Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus säästää lisää etuuksista – leikkaukset osuvat perheisiin ja pienituloisiin

Kun indeksikorotusten jäädytys ei tuottanut tulosta, nyt etuuksien tasoa lasketaan laajalla rintamalla.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Eevi Laakso muistuttaa, että joissakin perheissä kotihoidon tuen ja lapsilisien leikkausten vaikutukset voivat olla merkittäviä. ”Tämä ei meidän perheeseen juuri vaikuta, mutta lähipiirissäni joillakin ei ole varaa jäädä kotiin kotihoidon tuella nytkään. Omasta mielestäni 9 kuukauden ikäinen lapsi on aika pieni päiväkotiin.” Laakso pitelee sylissään tytärtään Iida Kuusjärveä.
Eevi Laakso muistuttaa, että joissakin perheissä kotihoidon tuen ja lapsilisien leikkausten vaikutukset voivat olla merkittäviä. ”Tämä ei meidän perheeseen juuri vaikuta, mutta lähipiirissäni joillakin ei ole varaa jäädä kotiin kotihoidon tuella nytkään. Omasta mielestäni 9 kuukauden ikäinen lapsi on aika pieni päiväkotiin.” Laakso pitelee sylissään tytärtään Iida Kuusjärveä. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Nämä etuudet ja menot ovat kyseessä

 Lapsilisä.

 Kotihoidon tuki.

 Yksityisen hoidon tuki.

 Työttömän peruspäiväraha.

 Työttömän työmarkkinatuki.

 Kansaneläke.

 Takuueläke.

 Rintamalisä.

 Vammaistuki.

 Eläkettä saavan hoitotuki.

 Eläkkeensaajan asumistuki.

 Sotilasavustus.

 Vähimmäismääräiset päivärahat.

 Valtion kunnille maksamat valtionosuudet.

 Leikkauskohteina ovat myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksiin sidotut määrärahat. Leikkaus kuitenkin korvataan niille ylimääräisellä määrärahalla, joka on 37 miljoonaa euroa vuodessa.

 Myös toimeentulotuki on sidottu indeksiin. Se kuitenkin jätettiin leikkausten ulkopuolelle. 

”Onko niitä nyt 25 eri kohdetta? Ne löytyy helposti sitten teille”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) tiistaina hallituksen tiedotustilaisuudessa, kun toimittaja kysyi, mistä eri indeksisidonnaisista menoista leikataan.

Kyseessä ei ole mikään pieni leikkaus, vaan yhteensä 195 miljoonaa euroa. Sillä hallitus sai hoidetuksi noin puolet puuttuvista 400 miljoonan euron säästöistä, jotta se pysyi ennakkoon sovitulla neljän miljardin euron sopeutuksen uralla.

Miksi ihmeessä Sipilä ei voinut luetella näitä menoja, kun hän varmasti ne hyvin tiesi päiviä kestäneiden kehysriihineuvotteluiden jälkeen? Tai edes suurimpia niistä?

Varmaankin siksi, että hallitus tiesi leikkaavansa perheiltä ja pienituloisilta ihmisiltä.

Oli varmasti mukavampaa päästä luettelemaan, mihin kaikkeen hallitus laittaa rahaa. Hyviä uutisia on ollut niin vähän. Lista tie- ja raitiotiehankkeista oli perusteellinen ja vaikuttava.

Kerrataanpa, mitkä nämä Sipilän mainitsemat 25 eri kohdetta ovat. Suurin indeksisidonnaisten etuuksien maksaja on Kela, ja sen kautta löytyy kattava lista.

Kyseessä ovat muun muassa lapsilisät, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, kansaneläke, takuueläke, rintamalisä ja vammaistuki.

Juhani Niiranen / HS
Peruspäivärahaa nostavan Juhani Kulmalan mielestä on väärin, että hallitus leikkaa pienituloisimmilta. Hän oli keskiviikkona te-toimiston Helsingin-pisteessä tulostamassa työpaikkailmoituksia. ”On hölmöä, että jotkut voivat siirrellä rahojaan veroparatiisisaarille ja sitten leikataan köyhimmiltä.” Kulmala huomauttaa, että vaikka leikkaukset ovat pieniä, rahalla saisi ruokaakin.
Peruspäivärahaa nostavan Juhani Kulmalan mielestä on väärin, että hallitus leikkaa pienituloisimmilta. Hän oli keskiviikkona te-toimiston Helsingin-pisteessä tulostamassa työpaikkailmoituksia. ”On hölmöä, että jotkut voivat siirrellä rahojaan veroparatiisisaarille ja sitten leikataan köyhimmiltä.” Kulmala huomauttaa, että vaikka leikkaukset ovat pieniä, rahalla saisi ruokaakin.

Kaikkiin näihin hallitus aikoo tehdä 0,85 prosentin tasasuuruisen vähennyksen.

Viimesijaiseen etuuteen eli kaikkein pienituloisimmille maksettavaan toimeentulotukeen ei kosketa.

Opintotuki ei ole indeksisidonnaista, mutta siihen on tulossa nyt kuitenkin suuret säästöt, pitkällä aikavälillä 122 miljoonaa euroa, kun tukijärjestelmä uudistetaan.

Myös monia valtion menoja korotetaan erilaisilla indekseillä, esimerkiksi valtion kunnille maksamia valtionosuuksia. Nekin ovat tässä leikkauksessa mukana samalla 0,85 prosentin nirhaisulla.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen menot on myös sidottu indeksiin, mutta niiden suhteen hallitus on nyt vaihteeksi armollinen.

Opetusministeriön valtionosuusindeksi laskee, samoin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen määrärahaindeksi.

Niille hallitus kompensoi indeksisäästön täysimääräisesti ylimääräisellä 37 miljoonan euron vuosittaisella määrärahalla.

Muille ei kompensoida. Etuuksissa kyseinen 0,85 prosentin leikkaus on toki pieni eikä suista ainakaan hyvätuloisen taloutta raiteiltaan, mutta pienituloiselle jokainen euro merkitsee.

Jos esimerkiksi yhden lapsen 95,75 euron lapsilisää leikkaa 0,85 prosenttia, se tarkoittaa 82 senttiä kuukaudessa.

Jos etuuksia saa kuukaudessa 300 euroa, vuodessa indeksileikkaus tarkoittaa noin 50 euroa.

Tämä on juustohöylätyylin idea.

Pieniä euromääräisiä säästöjä nirhitään valtavasta etuuspohjasta, ja näin saadaan kokoon 200 miljoonaa euroa.

Indekseihin tehtiin jo tälle vuodelle jäädytys eli etuuksien tasoa ei korotettu lainkaan. Tämä ei tuottanut säästöinä riittävää tulosta matalan inflaation oloissa, joten nyt etuuksien tasoa leikataan.

Hallituksen periaatteena oli löytää korvaava säästö sieltä, mistä oltiin jääty aiemmin päätetyissä säästöissä vajaaksi.

Etukäteen hallituspuolueiden kesken oli sananvaihtoa siitä, onko sopeutustarpeeseen syntynyt aukko tarpeen kuroa umpeen uusilla säästöillä vai ei. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen toivoi hallituksen käyvän tästä ”filosofisen keskustelun”.

Pääministeri olisi voinut avata korvaavia säästöjä puheissaan ja hallitus tiedotteessaan hieman tarkemmin, kun kyse on kuitenkin sadoistatuhansista etuuksien saajista.

Esimerkiksi lapsilisiä maksetaan yli 550 000 perheelle, työmarkkinatukea melkein 200 000 työttömälle ja kansaneläkettä 616 000 eläkeläiselle.

Nyt syntyi kuva, että ikävät uutiset oli tarkoituskin kätkeä hyvien uutisten vyörytykseen. Hallitukset ovat kautta aikojen viestineet näin, samoin yritykset. Aina siitä jää yhtä tympeä jälkimaku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat