Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkitalkkarin sesonkikausi on alkamassa – ”Pari kertaa ovat kutsuneet minut, kun olisi pitänyt kutsua ambulanssi”

Mökkitalkkarit ovat monen mökkiläisen pelastus.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Mökkitalkkari Seppo Rytkönen puhdisti rännejä Sonkajärvellä tiistaina.
Mökkitalkkari Seppo Rytkönen puhdisti rännejä Sonkajärvellä tiistaina. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Mökkitalkkarin keväinen muistilista

 Tarkista onko lumi tai jää vaurioittanut rakennuksia, vesiputkia tai piharakenteita.

 Puhdista rännit. Tarkista katon ja savupiipun kunto.

 Tarkista kaasulaitteiden letkut. Tarkista myös, ovatko hiiret tai muut jyrsijät tehneet tuhojaan.

 Tarkista palovaroittimen patterit. Jos palovaroitinta ei ole, osta se heti. Mökillä olisi hyvä olla myös vaahtosammutin ja seinällä tarkka osoite pelastuslaitosta varten

 Maalipinnat kannattaa maalata riittävän ajoissa. Jos maali pääsee rapistumaan pahoin, kunnostus on työläämpää.

 Terassit ja patiot kannattaa öljytä ajoissa ennen tikkuuntumista. Ensimmäistä öljyämistä kannattaa kuitenkin odottaa vähintään vuosi.

 Liian lähellä mökkiä olevat puut kannattaa poistaa, sillä niistä kärsivät katot, rännit ja maalipinnat.

Sonkajärvi.Mitä enemmän maata lumen alta paljastuu, sitä tiheämpään alkaa soida sonkajärveläisen Seppo Rytkösen puhelin.

”Etenkin vapun jälkeen, kun aurinko paistaa tuolta korkeudelta”, Rytkönen sanoo ja osoittaa harjanvarrella jo lähes suoraan ylös taivaalle.

Kevät tarkoittaa lisää töitä Rytköselle. Hän on mökkitalkkari, joka huoltaa ja hoitaa kesämökkejä omistajiensa tilauksesta. Hän käy tekemässä mökeillä lumitöitä ja pudottelemassa lumet katolta. On laiturinlaittoa, ruohonleikkuuta, haravointia, remonttia ja kunnostusta.

”Olen minä käynyt täällä ruokkimassa lintujakin, kun on soitettu, että kehtaatko käydä, kun on niin kova pakkanen”, Rytkönen sanoo kanta-asiakkaansa kesämökin pihassa.

Asiakkaan kanssa on keskusteltu myös mökin maalauksesta ja joidenkin puiden kaadosta, sillä ainakin yksi puu kasvaa Rytkösen mielestä liian lähellä rakennusta.

Pentti Vänskä
Tuulikello pitää hiiret loitolla, lupaa Seppo Rytkönen.
Tuulikello pitää hiiret loitolla, lupaa Seppo Rytkönen.

Yhden Rytkösen vinkin mökkiläiset ovat jo toteuttaneet: kuistilla kilahtelee metallinen tuulikello.

”Se pitää hiiret loitolla”, Rytkönen sanoo.

”Huomasin sen omalla mökillä, kun siellä oli tuulikello, mutta rantasaunalla ei. Kun hommasin sinnekin tuulikellon, niin hiiret hävisivät.”

Rytkönen aloitti mökkitalkkarin työt 11 vuotta sitten työskenneltyään sitä ennen maatalouslomittajana 23 vuotta. Nyt Rytkösellä on kolme työntekijää, kesällä puolet enemmän.

Palvelutarjontaan kuuluu myös kiinteistönhuoltoa, remonttitöitä, traktoriurakointia ja teollisuussiivousta, mutta mökkitalkkarin hommat ovat yhä tärkeä osa työtä. Kanta-asiakkaina on kymmeniä mökkiläisiä.

”Eilenkin yksi soitti Helsingistä, että katossa on pieni vuoto, joka pitäisi paikata.”

Puhelin pirahtaa taas.

Rytkösen yritys on nimeltään Paisuan Pehtoori. Yrityksen nimeen hän otti kotikylänsä nimen ja lomittaja-aikanaan saamansa lisänimen.

Nykyään lähes kaikki Sonkajärvellä tuntevat hänet pehtoorina. Pehtoori on solahtanut sonkajärveläisten suihin niin sujuvasti, etteivät kaikki edes tiedä miehen oikeaa nimeä.

”Eräskin mummo soitti kolmeen kertaan ennen kuin uskoi, että se olen todellakin minä, kun vastasin omalla nimellä”, Rytkönen sanoo.

Mökkitalkkarit ovat aarteita monille suomalaisille, joiden koti ja mökki sijaitsevat kaukana toisistaan. Rytkösen palveluita käyttää myös pääkaupunkiseudulla asuva Hannu Valtonen, jonka kesämökkimatka on 500 kilometriä suuntaansa.

Valtoset käyvät mökillään ympäri vuoden. Talvisin Rytkönen käy tekemässä mökillä lumitöitä ja kääntämässä lämmöt isommalle ennen asukkaiden tuloa. Kesällä on ruohonleikkuuta ja joskus kunnostustöitä.

”On hyvä, että on luotettava henkilö, joka voi käydä mökillä lyhyelläkin varoitusajalla, jos siellä on jotain ongelmaa. Ja joka tuntee paikalliset yrittäjät ja erityisosaajat”, Valtonen sanoo.

Mennyt talvi oli Rytköselle töiden osalta rauhallisempi. Ylä-Savossa lunta tuli vain kaksi kolmasosa normaalista, joten mökkien katoilta lumia ei tarvinnut pudotella.

Kun jäät lähtevät, on luvassa laitureiden laittoa, kevätsiivouksia, haravointia ja raivausta. Remonttihommia on kalenterissa jo nyt.

Nyt Rytkönen on matkalla vanhaan kesäasuntona toimivaan taloon, johon pitäisi muurata piipunpää. Ennen lähtöä puhelin pirahtaa taas.

”Pari kertaa ovat kutsuneet minut, kun olisi pitänyt kutsua ambulanssi. Siinä mentiin jo vähän liian pitkälle”, hän naurahtaa ennen kuin vastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat