Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus kartoitti sosiaalisen median ”supervaikuttajia” eduskuntavaalien alla – opposition ehdokkaat pärjäsivät

Vihreiden Ville Niinistö onnistui Facebookin ja Twitterin avulla vaikuttamaan sekä uutisointiin että keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
 
HS
Atte Kaleva (kok), Ozan Yanar (vihr) ja Hanna Sarkkinen (vas).
Atte Kaleva (kok), Ozan Yanar (vihr) ja Hanna Sarkkinen (vas). Kuva: HS

Eduskuntavaalien alla sosiaalisessa mediassa viestitteli joukko ehdokkaita, jotka kykenivät julkaisuillaan vaikuttamaan perinteisen uutismedian sisältöihin ja sosiaalisen median keskusteluihin.

Asiaa tutkittiin Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Digivaalit 2015 -tutkimushankkeessa, jonka tuloksia esiteltiin torstaina.

Perinteisen median uutisointiin kykenivät eniten vaikuttamaan Li Andersson (vas), Veronika Honkasalo (vas), Ville Niinistö (vihr), Hanna Sarkkinen (vas) ja Ozan Yanar (vihr).

Keskusteluun sosiaalisessa mediassa vaikuttivat puolestaan Atte Kaleva (kok), Dan Koivulaakso (vas), Ville Niinistö, Antti Rinne (sd) ja Alexander Stubb (kok).

Andersson, Niinistö, Sarkkinen, Yanar, Rinne ja Stubb tulivat myös valituksi eduskuntaan.

Tutkijat nimittävät heitä supervaikuttajiksi. Lista kuvastaa tutkimuksen alustavia tuloksia mutta on suuntaa antava, sanoo tutkija Matti Nelimarkka.

”Tutkimukset sosiaalisen median julkisuudesta osoittavat lähes poikkeuksetta verkon toisintavan olemassa olevia valtarakenteita. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pääministeri saa myös verkossa enemmän huomiota ja vaikutusvaltaa kuin riviedustaja. Tutkimuksemme perusteella asetelma ei ole agendan hallinnassa näin yksinkertainen”, Nelimarkka sanoo.

Tutkijat luokittelivat supervaikuttajia kehittämänsä vaikutusindeksin avulla.

Aineistona on noin 7 500 kotimaisten verkkolehtien politiikanuutista ja noin 1,5 miljoonaa yksittäistä Twitter- ja Facebook-viestiä vaalia edeltävän kuukauden ajalta. Facebookista ja Twitteristä kerättiin kaikkien ehdokkaiden viestit sekä yleistä vaalikeskustelua.

Indeksin laskentaa on kuvattu tarkemmin täällä.

Suuria vaikuttajia löytyi vain vähän, ja valtaosalla ehdokkaista indeksi oli pieni tai olematon. Erityisesti perinteisen uutismedian sisältöihin pystyi vaikuttamaan harva.

Korkeaa sijoitusta selittävät tutkijoiden mukaan useat perinteisen vallankäytön merkit, kuten aikaisempi työskentely kansanedustajana.

Tutkijoiden mukaan vaikuttajuutta kuitenkin selittää parhaiten ehdokkaan oma aktiivisuus sosiaalisessa mediassa. Tunnistetut supervaikuttajat ovat tyypillisesti verkossa aktiivisia oppositiopuolueiden poliitikkoja.

Tutkijat huomasivat, että kokonaisuutena ehdokkaat käyttivät verkkoa pääasiassa markkinointiin. Ehdokkaiden ja kansalaisten verkkokeskustelu oli lopulta melko vähäistä.

Tutkimuksen toteuttivat Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT Aalto-yliopistosta ja Viestinnän tutkimuskeskus CRC Helsingin yliopistosta Helsingin Sanomain Säätiön tuella.

HS
Atte Kaleva (kok), Ozan Yanar (vihr) ja Hanna Sarkkinen (vas).
Atte Kaleva (kok), Ozan Yanar (vihr) ja Hanna Sarkkinen (vas).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat