Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä katsastuksessa tuli eniten hylkäyksiä, täällä hylkäysprosentti oli nolla – katso jättilistaus

Keskimääräinen hylkäysprosentti viime vuonna oli 26,6, ja autojen keski-ikä oli 13,2 vuotta.

Kotimaa
 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut listauksen katsastusasemien hylkäysprosenteista.

Ykkösenä listalla on viime joulukuussa avattu helsinkiläinen Varmakatsastus. Varmakatsastus hylkäsi suhteessa eniten autoja viime vuonna, kun sen hylkäysprosentti oli 37,7.

Hylkäysprosenttitilasto ei välttämättä ole se kilpailu, jossa katsastusasemat haluavat olla ykkösenä, mutta viime vuoden ykköseksi yltäneen aseman päällikköä titteli naurattaa.

”Ai me olemme huipulla, kiva kuulla”, nauraa asemapäällikkö Edin Izadfar.

Selitys ykköspaikalle on kuitenkin se, että Varmakatsastus on aloittanut toimintansa vasta viime joulukuussa. Näin se ehti katsastaa vain pienen määrän autoja viime vuonna.

”Hylkäysprosentti on korkea, koska katsastettujen autojen kappalemäärä oli niin pieni. Nyt kun autoja on tullut lisää, hylkäysprosentti on suurin piirtein 30 prosenttia”, Izadfar sanoo.

Tilastosta ei voikaan vetää suoria johtopäätöksiä esimerkiksi siitä, päästääkö tietty asema auton helpommin katsastuksesta läpi kuin toinen, sanoo Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

”Esimerkiksi jotkut toimipaikat ovat keskittyneet vain raskaiden ajoneuvojen katsastuksiin, mistä voi tulla todella suuria vaihteluita prosentteihin.”

Lisäksi osa katsastusasemista on saattanut toimia vasta vähän aikaa, joten niiden hylkäysprosentit saattavat näyttää taulukossa kummallisilta.

Esimerkiksi Sipoon A-Katsastuksen hylkäysprosentti oli vain 0,3 ja Saimaan autokatsastuksen hylkäysprosentti pyöreä nolla. Lukemia selittää se, että molemmat ovat aloittaneet toimintansa vasta viime vuoden lopulla. Lisäksi Sipoon asema keskittyy vain raskaaseen kalustoon.

Myös tietyillä toimipaikoilla katsastettavien autojen ikärakenne vaikuttaa voimakkaasti hylkäysprosentteihin.

Autojen iän vaikutukset hylkäyksiin on omassa työssään havainnut myös Edin Izadfar.

”Olin aikaisemmin A-Katsastuksella töissä sekä Itäväylän että Itäkeskuksen asemilla. Toisessa liikkeessä hylkäysprosentit saattoivat olla yli 30 prosenttia, koska sinne tuli niin vanhoja autoja. Vaikka samat miehet tekivät töitä toisella asemalla, siellä prosentti oli 11, koska suuri osa autoista tuli suoraan merkkihuollosta.”

Yleisesti ottaen katsastuksen taso on parantunut Suomessa, Trafin Toivanen sanoo.

”Tasalaatuisuus on parantunut. Lisäksi hinnat ovat jatkuvasti hieman laskeneet.”

Vielä viime vuonna Trafi antoi eri katsastusasemille arvosanoja ja listasi katsastusasemat näin paremmuusjärjestykseen. Viime vuoden listaus löytyy täältä.

Nyt Trafi ei enää julkaise laatuarvosanoja.

”Se oli työkaluna sellainen, jota oli helppo tulkita väärin. Tietojen julkaisun koettiin aiheuttavan enemmän kysymyksiä, kuin miten se palveli kansalaisia.”, Toivanen sanoo.

Jatkossa Trafi ei julkaise enää katsastusasemien hylkäysprosenttitilastoakaan.

Näiden sijaan Trafi julkaisee kaksi kertaa vuodessa katsastusalan kokonaiskatsauksen, jossa virasto tarkastelee muun muassa katsastuspalveluiden saatavuutta, katsastuksen hintoja, katsastuksen laatua ja katsastuksen valvontaa. Ensimmäinen katsaus julkaistaan toukokuussa 2016.

Alla olevaan taulukkoon on poimittu Trafin julkaisemasta datasta katsastusasemien viime vuoden hylkäysprosentit ja katsastettujen autojen keski-iät. Katsastusasemien järjestysperustetta voi vaihtaa hylkäysprosentin tai autojen keski-iän mukaan.

Keskimääräinen hylkäysprosentti viime vuonna oli 26,6, ja autojen keski-ikä oli 13,2 vuotta.

Koko data löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat