vanhatalo, leikkaus: Janne Elkki.
Fakta

Nyt valittiin ensimmäinen vuoden pakolaismies

 Suomen Pakolaisapu ry on valinnut vuoden pakolaisnaisen jo 19 kertaa.

 Tänä vuonna valittiin ensimmäistä kertaa myös vuoden pakolaismies.

 Aiemmin on kolme kertaa valittu aktiivinen Mr maahanmuuttaja.

 Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu aiemmin muiden muassa kätilö Batulo Essak ja kansanedustaja Nasima Razmyar.

Vuoden pakolaisnainen Rita Kostama rakastaa taitoluistelua. Hän on siinä huonompi kuin 8- ja 9-vuotiaat tyttärensä, mutta hän onkin pannut luistimet jalkaansa ensimmäistä kertaa vasta aikuisena. Valssihypyn ja piruetin hän osaa silti jo.

Luistelemaan oppiminen on ollut osa Kostaman vuosien mittaista matkaa suomalaiseksi. Se alkoi Ruandan kansanmurhasta, jota Kostama pakeni yhdessä sisarustensa kanssa, ja päättyi Järvenpäähän, jossa hän on töissä kaupassa, pyörittää omaa kirjanpitoyritystään ja tekee vapaaehtoistyötä.

Suomen Pakolaisapu valitsi Kostaman vuoden pakolaisnaiseksi keskiviikkona. Vuoden pakolaismies valittiin nyt ensimmäistä kertaa. Hän on joensuulainen Ali Giray, joka on alkuperältään Turkin kurdi.

Kostama oli 15-vuotias ja vierailulla veljensä luona yhdessä isänsä kanssa, kun Ruandan presidentin lentokone räjäytettiin. Sen jälkeen sähköt katkesivat, radio lakkasi kuulumasta eivätkä puhelimet toimineet.

Kukaan ei tiennyt, mitä oli tapahtunut. Ulos ei uskaltanut mennä. Perhe pysyi sisällä kaksi päivää, kunnes veljen lapsilta alkoi loppua maito.

He päättivät lähteä kotiin, vaikka ulkona ammuskeltiin ja oli selvästi vaarallista. Normaalisti kuuden tunnin matka kesti tiesulkujen takia kaksi päivää. Kotikylässä Kibuyessä ihmiset olivat peloissaan ja seudulle tulvi maan sisäisiä pakolaisia pohjoisesta. Torille kauppakeskuksen eteen rakennettiin pakolaisleiri.

Siihen päättyi Kostaman turvallinen lapsuus. Maassa oli ollut levotonta jo vuosien ajan, mutta vuonna 1994 käynnistyi silmitön kansanmurha.

Perheen äiti ja isä halusivat jäädä kotiin väkivallan uhasta huolimatta, mutta Kostaman vanhemmat sisarukset päättivät lähteä pakoon. He ottivat myös Kostaman, perheen kuopuksen, mukaan.

”Ajoimme autolla Kongon rajalle. Monet kulkivat samaa matkaa kävellen. Näin vanhempia, jotka eivät enää jaksaneet kantaa lapsiaan vaan heittivät nämä tien sivuun ja jatkoivat matkaansa”, Rita Kostama kertoo.

Heidän pakomatkansa kesti vuosia ja kulki Kongon, Kenian ja Senegalin kautta. Senegalissa he saivat vihdoin YK:n myöntämän pakolaisstatuksen.

”Maanantaina meille kerrottiin, että pääsemme Suomeen, ja torstaina oli lento. Emme ehtineet edes hyvästellä kaikkia läheisiä. En osannut odottaa enkä toivoa mitään, tiesin vain, että Suomessa on rauha. Juuri sitä me etsimme.”

Suomessa Kostama opiskeli kieltä ja liiketaloutta, valmistui ensin yo-merkonomiksi ja tradenomiksi. Vapaaehtoistyön hän aloitti heti kun pystyi. Tai oikeastaan jo vähän aiemmin.

”Menin ensin Yhteisvastuu-kerääjäksi. En ymmärtänyt koulutuksessa paljon mitään, mutta opettelin tärkeimmät lauseet ja lähdin kiertämään ovelta ovelle.”

Nyt Kostama kiertää kouluissa Suomen Pakolaisavun vapaaehtoisena kertomassa pakolaisten tilanteesta, vetää seurakunnan kansainvälistä kahvilaa, hoitaa taitoluisteluseuran taloutta ja auttaa turvapaikanhakijoita.

”Minä vein heidät luistelemaan. He kysyivät, olenko syntynyt täällä, kun osaan luistella. Oli hieno tunne, kun saatoin sanoa, että ei, aloitin aikuisena nollasta ja silti olen oppinut ja selvinnyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat