Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen kuuntelu vähentäisi väkivaltaa – ”Olisi voinut olla muita keinoja kuin nyrkit”

Huostaan otetut lapset kokivat väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vuosina 1937–1983, tuore selvitys kertoo. Väkivalta ei kuulu vain lastensuojelun historiaan, vaan sitä voi olla nykyäänkin.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Toni Mäkinen on selviytynyt lastensuojelun asiakkaana kokemastaan väkivallasta. Hänen nelivuotias poikansa lähti juuri äitinsä kanssa reissuun ja jätti nallensa isälle unikaveriksi, ettei isälle tule yksinäinen olo.
Toni Mäkinen on selviytynyt lastensuojelun asiakkaana kokemastaan väkivallasta. Hänen nelivuotias poikansa lähti juuri äitinsä kanssa reissuun ja jätti nallensa isälle unikaveriksi, ettei isälle tule yksinäinen olo. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Suosituksia lastensuojeluun

Lasta on kuultava ja hänelle on kerrottava mahdollisimman rehellisesti sijoitukseen liittyvistä asioista.

 Lapsen sijoituspaikaksi on valittava paikka, jossa on turvallinen kasvuympäristö.

 Lapsen perhesuhteita on kunnioitettava.

 Väkivallan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen on oltava järjestelmällisiä välineitä ja toimintamalleja.

 Sijaishuoltopaikkoja pitää valvoa säännöllisesti.

 Sijoituksen jälkeen nuorille pitää tarjota riittävästi tukea ja jälkihuoltoa.

 Traumaattisten kokemusten käsittelyyn on saatava ammattiapua ja vertaistukea.

 Lastensuojelun epäkohtien korjaamista koskevien suositusten toteutumista on seurattava.

Parempaa lapsen kuuntelemista, tehokkaampaa sijoituspaikkojen valvontaa ja järjestelmällisiä välineitä kaltoinkohtelun tunnistamiseen ja puuttumiseen.

Näitä asioita Jyväskylän yliopiston lastensuojelun menneisyyttä koskeva selvitys esittää keinoiksi siihen, etteivät huostaan otetut lapset kokisi sijoituspaikoissaan enää väkivaltaa.

Keskiviikkona julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämä selvitys antaa melko lohduttoman kuvan lastensuojelun menneisyyden epäkohdista.

Perhehoitoon, lastenkotiin ja koulukotiin sijoitetut lapset kokivat ruumiillista, henkistä ja seksuaalista väkivaltaa ensimmäisen lastensuojelulain aikana vuosina 1937–1983.

Lisäksi he joutuivat tekemään ankarasti töitä, ja heidän koulunkäyntiään, ruokailuaan, vaatetustaan ja lääkärikäyntejään laiminlyötiin.

”Lasta kuritettiin kohtuuttoman ankarasti ja vammoja aiheuttaen. Ruumiilliseen väkivaltaan yhdistyi lapsen mitätöimistä ja halveksuvaa suhtautumista lapsen alkuperään, mitä voi sanoa kiusaamiseksi”, professori Pirjo Markkola Jyväskylän ja Tampereen yliopistoista kertoo.

Tutkijat haastattelivat selvitykseen lähes 300 ihmistä, joista valtaosa oli kokenut kaltoinkohtelua huostaan otettuna lapsena. Haastateltavat olivat 35–87-vuotiaita. Suurin osa kokemuksista sijoittuu 1950–70-luvuille.

Selvityksen mukaan jotkut viimeaikaiset tutkimukset antavat viitteitä siitä, että väkivalta ei kuulu vain historiaan, vaan sitä esiintyy myös nykyään laitoksissa ja perhehoidossa.

”Kun asiasta on kysytty nuorilta, heistä muutama prosentti on kertonut väkivallasta”, sanoo sosiaalityön professori Marjo Kuronen Jyväskylän yliopistosta.

Lastensuojelulaitosten henkilökunta on kuitenkin aiempaa ammattitaitoisempaa ja sijaisperheetkin valmennetaan.

Selvityksen tekijöiden mukaan on huolestuttavaa, että monet selvityksessä ilmi tulleet väkivaltakokemukset sijoittuvat perhehoitoon, jota pidetään nykyään ensisijaisena sijoituspaikkana.

”Sinne sijoitetaan myös teini-ikäisiä, joilla on jo paljon elämänkokemusta ja ongelmia, ja aikuisten pitää pärjätä heidän kanssaan. Kun yksittäiset aikuiset ovat vastuussa vaikeasti oireilevasta lapsesta, se nostaa kaltoinkohtelun riskiä.”

Jyväskylän yliopiston selvitys ei anna Markkolan mukaan kokonaiskuvaa lastensuojelun menneisyydestä, sillä tutkijoiden tehtävänä oli selvittää epäonnistumisia. Hän ei silti usko, että haastateltujen kokemukset ovat marginaalisia.

”Lastensuojelussa on ollut myös paljon ihmisiä, jotka ovat hoitaneet työnsä hyvin. Joillekin lapsille se on ollut pelastus oman perheen kauheudesta.”

HS
Valtaosa tutkimukseen haastatelluista oli kokenut kaltoin kohtelua huostaan otettuna lapsena.
Valtaosa tutkimukseen haastatelluista oli kokenut kaltoin kohtelua huostaan otettuna lapsena.

Kuronen pitää yhtenä nykyajan suurimmista haasteista sitä, että lapselle löydetään oikeanlainen sijoituspaikka.

”On paljon yksityisiä laitoksia ja perhekoteja, joiden palvelut kilpailutetaan. Kipukohtana on se, miten sijoituspaikka valitaan lapsen edun mukaan vai tulevatko taloudelliset syyt vastaan.”

Sijoituspaikkojen valvonta ei ole todennäköisesti riittävää, Kuronen sanoo. Valvonta pitäisi toteuttaa ulkopuolelta niin, että lapset voivat kertoa asioistaan.

Sosiaalityöntekijän yhteydenpitoa lapseen voisikin lisätä sosiaalisen median avulla, Kuronen ehdottaa. Hänen mielestään myös lapsia pitäisi kouluttaa väkivallan tunnistamiseen.

”Väkivaltaisessa ympäristössä kasvaneet lapset eivät välttämättä tunnista, että heille tehdään väärin. Lapsilla pitää olla luotettavia aikuisia, joille he uskaltavat kertoa mahdollisesta kaltoinkohtelusta.”

Yhdeksänvuotiaana kodin ulkopuolelle sijoitettu: ”Vanhemmat, tehkää se oma duuni”

Helsinkiläinen Toni Mäkinen, 43, oli yhdeksänvuotias, kun hänet sijoitettiin kodin ulkopuolelle. Hänen vanhempansa olivat paljon töissä, eikä pojalle maistunut koulu. Hänellä oli myös aggressiivista käytöstä.

Aluksi hän joutui Lastenlinnan sairaalaan. Siellä hän juoksi ympäriinsä, potki ja hakkasi ikkunoita. Sen jälkeen häntä siirreltiin sairaaloiden psykiatrisilta osastoilta toisille.

”Aina kun halusin huomiota ja vedin raivarit, lyötiin rauhoittavaa piikkiä perseeseen”, Mäkinen muistaa.

Myöhemmin hänet siirrettiin poikakotiin Pohjois-Suomeen. Uusi talo oli tarkoitettu todella ongelmallisille rasavilleille.

”Siitä alkoi riemu ja suomeksi sanottuna helvetti, jota kesti neljä vuotta ja kuusi kuukautta.”

Mäkisen mukaan uhmakkaalle pojalle kerrottiin, että täällä tehdään juuri niin kuin perhekodin vetäjä sanoo. Esimerkiksi sisällä tupakoinnista, tytön kanssa seurustelusta ja karkaamisesta seurasi ”turpajuhlat”.

”Ymmärrän nyt, ettei kaikkea olisi saanut tehdä, mutta ehkä henkilökunnalla olisi voinut olla muitakin keinoja kuin nyrkit.”

Lomalla käydessään Mäkinen yritti kertoa kokemastaan väkivallasta sosiaalityöntekijöille, mutta kukaan ei kuunnellut.

Nyt Mäkinen työskentelee lastenohjaajana ja kertoo selviytyneensä kokemuksistaan huumorin ja musiikin avulla.

”En voi mitään sille, mikä on tapahtunut. Mutta olen oppinut sen, että jos potkaisee varpaan seinään, se sattuu. En halua enää satuttaa itseäni yhtään.”

Työssään hän sanoo haluavansa työntää lapsia eteenpäin, hyvään. Hänen mielestään vanhemmat ovat liian kiireisiä, tekevät töitä, antavat viikonloppuisin lapsille satasen ja näkevät sitten vasta maanantaina.

”Olemme hyviä kuulemaan lapsia, mutta emme kuuntele, mitä he sanovat ja miksi heillä on paha olo. Joku siellä repii tekemään hölmöyksiä, jotka johtavat huostaanottoon.”

Mäkisen mielestä pitäisi kouluttaa lisää sosiaalityöntekijöitä, jotka haluavat tehdä hommaa ”isolla sydämellä”.

”Jos minulla olisi päätä, menisin kouluun ja vaikuttaisin asioihin. Sanoisin myös vanhemmille, että rakastakaa niitä pikkulapsia, niitä pilleropalleroita, joita olette maailmaan tehneet. Tehkää se oma duuni.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat