Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten uusi sote-malli toimii? Ydinasiat kohta kohdalta

Maakunta järjestää sosiaalipalvelut, mutta sen pitää siirtää suuri osa omasta tuotannosta erilliseen yhtiöön. Sen jälkeen alkaa avoin kilpailu yksityisten ja yhteisöjen kanssa, hallitus suunnittelee.

Kotimaa
 
Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Hallituksen linjauksia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta esitelleet ministerit linjasivat lähes yhteen ääneen, että maakunnat eivät saa verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella. Verotusoikeutta ruvetaan kuitenkin mahdollisesti seuraavan hallituksen aikana selvittämään.

Suuri osa julkisesti rahoitettujen sote-palvelujen tuotannosta siirtyy markkina-aikaan kolmen vuoden päästä, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Hallitus kertoi keskiviikkona, miten se aikoo yhdistää asiakkaan valinnanvapauden ja uuden sote-palvelujen hallinnon.

”Sote-juna etenee, ja nyt se on jälleen saapunut yhdelle asemalle”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alussa. Palvelujen tuotantoon tulee asiakkaan valinnanvapauden myötä markkinaehtoinen kilpailu, jolla haetaan parempaa hoidon laatua ja vaikuttavuutta sekä tehokkuutta ja kustannussäästöjä.

Maakunnat vastaavat julkisesti rahoitettujen palvelujen järjestämisestä, mutta niiden pitää siirtää oma palvelutuotanto suurelta osin erilliseen yhtiöön. Näin ne kilpailevat tasavertaisesti asiakkaista yritysten, järjestöjen ja yhteisöjen tuotannon kanssa.

Asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan perustason palveluissa kuten terveyskeskuksissa ja joiltakin osin erikoistason sote-palveluissa. Valinnanvapauden yksityiskohdat ratkaistaan myöhemmin keväällä.

”Tavoitteena on monipuolistaa palveluja, saada aikaan uusia toimintamalleja ja uudentyyppisiä yrityksiä”, sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoo.

”Nykyistä suurempi osa tuotannosta olisi jatkossa yksityisten ja kolmannen sektorin tuottajien tuotantoa.”

Mistä rahat tulevat?

Maakunnille ei tule verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella. Maakunta saa rahansa valtiolta yleiskatteellisena yleisenä valtionosuutena. Valtio siis päättää rahapotin suuruuden, mutta maakunta saa itse päättää, miten se rahat käyttää.

Rahat kerätään kansalaisilta osana valtion tuloverotusta. Kuntaveroa alennetaan vastaavasti, mutta toistaiseksi on päättämättä, miten. Yksi vaihtoehto on määräaikainen verokatto.

Kuka tuottaa palvelut?

Maakunta tuottaa palvelut itse tai yhteistyössä muiden maakuntien kanssa. Sen lisäksi se voi käyttää yksityisten yritysten, järjestöjen tai yhteisöjen tuottamia palveluja. Kunnat eivät ole enää palvelun tuottajia.

Maakunnan pitää erottaa palvelujen järjestämisvastuu ja niiden tuotanto eri organisaatioihin ja eri johdon alaisuuteen. Kaikki asiakkaan valinnanvapauden piiriin kuuluvat ja markkinoilla olevan tuotannon kanssa kilpailevat julkiset palvelut yhtiöitetään.

Esimerkiksi erikoissairaanhoidossa osa palveluista säilyy julkisena monopolina. Julkiset viranomaistehtävät kuten lasten huostaanottopäätökset jäävät maakunnan vastuulle eivätkä tule kilpailun piiriin.

Kilpailluissa palveluissa julkisella ja yksityisellä tuotannolla tulee olla yhtäläiset toimintaedellytykset ja periaatteet. Valtakunnallisilla kilpailusäännöksillä voidaan estää tuotannon keskittyminen liian suurille yrityksille ja toisaalta turvata pienten paikallisten yritysten mahdollisuuksia osallistua tuotantoon.

Julkisen palvelun tuottajiksi voivat tulla ne toimijat, jotka täyttävät palveluille asetettavat valtakunnalliset yleiskriteerit.

Mitä tapahtuu henkilöstölle ja kiinteistöille?

Kuntien ja kuntayhtymien henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä maakuntien palvelukseen. Maakunta vuokraa tarvitsemansa kiinteistöt, jotka jäävät kunnille tai siirtyvät valtakunnallisen kiinteistöyhtiöön.

Mikä on yhteistyöalue?

Uuden linjauksen mukaan jokainen maakunta joutuu järjestämään osan palveluistaan kuten ensihoidon yhteistyössä sellaisen maakunnan kanssa, jossa on yliopistosairaala. Yhteistyöalueita tulee viisi.

Yhteistyöalueelle ei tule omaa hallintoa, vaan yhteistyöstä tehdään sopimus. Jos maakunnat eivät kykene sopimaan, valtio päättää niiden puolesta.

Miten kustannuksia hillitään?

Valtio ohjaa kalleimpia toimintoja kuten päivystyksiä. Jos maakunta elää yli varojensa, se joutuu arviointimenettelyyn, jonka seurauksena se voidaan pakkoliittää toiseen maakuntaan.

Tuottajien välisen kilpailun odotetaan tehostavan toimintaa. Maakuntien pitää vahtia kustannuksia. Ne saavat vertailutietoa palvelujen vaikuttavuudesta ja kustannuksista, joiden mukaan niiden pitää ohjata toimintaa.

Markku Ulander Lehtikuva
Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat tulevaisuudessa 18 maakuntaa ja niistä muodostettavat viisi yhteistyöaluetta. Yhteistyöalueet järjestyvät nykyisten yliopistollisten sairaaloiden ympärille. Kuvassa Hyksin Jorvin sairaalan sisäänkäynti.
Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat tulevaisuudessa 18 maakuntaa ja niistä muodostettavat viisi yhteistyöaluetta. Yhteistyöalueet järjestyvät nykyisten yliopistollisten sairaaloiden ympärille. Kuvassa Hyksin Jorvin sairaalan sisäänkäynti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat