Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus täsmensi opintotukisäästöjään

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r) oli välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja keskiviikkona eduskunnassa.
Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r) oli välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja keskiviikkona eduskunnassa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Hallitus leikkaa koulutuksesta ja opintotuesta

 Rkp, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit jättivät välikysymyksen hallituksen koulutusleikkauksista.

 Välikysymys on jo toinen koulutusta koskeva välikysymys nykyhallitukselle.

 Hallituspuolueet lupasivat ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata.

 Hallitus pitää leikkauksia välttämättöminä taloustilanteen muututtua.

 Hallituksen luottamuksesta äänestetään myöhemmin.

Hallitus ilmoitti tiistaina opintotuen muutosten yksityiskohdista. Hallitus päätti pienentää 150 miljoonan euron opintotuen pitkän aikavälin säästötavoitteen 122 miljoonaan euroon. Tällä hallituskaudella säästötavoite on 70 miljoonaa euroa.

Hallitus alkaa myös valmistella sekä toisen asteen että korkea-asteen opiskelijoiden siirtämistä yleisen asumistuen piiriin. Sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Tuomo Puumalan (kesk) mukaan tämä nostaa 30 000:n tukea eniten tarvitsevan opiskelijan asumistukea 1 200 eurolla vuodessa.

Samalla varmistui, että korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskee toisen asteen opiskelijoiden kanssa samalle tasolle, 250 euroon kuukaudessa.

Eri koulutusasteiden yhdenvertaisuuden vuoksi hallitus päätti, että vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvien 18- ja 19-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden opintorahaan. Suomen Lukiolaisten Liitto antoi tästä heti kiitosta.

Kaikkiin korkeakouluopintoihin tarkoitettu tukiaika lyhenee 64 kuukaudesta 54 tukikuukauteen. Opintojen rahoittaminen siirtyy lainapainotteisemmaksi.

Opintolainan valtiontakauksen määrä nousee 650 euroon kuukaudessa kotimaassa opiskelevalla ja 800 euroon ulkomailla opiskelevalla opiskelijalla. Opintotuen enimmäistaso nousee 1 100 euroon ja ulkomailla 1 260 euroon kuukaudessa.

Hallitus päätti, ettei lisäsäästöjä enää kohdisteta koulutukseen ja osoitti niiden torjumiseksi opetustoimeen 37 miljoonaa euroa.

Oppositiopuolueiden reaktio kehysriihen päätöksiin oli, että hallitus petti taas opiskelijat kun se ei perunut koulutusleikkauksia. Hallituksen arvostelu jatkui välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Yhteistä opposition puheenvuoroissa oli väite, että miljardien koulutussäästöillä ja opintorahan 25 prosentin leikkauksella hallitus riistää Suomen nuorilta tulevaisuuden.

Välikysymyksen käynnistänyt ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r) sanoi, että hallituksen valitsema tie on väärä.

”Korkea osaaminen, koulutus ja sivistys ovat olleet Suomen menestyksen perusta koko itsenäisyytemme ajan. Koulutus on myös Suomen tulevan menestyksen ehdoton avaintekijä”, hän sanoi ja esitti epäluottamusta hallitukselle.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) puolustautui hallituksen vastauksessa, että rahan määrästä koulutuksen taso ei voi olla kiinni, vaan asiat on tehtävä uudella tavalla. ”Maailman paraskin koulutusjärjestelmä on uudistusten edessä.”

”Rahoja ei ole leikattu siksi, että hallitus ei arvostaisi työtä, jota kouluissa tehdään, vaan siksi, että rahat eivät riitä”, ministeri sanoi.

Sdp:n Eeva-Johanna Eloranta arvioi silti, että Suomessa on nyt ”koulutusvihamielisin hallitus Suomen historiassa”.

Hallitus lisäsi kehyspäätöksessään noin 105 miljoonan hankerahan vuosille 2017–2018 korkeakouluopetuksen digitaalisten oppimisympäristöjen vahvistamiseksi sekä nuorten tutkijoiden tieteen tekemiseen.

Professoriliitto piti päätöksiä torjuntavoittona: ”105 miljoonan euron lisäsatsaus on positiivinen signaali, mutta kertaluonteisuutensa vuoksi se on lähinnä paikkausainetta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat